NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
HT PREMIJER LIGA

Startalo je košarkaško prvenstvo Hrvatske, najuvjerljivija Cibona, ambiciozna Gorica slavila kod Šibenke

Kod Cibone petorica imala dvoznamenkasti učinak, Antonio Jordano s 12 koševa prvi strijelac Zadra
Piše: T. Dragičević, J. Blajić, D. Žura/SNObjavljeno: 18. rujan 2021. 22:49

U 1. kolu košarkaškog prvenstva Hrvatske četiri od pet utakmica završile su uvjerljivim pobjedama, a najuvjerljivija je bila Cibona koja je kod Alkara slavila s 31 košem prednosti.

ALKAR – CIBONA 54:85 (12:24, 15:18, 14:20, 13:23)

Kako se očekivalo, Cibonina ekspedicija lako je prošla kroz Sinj. Vidjelo se da su Zagrepčani pojedinačno i ekipno jači, uigraniji i moćniji pod oba koša.

Radovčić, Gegić, Majcunić, Branković i Drežnjak sve više su stvarali rezultatsku razliku. Alkar se dopao hrabrošću i upornošću da se bar po tome iskaže. U nekim dionicama utakmice pokazali su nespornu kvalitetu. U njihovim redovima Gilbert je bio najbolji, ali svidjeli su se Tomašević i Šarić. Vjeruje se da će se momčad Alkara kroz nekoliko utakmica uigrati i nakon toga početi osvajati bodove.

image
NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

ŠIBENKA - GORICA 56:73 (12:27, 20:14, 12:19, 12:13)

Iako je Josip Sesar između dvije sezone ostao bez dvojice ponajboljih igrača, Lovre Mazalina i kapetana Ivana Majcunića, u Velikoj Gorici su po završetku prijelaznog roka, odnosno pred početak nove sezone HT Premijer lige ponovo istaknuli visoke ambicije, nasnačili da žele ostati u vrhu hrvatske košarke.

I upravo je takva momčad u subotu istrčala na Baldekin, Gorica je protiv - u odnosu na prošlu sezonu - oslabljene Šibenke potvrdila visoke ambicije o kojima su trener Sesar i klupsko vodstvo emitirali prije nekoliko dana na predstavljanju momčadi. Već do sedme minute utakmice na Baldekinu su gosti iz Velike Gorice imali dvoznamenkastu prednost nakon trice Tomislava Cvitkovića za 19:7, da bi nepune dvije minute kasnije već bilo 27:9 jer su trice vezali Karlo Uljarević i Mate Kalajžić.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Dakle, prije kraja prve četvrtine je pitanje pobjednika u ovoj utakmici riješeno, makar se Šibenka do poluvremena spustila ispod 10 poena zaostatka. Ali nije to bio produkt nadahnute igre domaćina, već isključivo opuštanja gostiju koje je trener Sesar “prodrmao” u svlačionici pa je kroz treću četvrtinu prednost Gorice ponovnovo počela rasti. U posljednjih deset minuta ušlo se sa +16, što je iz perspektive Gorice značilo da treba tek mirno zatvoriti utakmicu, dok su se Šibenčani silno trudili kako na kraju poraz ipak ne bi bio previsok...

Rotacija od devet igrača bila je preveliki izazov za Šibenku, pogotovo jer je Sesar dobio barem prilično solidan doprinos od svih koje je slao na teren. Šestorica - Baković, Cinac, Mašić, Uljarević, Kalajžić i Cvitković - su na kraju imala dvoznamenkasti učinak u poenima, dok je blizu bio i kapetan Kapusta koji je pak upisao osam asistencija.

VR. OSIJEK - SONIK PUNTAMIKA 89:66 (28:18, 26:9, 19:16, 16:23)

Kakvo otvaranje sezone u Gradskom vrtu. Briljantna partija domaćina koji su deklasirali goste iz Zadra. Stigla je Sonik Puntamika u Grad na Dravi kao favorit, Vrijednosnice Osijek imaju najmlađi roster ikada (prosjek 19 godina), a prezentacije u pripremama davale su razloga za brigu. No, službeni početak bio je impresivan, posebno prvo pouvrijeme koje su Brokeri odradili briljantno.

Zadrani su samo uvodnih pet minuta imali rezultat u svoju korist, ali nakon tih 8:9 krenula je osječka eksplozija na parketu. Brza serija 8-0 najavila je suparniku teške trenutke, na isteku prve dionice Osječani su bili u dvoznamenkastom plusu (28:18). Obilježio ju je Topolović sa 17 poena, a u nastavku su svoj dio posla odradili i njegovi suigrači.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Bio je užitak gledati prezentaciju momčadi Marka Mandića, Makoi, Lisica, Bošnjak i Porobić održali su pravu lekciju, pa je do poluvremena je bilo jasno da će se Zadrani kući vratiti s velikim minusom. Najveća prednost bila je 32 poena, a to najbolje oslikava neravnopravan odnos snaga na parketu.

(nib)

ZADAR – ZABOK 77:51 (18:6, 20:12, 17:15, 22:18)

Zadar je ostvario planirano, na drugoj strani su imali suparnika koji im nije mogao ničim nauditi, naprotiv, velikim dijelom ogleda nisu mogli potvrditi činjenicu kako su u lanjskoj sezoni bili jedina momčad koja je u HT Premijer ligi slavila na Višnjiku! Otvaranje utakmice na početku prvenstva sezonama je Zadranima znalo stvarati podosta nervoze, međutim, protiv Zaboka se krenulo sigurno u obrani i napada. Pod obručem se u startu nametnuo Aleksandar Bursać, onda je prvu „tricu” upisao Dominik Mavra, potom dvije u drugoj dionici Antonio Jordano.

Zadar je stalno igrao čvrstu obranu, koja im je donosila veliki broj kontranapada koje se uglavnom završavalo zakucavanjem. I skok igra bila je debelo na strani zadarske momčadi, od 29 čak 12 u napadu. Podosta pozornosti publike privlačio je Kevon Harris kojem je ovo prva sezona u europskoj košarci, i Amerikanac je odgovorio dobrim snalaženjem u reketu, istina, pokušao je na vanjskom šutu napraviti više, ali nije ga baš išlo. Sve je znao kompenzirati skokom u obrani, dok mu je statistika na kraju izgledala ovako: 11 poena, 9 skokova i pet asistencija.

image
LUKA GERLANC/CROPIX Cropix

Ono što je jednima i drugima predstavljalo problem kroz prvo poluvrijeme, jest izvođenje slobodnih bacanja. Zadar je upisao 1 od 8, Zabok 1 od 6! Ulazak u treću dionicu ujedno je značio rezultatski iskorak, otišao je domaćin do 46:24, potom su sebi dozvolili opuštanje. Nije tu, za njih olakotnu okolnost i veliku prigodu u smislu približavanja ispustio Zabok, napravili su seriju 9:1 koju imaju zahvaliti Marinu Vručiniću. Ali je uslijedio brzi zadarski odgovor gotovo na isti način, ujedno znak treneru Ivanu Perinčiću da u igru može uključiti Tomislava Mihaela Buljana, koji je odlično koristio dodavanja Harrisa.

Minute su dobili i Duje Brala te Filip Paponja kojem nije bilo teško pogoditi tricu za 67:45, pet minuta prije kraja dvoboja. Dok je velik pljesak otišao na adresu Harrisa koji je zakucao u NBA stilu! Prije početka utakmice minutom šutnje odana je počast proslavljenoj košarkašici Hrvatske, Žani Lelas, koja je preminula prije nekoliko dana.

FURNIR - ADRIA OIL ŠKRLJEVO 91:83 (21:23, 17:26, 22:16, 23:26)

Pobjedu je upisao i Adria Oil Škrljevo, koji je kao gost u Dubravi dobio Furnir sa 91-83, a briljirao je Taylor Adway sa 28 poena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 06:05