Aleksandar Aranitović, Mateo Vidović
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
DINO REPEŠA

Novi trener Cibone: ‘Da mislim da je situacija bezizlazna, ne bih dolazio. Godine? Nisu mi neki teret...‘

‘Sada je najvažnije da momčad ostane na okupu, cilj je isplatiti jednu plaću‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. prosinac 2023. 22:39

U utorak popodne Jakša Vulić je shvatio a više nema smisla ostajati trener Cibone, a od tada do srijede navečer činilo se jedino logičnim ostaviti vječnog pomoćnika Barišu Krasića, čovjeka koji je ionako vodio momčad u FAVBET Premijer ligi na klupi. Uostalom, i sam je Krasić u intervjuu koji je dao u međuvremenu kazao kako je on spreman preuzeti i službeno posao prvog trenera.

Međutim, u srijedu navečer, i to nakon što je sportski direktor Dalibor Bagarić provjeravao kako diše Danijel Lutz, a spominjao se i Aramis Naglić, prostrujila je vijest da je Cibona sve dogovorila s Dinom Repešom (31), sinom nekadašnjeg Ciboninog trenera i hrvatskog izbornika Jasmina Repeše, koji je posljednjih šest godina samostalno vodio klubove po Češkoj, a posljednji posao bio mu na klupi Pardubica, gdje je prije neto više od mjesec dana podnio ostavku.

I ljetos je bio kandidat

Uostalom, Dino Repeša je bio među kandidatima za trenera i proteklog ljeta, nakon odlaska Josipa Sesara, ali tada se zahvalio na ponudi, jer je imao ugovor s Pardubicama. Doduše, tada je situacija bila bolja nego sada, barem što se tiče Cibone i njezine sudbine, pa i akceptirajući da je mladi Repeša sada, za razliku od ljeta, bez klupskog ugovora, sasvim je jasno da je prihvaćajući ponudu Cibone, Dino Repeša dobio i određena jamstva čelnika kluba. Kako bilo, Dino Repeša i Cibona su se dogovorili oko angažmana do konca sezone.

image

Jasmin Repeša i njegov sin Dino Repeša

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

- Bilo smo u razgovorima i proteklog ljeta, postajala je ponuda, kao i od nekih drugih klubova. No, imao sam ugovor u Pardubicama, a čekale su nas i kvalifikacije u FIBA Eurokupu. I tu smo se namjerili na Zaragozu, na najteži put u kvalifikacijama, čak smo vodili 33, 34 minute, pa izgubili. Nakon toga smo ostali bez najboljeg igrača, a drugi stranac nam se ozlijedio. Nismo našli zamjene, krenuli smo u sezonu s 3-0,a na 4-4 sam podnio ostavku. Nije dolazilo u obzir da nastavim karijeru u Češkoj, jer nisam želio biti opet u klubovima srednjeg ranga. I eto, nisam dugo čekao. Nakon iznenadne ostavke Jakše Vulića kontaktirao me Dalibor Bagarić, sjeli smo, ostao je pozitivan dojam, a kako su na tom sastanku bili i predstavnici investitora te direktor Tomislav Šerić, dobio sam i podređena jamstva. Nema tu nekih preciznih rokova, ali postoji optimizam što se tiče budućnosti.

Baš je na osnovu tih jamstava Jakša Vulić samo jedan dan ranije izgubio strpljenje...

- Sjedio sam s tim ljudima, investitori, Indijci su rijetko u Hrvatskoj, ali sam stekao dojam da oni i dalje imaju želju, ali i potporu svojih partnera, pa je njihov plan nastaviti suradnju u budućnosti.

Je li dobio neka igračka jamstva, možda nove igrače?

- Sada je najvažnije da se postojeća momčad ostavi na okupu, pa se za sada tu ništa neće dovoditi. Cilj je isplatiti jednu plaću kako bi igrači nastavili normalno igrati i biti fokusirani samo na teren. Moj je posao da im podignem samopouzdanje, da se vrate na onaj put na kojemu su bili na početku sezonu, jer tada je Cibona izgledala jako dobro.

image

Dubrava - Cibona

DAMIR KRAJAC Cropix

OK, ali tu postoji taj problem s onim igračima koji nemaju pravo nastupa u domaćim natjecanjima. Je li to Repeša dobio neka jamstva, kad bi se mogla momčad objediniti?

- Vidjet ćemo, postoji mogućnost da se sve skupa riješi do veljače kad se igra završnica Kupa, pa da ovih pet igrača mogu igrati i domaća natjecanja, i da ja mogu normalno voditi momčad. Međutim, prije toga treba tek stići do te završnice Kupa, jer nama neće biti lako dobiti Škrljevo u utorak u osmini finala. Kažem, moj će posao biti maksimalno raditi na terenu, a ljudi koji su odgovorni za druge stvari, radit će svoj posao.

Ostaje li Bariša Krasić u klubu? Odnosno, hoće li ostati nakon vikenda, jer ako to ne bude tako, momčad protiv Škrljeva neće moći voditi nitko, morat će minute odmora i mijenjati igrače kapetan Krešimir Radovčić?

- Bariša će nastaviti raditi svoj posao, jer on ima puno podršku i kluba i mene osobno. Razgovarali smo, znamo se dugi niz godina,a surađivali smo dok smo ja bio pomoćni trener, kao i on, razmjenjivali skautinge. On je dio tima, ostaje i vodit će domaće utakmice dok se ne skine suspenzija.

Trebamo gledati sebe

Tko zna što Cibona želi od domaće sezone, ne izgleda kako želi previše, ali cilj je ostati u ABA ligi. Tu se skupilo tri pobjede, barem do utakmice protiv Splita, uoči koje smo razgovarali. Ne samo Split, nego i Krka i Mornar, glavni suparnici u borbi za ostanak su se pojačali...

- Jesu, stigla su im pojačanja, ali gledajući raspored, mi čekamo Borac i Krku kod kuće, a i u nekim gostujućim utakmicama ćemo imati svoju šansu. Trebamo gledati sebe, promatrajući koliko tko drugi ima pobjeda neće nas nigdje dovesti. Ono što je jasno da je momčad na početku sezone izgledala bolje nego u posljednje vrijeme i treba vidjeti u razgovoru sa stožerom, s Barišom Krasićem i Edijem Račkim, zašto je to tako. Bila bi ludost u ovom ritmu utakmica raditi velike izmjene, jer vremena nema i sve bi samo kreiralo dodatnu konfuziju, ali moramo nešto popraviti.

image

Lovro Gnjidić, Tomislav Mihael Buljan.

RONALD GORSIC Cropix

Kad će Dino Repeša fizički sjesti na klupu?

- Na utakmici protiv Zadra u nedjelju, a kako je tu riječ o FAVBET Premijer lige, to neću moći voditi.

Zagrebavši u povijest Cibone, pronašli smo podatak da je Dino Repeša s 31 godinom, drugi najmlađi trener u povijesti kluba. Doduše, bit će on najmlađi trener Cibone, jer Mirko Novosel je preuzeo Lokomotivu kad mu je bio 29 godina, a Aco Petrović je postao trener Cibone s 33 godine.

- Velika je to za mene čast, ali i veliki izazov. I moram reći, da je situacija bezizlazna, ja je se ne bih prihvatio. A moja mladost i nije neki teret, jer ja već šest godina radim kao glavni trener, u međuvremenu sam vodio više od 250 utakmica, bio sam i izbornik u mladoj reprezentaciji, pa se u neku ruku i ne osjećam tako mlad. Uostalom, kad mi je bilo 20 godina, znači prije 11 godina sam postao pomoćni trener Danijelu Jusupu u Zadru, a onda samo nastavio. Zapravo, i prije toga sam bio unutra, jer sam pratio oca po klubovima i reprezentaciji, pa sam ja tu praktički od rođenja.

I s dobrim dijelom igrača već je surađivao. A najstariji u svlačionici, Domagoj Vuković je samo godinu dana mlađi od Dina Repeše.

- I s Vukovićem sam radio dok sam bio pomoćni trener u Zagrebu kod Jusupa. Proleta je bio kod mene u Češkoj, a s Perasovićem, Buljanom i Bošnjakom sam radio u mladoj reprezentaciji.

I za kraj je proučio navijačima.

- Želim poručiti i obećati da ćemo navijačima vratiti na terenu njihovo povjerenje - zaključio je Dino Repeša.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 03:33