RANKO SUVAR Cropix
KOŠARAKAŠKO DOIGRAVANJE

Zadar lako pobijedio Cibonu i potvrdio dalmatinsko finale borbe za naslov prvaka

Gost protutnjao pod Tornjem i izborio utakmice za naslov prvaka kontra Splita
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. svibanj 2023. 21:17

Cibona - Zadar 70:85 (23:23, 16:26, 17:21, 14:15)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 2.000. Suci: Kardum, Hadžić i Vovk.

CIBONA: Vuković, Radovčić 13p, 4s, 3a, 3il, Perasović, Frančešević, Smajlagić 6p, 4s, Majcunić 13, 3a, Mazalin 20p, 4s, 3a, 3il, Aranitović 3p, 3s, 3il, Kapusta 5p, 6il, Ljubičić 8p, 9s, 4a.

ZADAR: Davis 17p, 6s, Klarica, Sikirić 2, Žganec 5p, 3s, 3ol, Matulina, Lakić 12, Mekić 5p, 3ol, Drežnjak 14p, 9s, 3a, Božić 15p, 8s, 12a, 3ol, 4il, Ramljak 14p, 6s, Šantelj 1.


Zadar je, puno lakše nego pred domaćim navijačima u nedjelju, svladao Cibonu i pod Tornjem te tako potvrdio ulazak u veliko finale za naslov prvaka koje će početi na splitskim Gripama u utorak.

Vukovi su između prve utakmice protiv Zadra i domaćinstva pod Tornjem još malo oslabili. Borna Kapusta imao virozu, shrvala ga je temperatura, a Sven Smajlagić nije trenirao zbog ozljede pete. Obojica su zaigrala, nekako su skrpali, no na ionako tanku rotaciju Vukova, bez punog doprinosa ova dva igrača nije moglo ispasti bolje od konačnih 70:85 iz perspektive momčadi Josipa Sesara.

Zadar je bolje otvorio, dao je vjetar Karlo Žganec, a prednost je Zadra zabetornirao Juan Davis, koji je do odmora ubacio 17 poena, toliko ih mu je ostalo u zalihi i na koncu utakmice. Iako je Cibona nastojala vratiti ritam utakmice preko Lovre Mazalina, ključni niz na odlazak sa 49:39 na veliki odmor Zadra napravilo je 14 poena gosta iz kontri. Zadar je imao, jasno se to osjetilo, kud i kamo više energije od Vukova. Borna Kapusta nije igrao u prvoj četvrtini, a kad je ušao bilo je to daleko od energije koju donosio momčadi tijekom sezone.

Cibona je pokušala vratiti nešto u trećoj četvrtini, stigla je u jednom trenutku na minus četiri, ali tada su bljesnule trice Darija Drežnjaka i jedna Marka Ramljaka, Zadar je posve zagospodario skokom i na izmaku treće dionice imao je i 70:55. Usput je Luka Božić radio na terenu sve što je trebalo za dobar Zadar. U posljednjih deset minuta, uz bučnu podršku Tornada Zadar je imao i 85:64 u jednom trenutku, da bi Cibona svela to na konačnih 70:85 u svojim posljednjim minutama ove teške sezone.

- Bilo je gusto na početku, u egalu smo bili do 15. minute, a onda smo uhvatili ritam, počeli igrati našu igru i tu uspostavili kontrolu. Nije još kraj, idemo dalje - kazao je Arijan Lakić.

Danijel Jusup je dodao:

- Odigrali smo odlično utakmicu Odigrali defazivno na purerima, a i dominirali smo i skoku. Treba uzeti u obzir da je Kapusta imao problem, jer on njima puno znači. Više smo uakmica odigrala nego Split, možda je bolje da finale čekamo u utorak. Teško je reći, nekada kad je duga pauza i nije dobro.

Krešimir Radovčić, Cibonin kapetan ovako je zaključio sezonu:

​- Da ste vidjeli naš trening u zadnja dva dana, sve bi vam bilo jasno. Bilo nas je četiri, pet, krpali smo se na sve moguće načine i fizički Zadar nismo mogli pratiti. Teška je sezona iza nas, ali rekao bih i uspješna jer smo uzeli Kup, ostali u ABA ligi i svi su igrači kroz sezonu napredovali. Imali smo i svlačionicu u kojoj su bili prien svega sjajni ljudi, ali i igrači.

I zadnje riječi Josipa Sesara nakon kraja sezone za Vukove.

- Čestitam Zadru na prolasku u finalu, ali čestitam i svojim igračima na svemu što su odradili ove sezone i ne daj Bože nikome ovakve sezone više. Kapusta je ovu utakmicu odigrao iz kreveta, Smajlagić pod tabletama protiv bolova. Ali sve to ne umanjuje pobjedu Zadra, koji je u radnom dijelu izdominirao, a s manjkom igrača mi to nismo mogli pratiti.

Sletjelo je i pitanje o Kapusti.

- Sjećate se da nije igrao u veljači zbog ozljede prepona u reprezentacije, od tada on igra, ali manje trenira. Taj problem s preponom mora riješiti uoči reprezentacije, a na sve se to nadovezala za ovu utakmicu i temperatura. Međutim, ne samo Kapusta, nego i ostali igrači danas su bolji igrači nego su to bili na početku sezone - završio je Cibonin trener kojega sad čeka dugo reprezentativno ljeto.

Zadar će u finale, a Cibona po novu nadu. Ako je vjerovati najavama iz Uprave Cibona bi u sljedećoj sezoni trebali biti moćnija. U ovoj se sezoni spašavala...

Valjda po posljednji put.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 19:46