Luka Božić na okupljanju reprezentacije 2017.

 ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Tvrtko Puljić
PROZIRNI ALIBIJI

Dva igrača muljaju i vrijeđaju hrvatske navijače, tražili su razlog da otkažu reprezentaciju

Puno bi pametnije bilo da su kazali kako žele imati slobodno ljeto
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. lipanj 2024. 20:20

Negdje u ovo vrijeme, prije osam godina, Aco Petrović je držao presicu hotelu Panorama. Već je pala noć, a lipanjsku sparinu hladila je kiša. Dok je Petrović govorio, ispred hotela su igrači koji su se te večeri okupili stavljali torbe u autobus. Cijela se sportska javnost tih dana, kao uostalom i sada, bavila s iščekivanjem početka Eura u Francuskoj, a Aco je u svemu tome vidio šansu. Neće oni biti u prvom planu, neće biti pod lupom. Čekali su ih kvalifikacije u Torinu s nikada boljom Italijom i raskošnom Grčkom, a Petrović je primao otkaze na dnevnoj bazi. Međutim, želio je kupiti šansu. Odlazeći za Sveti Martin malo je tko je vjerovao u ludu priču koja se dogodila koji tjedan kasnije.

U sličnoj medijskoj zavjetrini Josip Sesar će osam godina kasnije, upravo u ponedjeljak navečer, okupiti ljude u cilju pohoda na novu misiju u pohodu na nove Igre. Protekli tjedan objavio je popis na kojemu se nisu pojavili neki koje je želio vidjeti u reprezentativnom okruženju.

image

Josip Sesar

TOM DUBRAVEC/Cropix

Neki imaju NBA snove, neki individualne planove, a dvojica su - umorna. Obojica kojoj nije prvi put. Koji su bili umorni, ozlijeđeni ili što već, svakako krivo savjetovani, i ljetos, ali i u veljači. Tri puta je previše da bi bilo slučajno. I u slučaju Luke Božića. I u slučaju Marka Ramljaka.

Tražili razlog da otkažu

MVP ABA lige i oba hrvatska natjecanja, Luka Božić tako je ove sezone odigrao 57 utakmica. Marko Ramljak, kapetan Zadra čak dvije utakmice manje, 55 utakmica u svim natjecanjima koje je zaigrao. U ponedjeljak će, pak, na okupljanje reprezentacije stići njihov klupski suigrač, Dario Drežnjak. Koji je ove sezone odigrao 72 utakmice. I koji nije umoran.

Sesar je ovu priču odmah pospremio pod tepih i od prvog dana će se baviti s onima koji su tu

Koji je, usput, za razliku od Božića i Ramljaka, cijelo proteklo ljeto proveo u dresu reprezentacije, koji je od početka srpnja do konca kolovoza bio u reprezentaciji, igrao pretkvalifikacije za kvalifikacije protiv Irske i Luksemburga, igrao u Kranjskoj Gori pokus protiv Kine, igrao pokus protiv Slovačke, a onda bio dio i one vrste koja je u Istanbulu stekla pravo zaigrati olimpijske kvalifikacije. I da, za razliku od Božića i Ramljaka, Drežnjak je tu bio i u veljači kad se igralo protiv Francuske u Brestu i u Rijeci protiv Cipra. Znači, u godinu dana, od kraja lanjske sezone, od početka srpnja 2023. do početka srpnja 2024., Drežnjak nije odigrao samo 72 utakmice, on je odigrao 86 utakmica.

image

Marko Ramljak

LUKA GERLANC/CROPIX

Luka Božić jest MVP, ali Dario Drežnjak je čovjek kojemu treba skinuti kapu. Bez njega ne bi Zadar osvajao niti Kup, niti prvenstvo, a on je bio cijelo vrijeme na dispoziciji reprezentaciji. Luka Božić i Marko Ramljak bili su na dispoziciji samo - Danijelu Jusupu.

I pri tome, ispada tako, samo su tražili razlog da otkažu reprezentaciju. Proteklo ljeto, u veljači, pa evo i sada. I svaki puta je razlog za otkaz bilo vrijeđanje inteligencije onima kojima su se obraćali. Puno bi pametnije bilo da su kazali kako žele imati slobodno ljeto, jer, eto, željeli bi, mogli su kazati kako im se ne dopada reprezentativno okruženje, jer im se, eto, ne dopada, pa i da žele raditi na svojoj košarci, čak i to, iako je taj dio priče jednom za sva vremena raskrinkao Dennis Schröder, kasnije svjetski prvak s Njemačkom.

Muljanje i vrijeđanje

Naime, Maxi Kleber je propustio Eurobasket u Njemačkoj pod izgovorom da bi želio raditi individualno i popraviti neke stvari u svojoj igri. Schröder ga je razgolitio do kraja, “na čemu će to raditi, cijeli svijet zna kako igra košarku. Ili nakon picka rola, ili popa pa šutira. Da ne bi počeo igrati s loptom i kreirati za druge?”

Nadalje, kad se izvlači na ozljede, a tu se ne radi ozljedama koje su završile operativnim zahvatima, poput one Bojana Bogdanovića ili Roka Badžima, onda se u pravilu - mulja.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

A kad se prijavljuje umor, onda se pomalo i sve nas skupa vrijeđa.

Josip Sesar je ovu priču odmah pospremio pod tepih i od prvog dana će se baviti s onima koji su tu. I s kojima će u rat, jer oni vjeruju njemu, a i on njima. Od onih koji ne vjeruju sami sebi na kraju dana ne može se ništa dobiti.

Aco Petrović je imao one koji vjeruju. I kad nitko nije vjerovao u njih. Josip Sesar ima isto takve. I samo je to važno. A bit će i oni daleko od očiju šire javnosti. U zavjetrini Eura spremat će novu senzaciju, nove Igre.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. lipanj 2024 20:51