DAMIR KRAJAC Cropix
KOŠARKA U HRVATA

Kraj regularnog dijela ABA lige: Zadar najbolji na parketu, Split van njega, dok je Vukova sve manje

Sva tri hrvatska kluba i sljedeće će sezone igrati u prvom rangu regionalne lige
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 12. travanj 2024. 20:39

Osnovni dio ABA lige došao je do svršetka. Osam najboljih momčadi nastavlja svoj put u doigravanju, dok ove sezone nitko ne ispada. Odluka je to o kojoj se špekuliralo već mjesecima, a nedavno je i službeno izašla na vidjelo. Sljedeće sezone ABA ligu igrat će 16 klubova. 14 istih kao i ove sezone, osvajač druge ABA lige te famozni Dubai. Ulazak Dubaija izazvao je burne reakcije, najčešće negativne. Koliko god je natjecanje kao ABA liga zbog svoje jačine kao i popularnosti dobro za klubove iz Hrvatske, treba reći da ova ABA liga odavna nije ni nalik onoj kakva je bila u svojim počecima. To se ponajviše odnosi na upravljačku strukturu lige, gdje se pravila mijenjaju kako se kome sviđa, a česte su i “filijale” određenih klubova.

Cibona muku muči

No što je za naše posrnule velikane alternativa? Izlazak u Europu jest nužan, ali je pitanje kako bi s financijske strane to bilo izvedeno. Hipotetski i neka se nekako izvede manevar igranja u Europi, postoji velika mogućnost da se ispadne već u ranoj fazi natjecanja što bi značilo da bi skoro pola sezone hrvatski klubovi igrali samo domaće prvenstvo. Možda ni to ne bi bilo tako loše da je to prvenstvo dovoljno relevantno. Jednoj Ciboni, koja cijelu sezonu igra s pet seniora, nitko nije uspio ni priprijetiti na trećem mjestu. Liga je prepuna stranaca bez kvalitete, neki klubovi si ne mogu priuštiti odlazak na gostovanje autobusom, dok zadnji klub u ligi ima jednu pobjedu u skoro 30 utakmica. Hrvatska košarkaška liga koketira s amaterizmom i dok je god takva situacija ABA liga, kakva god bila, bit će rješenje makar i utopijsko…

Već spomenuta Cibona muku muči cijelu sezonu. Zbog dugovanja nisu uspjeli registrirati novopridošle igrače za prvenstvo Hrvatske. Uzevši u obzir sve probleme s kojima se suočio nekadašnji dvostruki prvak Europe sezona je na kraju izgurana sasvim solidno.

S klupe je sezonu započeo Jakša Vulić koji je unatoč svemu sastavio pristojnu ekipu. Gurala je Cibona s njim solidno na oba fronta, no kad je vidio da neće biti ništa od registracije novih igrača otišao je. Njega je naslijedio mladi Dino Repeša. Izborio je s Cibonom finale Kupa, kao i opstanak u ABA ligi (12. mjesto), za koji se ispostavilo da nije niti bio bitan jer nitko ne ispada. Na kraju je Cibona izjednačila prošlosezonski omjer u ABA ligi s 9 pobjeda i 17 poraza. No što se više približavao kraj ABA lige na površinu su isplivali neki novi problemi, jer je za neregistrirane igrače sezona je bila praktično gotova. Tako su se Tomislav Buljan i Jakov Mustapić zaputili prema Španjolskoj odnosno Italiji, Domagoj Vuković je otprije na Tajvanu, dok je još nepoznata sudbina Mateja Bošnjaka i Domagoja Prolete.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nadu navijačima Cibone može buditi težnja da ne može gore od ovoga, jer je i u ovakvoj sezoni bilo ponešto dobrih stvari. Cibona je dobila novog ljubimca navijača Aleksandra Aranitovića, od ozljede se oporavio “stari” ljubimac Filip Bundović, a svoju raskoš počeo je pokazivati talentirani Borna Katanović. Također zagrebačka publika osjetila je karakternost ovih momaka, posebice onih koji sami “guraju” kroz domaće prvenstvo, pa je tako brojka na tribinama bolja nego prošlih godina.

Realno, Cibona će teško dohvatiti nešto više od polufinala PH, no to nije bitka koju treba sada voditi. Pitanje je što će početkom ljeta biti s klubom. Hoće li se napokon pronaći neko rješenje, neki kapital ili će se nastaviti životariti. Ako zaista bude ponovno ovako, pitanje je hoće li itko od ove skupine igrača, koja je “kupila” zagrebačku publiku, i sljedeće sezone biti “Vuk”.

Ništa bolja situacija nije niti u Zadru. Barem ne što se tiče organizacije kluba i financija. Zadar je više od godinu dana bio bez financijskog direktora, dok kasnije od novoizabranog ni traga ni glasa. Pogodila je Zadrane prije sezone “migracijska kriza” gdje su najtalentiraniji igrači predvođeni Michaelom Ružićem napustili Zadar. Sreća je ta što su Danijel Jusup i njegovi momci ponovno svu pažnju s lošeg, pretočili u dobro na parketu.

Zadar je u ABA ligi završio na šestom mjestu, upisavši tri pobjede više nego prošle sezone, a samim tim i prvi put nakon 2009. došao do pozitivnog omjera pobjeda i poraza u ABA ligi (14:12). Od hrvatskih predstavnika u ABA ligi ove sezone nitko nije pobijedio Zadar, također je dva put “padala” skupa Cedevita Olimpija, dok ne treba trošiti riječi na već opjevanu pobjedu protiv moćnog Partizana na Badnjak. Mali kiks dogodio se pred sam kraj, kada je Zadar imao šansu završiti na četvrtom mjestu, no ponajviše ozljede i zgusnut raspored koštale su Zadrane nekih poraza.

MVP odlazi na kraju sezone

Luka Božić i dalje dominira regijom. Najbolji je strijelac te branitelj titule MVP-a ABA lige. Zadar sada u četvrtfinalu ABA lige čeka Budućnost koja brani prednost domaćeg terena. Podgoričani jesu favoriti, ali zna se da s ovim Zadrom nikom nije lako. Veljača je donijela Zadru prvi trofej ove sezone, a mnogi će reći i najdraži, Kup Krešimira Ćosića. Do tog podviga imali su daleko najteži put jer su morali prvo na domaćina Splita, a potom na Cedevitu Junior. U finalu Zadar je čekao najveći rival, Cibona. Na “zadarskim” Gripama Cibosi nisu imali šanse pa je tako kapetan Marko Ramljak podigao trofej, dok je MVP-om proglašen, tko drugi nego, Luka Božić. U prvenstvu Hrvatske Zadar drži suvereno prvo mjesto te je glavni favorit za obranu titule. Bio bi to prvi put od kad je Hrvatske da Zadar dvaput za redom osvaja prvenstvo, dok titula se pak branila u bivšoj državi 1974. i 1975.

Sasvim je jasno da na kraju sezone Božić odlazi, navodno je već sve dogovorio s Valenciom. Zaista će biti zanimljivo gledati Zadar bez njega, no ostane li na klupi Jusup sigurno će imati formulu za još jednu uspješnu sezonu. Uz sve to pitanje je što i kako sljedeće sezone? Hoće li se ići u europski iskorak? Hoće li novi direktor pronaći napokon nekog sponzora? Kako zadržati mlade igrače u klubu? Kad će se riješiti ostatak dugova i prijeti li klubu stečaj? Puno i previše pitanja, a malo ljudi koji mogu ili žele dati odgovore.

Najstabilniji od ova tri kluba zasigurno je Split. Imali su Splićani svoje crne rupe u kojima su jedva ostajali u ligi, ali očito se isplatilo, jer su trenutno daleko najorganiziraniji i financijski najmirniji. Otišao je Srđan Subotić, došao Slaven Rimac. Imali su na početku sezone dva ogromna promašaja što je kulminiralo lošim rezultatima u ABA ligi, pa je Teo Čizmić morao okretati brojeve starih poznanika Shannona Shortera i Lewisa Sullivana koji su povratkom u žuti dres bitno popravili krvnu sliku momčadi.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Split jedini može parirati Zadru

Ostala je ekipa Slavena Rimca kratka za osmo mjesto i povijesno doigravanje u ABA ligi, ali zasigurno će se pamtiti veličanstvena pobjeda u Beogradu protiv Partizana. Sezona Splita u ABA ligi bolja je za jednu pobjedu više nego lani, pa ako u tom ritmu nastave i dogodine doigravanje ne bi smjelo izostati. Veliki posao odradili su dovođenjem mladog Vite Kučića koji je možda i najtalentiranije što Hrvatska trenutno ima poziciji razigravača.

Uzeo je Split pod svoje organizaciju Kupa Krešimira Ćosića, nadajući se da će nakon točno 20 godina stići do trofeja, no feštu im je već u četvrtfinalu pokvario Zadar. Upravo Zadranima dugo su “puhali za vratom” u prvenstvu Hrvatske, no porazom od Cedevite Junior trenutno zaostaju dvije pobjede. Ima se još igrati do kraja regularnog djela prvenstva, a kako umorni i ozljedama načeti Zadar igra četvrtfinale ABA lige Split ih još uvijek može “uhvatiti”.

Upravo je ekipa Splita jedina koja će u eventualnom finalu moći parirati Zadru, a nije nemoguće niti da ih iznenade. Splićani najmirniji mogu spremati novu sezonu jer najbitnijih (financijskih) problema nemaju. Očekuje se da će i sastaviti kvalitetniju ekipu nego ove sezone te da bi od iduće oni mogli biti ti koji će kao favoriti čekati kraj sezone. Po svemu imaju najviše šansi za to.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:21