TOM DUBRAVEC/Cropix
BORBA ZA PRVO MJESTO

Preživio loš start pa uhvatio pobjednički ritam: Cilj je osvojiti trofej nakon dvadeset godina suše

Pobjedom u petak nad Zadrom Split bi preuzeo prvu poziciju u hrvatskom prvenstvu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. siječanj 2024. 17:18

Tamo negdje početkom prosinca izgledalo je da je sve otišlo kvragu. Split je poražen u Zagrebu, prije toga je uspio izgubiti od Cibone i na Gripama, iako su Vukovi tada igrali sa samo pet seniora. Već je bilo jasno da su prvotne akvizicije Shelton i Stevenson promašaji, već se nekako uspjelo vratiti lanjske udarne igle Shortera i Sullivana, ali ništa nije izgledalo bolje.

Glavni cilj je osvojiti trofej

Iako, Slaven Rimac je dovoljno strpljiv kako bi znao da je moralo krenuti. I baš od tog poraza od Cibone koji se zbio 7. prosinca, Žuti su uhvatili ritam, odigrali su 13 utakmica od tada do danas i dobili ih 11. Uključujući i razbijanje Cibone u ponedjeljak. I sada ispred sebe imaju derbi sa Zadrom u petak. Prvu su izgubili na Višnjiku, ako budu u petak dobili domaću utakmicu s pet i više poena razlike, prigrabit će Split poziciju jedan, imat će i u trećem krugu Zadar na Gripama. U sezoni u kojoj je glavni cilj osvojiti trofej nakon dvadeset godina suše, Žuti bi došli u priliku da se za oba trofeja bore na Gripama. A to nije mala stvar.

- U proteklih mjesec i pol dan nama je na ruku išao i raspored, budimo iskreni. Naime, od momčadi protiv kojih je teško igrati mi smo samo imali utakmicu sa Zvezdom u ABA ligi. No, i nakon tog prosinačkog poraza od Cibone, kazao sam da ta utakmica u kojoj smo bili loši nije mjerilo. Jer, mi smo već tada imali pet pobjeda u nizu i vjerovao sam da to nije naša realna slika, što se kasnije i pokazalo. Imao sam predosjećaj da je ispred nas dobro razdoblje.

image
PR

Brzo je trajala prilagodba Shortera i Sullivana, dok je Toni Perković dobar dio vremena počeo provoditi na playu. Sve je to dalo rezultata.

- Perkovića ionako vidim kao igrača koji za veće stvari u karijere mora biti sposoban odigrati i playa, tako pomoći momčadi i on to sada dosta dobro radi. Nadam se da će tako i nastaviti, jer ćemo u domaćim natjecanjima još neko vrijeme biti bez Vite Kučića. Da Perković nije u stanju odigrati na playu, on to ne bi igrao.

Slaven Rimac je trener s kojim je svaki klub na miru. I jedan od rijetkih koji bilo kakve šumove koji pristižu sa strane ne doživljava tragično. A oko Gripa je bilo i te kakvih šumova u kojima se nakon neslavnog početka sezone zazivao Rimčev odlazak. Iz ove perspektive gledajući, kako mu je bilo živjeti tih dana?

- S obzirom na to da sam u stalnom kontaktu sa sportskim direktorom Čizmićem i direktorom Žajom, ja u njihovom ponašanju prema meni nikada nisam osjetio nepovjerenje. Naravno da su bili razočarani startom u sezonu, ali ništa manje od toga koliko sam razočaran bio ja. Kad sam preuzimao Split znao sam da neke stvari neće odmah funkcionirati. Mi smo u odnosu na lanjsku sezonu ostali bez Mavre, Shortera, Sullivana i Nelsona, a oni su davali 85 posto poena. S obzirom na financije takve je igrače teško bilo nadoknaditi. Imali smo sreću da nam se otvorila situacija s povratkom Shortera i Sullivana, tu je Teo Čizmić napravio veliki posao. Pri tome se naš proračun, usprkos nekih naklapanja, nije suludo povećao, usput smo dobili praktički besplatno Kučića, koji je igrač oko kojega će se u budućnosti moći nešto raditi.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Stižu sad te utakmice protiv Zadra. Prva u petak u Prvenstvu, onda ih je spojio i ždrijeb četvrtfinala Kupa. Zadar je lanjsku sezonu završio kao prvak, pomeo je u finalu Split s 3-0...

- Rezultatski to tako izgleda, jer je zaključena sezona s 3-0 Zadra. Međutim, prve dvije utakmice tog finala otišle su na stranu Zadra na detaljima, na iskustvu, želji, sreći. Stoga ne mislim da je Zadar u tom finalu pomeo Split. U odnosu na ostale momčadi Zadar je ove sezone u prednosti jer mu je momčad ostala na okupu. Još i pojačana s Mazalinom, on u Jusupovom sustavu puno toga donosi. Zadar je u zato u prednosti, kako protiv nas, tako i protiv Cibone, ako će ona zaigrati tijekom sezone s punim rosterom. S druge strane očekujem kod nas veću motivaciju, jer želimo Zadar skinuti s trona. Opet, za sve to treba ostati čvrsto na zemlji. Znamo da je Zadar kvalitetan, znamo da je to momčad u kojoj se svaki od igrača iskorištava na 120 posto. I mi tu moramo biti jako dobri ako se želimo potući s njima. Raduje me što osjećam u našoj igri da smo postali natjecatelji, da želimo igrati, da se ne bojimo izazova.

Zakazali smo ove sezone

Koliko je važno uoči doigravanja za naslov prvaka imati startni broj jedan?

- I jest i nije važno. Puno je po meni važniji kakav će u tim ključnim ogledima biti zdravstveni status u momčadima, ali i tadašnja kvaliteta igre. Ako nekome budu nedostajali igrači, ili momčad bude van ritma, onda tu domaći parket i ne znači puno. Naravno, sportski je ići po tu “jedinicu” i mi to želimo. Do kraja ima puno utakmica, cijeli treći krug, iako smo mi u drugom krugu već odigrali utakmice s potencijalnim minama poput Dinama, Cedevite Junior ili Cibone.

Split dva desetljeća čeka svoj trofej. Velika je rupa u vitrinama trostrukog prvaka Europe. Stoga u petak Žuti ipak love i pobjedu od pet poena viška, kako bi došli u šansu osvajati sve na Gripama.

- S obzirom na to da je i Kup u našoj dvorani, to je doista tako, iako do ovog pitanja o tome nisam razmišljao. Što se tiče publike malo smo zakazali ove sezone, nismo naše navijače do kraja probudili, natjerali ih da žive s momčadi. Gledao sam utakmice proteklih sezona, a i sam sam dolazio s momčadima na Gripe, pa mi je nekako dojam da je bilo više ljudi na tribinama. Nadam se da će naši navijači prepoznati kako ova momčad ima potencijala i da neće iznevjeriti njihovo povjerenje. Što uostalom i pokazujemo u posljednje vrijeme - završio je Slaven Rimac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. lipanj 2024 10:23