Ivan Tomas

 DAMIR KRAJAC Cropix
IVAN TOMAS ZA SN

‘Nas dvojica vodimo ratove tijekom tjedna na treninzima, sve te borbe su tu da bi na utakmicama ispalo tako‘

Trener Zaboka ovaj je tjedan i drugi put u tri utakmice pronašao pobjedničku formulu za Cibonu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. ožujak 2024. 14:43

Zabok je u četvrtak okrenuo Cibonu, slavio je posljednjim šutem Nicka Neala sa sirenom, iako su Vukovi nakon uvodne četvrtine imali čistih 28:8.

Kada bilo koja momčad zaostaje za Cibonom dvadeset razlike već nakon prvih deset minuta igre, onda to u pravilu znači put u neku ozbiljniju katastrofu. Tako je to bilo godinama. Ali, danas je Cibona idealna u svoj svojoj muci da netko na njoj piše svoju povijest.

Alkar je sredio Vukove za vikend, u četvrtak je Zabok i drugi puta sredio Cibonu ove sezone. Zabok je pri tome, u ovoj sezoni skinuo Split, ali i Cedevitu Junior i Dinamo, pa ispada da momčad koju uspješno vodi Ivan Tomas (44) još mora do konca sezone skinuti samo Zadar pa će se moći pohvaliti da su svladali sve najbolje klubove u državi. Jer, samo je Zadar ostao, Zabok je šesti, svi od drugog do petog mjesta već su morali položiti oružje nad jedinim klubom iz Zagorja.

- Imali smo težak start u sezonu, krenuli smo s dosta problema i sa skorom 0-5. Onda smo počeli dizati formu, dizali smo kroz prvenstvo i to nas je dovelo na ovo šesto mjesto.

Važno je istrčati s gardom

Kad bi prekrižili tih uvodnih pet kola, Zabok je u preostalih 19 utakmica na skoru 12-7. Tako Tomas drugu sezonu uzastopno radi sjajan posao s “low profile” momčadi. Nakon što je prije dvije sezone uveo Bosco u Favbet Premijer ligu, lani je s Boscom stigao do doigravanja, čak tu igrao majstoricu za polufinale protiv Splita, dok je sada sa Zabokom debelo u zoni doigravanja. Mora s time Tomas biti zadovoljan.

- Sigurno je to nešto što me mora činiti zadovoljnim. Mi smo već jako blizu ispunjenju cilja, ulasku u doigravanje, iako nismo sto posto sigurni i treba biti ozbiljan u svakoj utakmici do kraja. I lani u Boscu i sada u Zaboku meni je bio izazov loviti što je moguće bolji rezultat.

Za skinuti momčadi koje su u statusu favorita čini s e da je najvažnije igračima usaditi vjeru da je to moguće.

- To je najvažnije u pripremi utakmici. Važno je da igrači izađu na teren s gardom. Nama je to, recimo, nedostajalo u četvrtak pod Tornjem, negdje smo promašili u pripremi. Način na koji smo ušli u utakmicu nije bio dobar. Vjera da se može do pobjede je najvažnija, jer bez samopouzdanja, bez garda teško je doći do rezultata.

Protiv Cibone, Tomas je otvorio utakmicu bez Dina Cinca koji je kasnije stigao do impresivnih 39 poena. Krenuo je s Tomićem, ali je brzo odustao od te ideje.

- Tražimo način da mlađi igrači dobiju neke minute. Ovaj put je izostala reakcija, ali nema to veze, jer nije niti čudno da se to dogodi mlađim igračima. Imali smo već takvih petorki tijekom sezone, nekada smo znali kretati i sa Šustićem. Recimo, Cvitanović je protiv Cedevite Junior krenuo u petorci i odigrao jako dobro, ali sada to nije bio slučaj. Teško je igrati sa samo pet igrača, treba još poneki igrač u rotaciji.

image

Dino Cinac

DAMIR KRAJAC Cropix

Ajmo još malo o Dinu Cincu. MVP mjeseca siječnja, sada je najavio ozbiljnu kandidaturu i za MVP-ija mjeseca ožujka. U svojim poznim igračkim godinama, Cinac igra sjajno...

- Ovo je prvi puta da nas dvojica surađujemo i mislim da je ta suradnja dobra, što se u konačnici vidi u njegovom učinku, ai i našim rezultatima. Opet, isto je tako činjenica da nas dvojica vodimo ratove tijekom tjedna na treninzima, ništa tu nije negativno, ali sve te borbe su u cilju da bi na utakmicama ispalo ovako.

Već u subotu u Zabok stiže Split, koji je baš u Zagorju ispustio korak sa Zadrom na vrhu ljestvice. Sada iz Splita stižu najave o velikom motivom Žutih uoči te utakmice, o tome je govorio i Slaven Rimac. No, znaju to i u Zaboku, jer Dino Cinac je nakon sređivanja Cibone, odmah kazao kako stiže Split s puno motiva i kako treba sve učiniti da se i Žute dobije drugi puta ove sezone. Opet, Zabok nije navikao igrati u tri dana dvije utakmice...

- Nismo imali ovakva iskustva do sada, ali nadam se da u tome nećemo tražiti isprike. Vjerujem da će igračima dolazak Splita biti veliki motiv i veliki izazov. S time ćemo izdržati tu utakmicu, zaboravit ćemo na umor, ali trebamo i zaboraviti Cibonu, pospremiti tu utakmicu u ladicu. Split je veliki favorit, ali mi se imamo pravo nadati.

Cedevita ili Dinamo

S obzirom na to da je Zabok trenutačno šesti, a Cibona treća, s obzirom na to da je Zabok dva puta svladao Cibonu ove sezone, znači li to da Tomas priželjkuje da oba kluba ostanu na istim pozicijama, kako bi Zabok preo Cibone tražio polufinale doigravanja?

- Tako to ispada, ali ja bih to ovako postavio. Zadar je broj jedan, Split je broj dva, teško je reći tko i nama više odgovarao, Cibona, bez obzira na to što igra u ovom sastavu, Cedevita Junior ili Dinamo. Cibona ima bolju petorku, ali Cedevita Junior i Dinamo imaju veću širinu. Mi jesmo dva puta dobili Cibonu, ali treba priznati i da su Vukovi posljednju četvrtinu u četvrtak igrali bez ozlijeđenog Bundovića. Ne znam, možda bih više volio da u četvrtfinalu idemo na Cedevitu Junior ili Dinamo - zaključio je Ivan Tomas, koji će tek uoči utakmice protiv Splita dobiti informaciju hoće li mu se u momčad vratiti Bruno Rebić koji je zbog ozljede lista propustio utakmicu protiv Cibone.

image
PR

Linker
05. listopad 2024 10:29