Adem Mekić (27) s MZT-om je igrao ABA 2 ligu

 ABA LIGA
ZAVRŠNICA PRIJELAZNOG ROKA

Dok u Ciboni traje štrajk, Zadar doveo igrača s kojim napada naslov prvaka

Zadru će Makedonac biti treći stranac u rotaciji (Davis, Šantelj), a na parketu će moći biti samo dvojica
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 09:26

U četvrtak će se zaključiti posljednji prijelazni rok ove sezone, a to je prilika da domaći klubovi osnaže svoje momčadi uoči presudnih borbi za vrh, ali i za ostanak u društvu najboljih.

Što se tiče Lige za prvaka, tu se manje radi nego u donjem domu. Naime, aktivan je tržištu tek - Zadar. Cibona ima svojih problema, Split je dobio u međuvremenu dobio oporavljenog Tonka Vuku, a Cedevita Junior odlučila se odigrati završnicu sezone u postojećem sastavu. Furnir je ionako sve svoje ciljeve ispunio plasmanom u Ligu za prvaka, u međuvremenu je otpustio i najboljeg igrača Taveiona Hollingswortha. Šibenka je dovela Mateja Perkovića, kako bi bila pokrivenija u visokoj liniji, s obzirom na ozljedu Pavla Paića.

Zadar, pak, definitivno traži igrača koji trebao nadomjestiti u rotaciji Antonija Jordana. Taj neće moći odigrati završnicu ABA lige, ali Danijel Jusup želi puniji igrački kadar u borbi za naslov. Postojala je ideja oko dovođenja Petra Aranitovića, brata Ciboninog Aleksandra, Petar se spominjao i u kontekstu još nekih domaćih kluba, ali se skrasio u drugoj španjolskoj ligi. I Zadar se odlučio za Makedonca Adema Mekića. Bio je opcija i Amerikanac Carble Ervin, koji je je lani igrao za slovenski Helios i tu strpao u ABA 2 ligi Širokom, kojega je tada vodio Jusup, 33 poena. To je Amerikancu, koji je ove sezone bio na Cipru pod palicom Slobodana Subotića, i najbolja utakmica te sezone u ABA 2 ligi, a prije toga je igrao za Zrinjski i za Donji Vakuf.

Veliki promet

Vjerojatno je u ovom odabiru presudilo to što Jusup u završnici sezone nije želio donekle mijenjati sustav igre, jer Ervin je playmaker, a Zadar cijelu godinu igra bez playa, pa mu za tu igru više odgovara Mekić, koji je visok 197 cm, a primarno je krilo. Zadru će Makedonac biti treći stranac u rotaciji (Davis, Šantelj), a na parketu će moći biti samo dvojica.

U Ligi za ostanak puno je veći promet. Nakon što je Škrljevo već ranije dovelo Derrycka Thorntona, završnicu sezone će igrati u Čavlima i Ivan Gulin, nekadašnji igrač Šibenke te Viktor Šarić na posudbi iz Splita. Alkar je doveo američkog beka Tai Bibbsa, koji je do sada igrao drugu finsku ligu i tamo zabijao preko dvadeset poena, dok bi Zabok mogao biti prilično pojačan s Amerikancem RJ Glasperom, koji bi anulirao odlazak Garretta. Zabok i Domagoj Kujundžić na klupi zagorskog premijerligaša imat će na rosteru tri stranca (tu su i Crnogorac Perović te Amerikanac Bond), a na parketu mogu biti samo dva.

Pojačanje traži i Dinamo, jer je Hrvoje Garafolić, najvažniji igrač ove momčadi ozlijeđen, ali ukoliko u finišu prijelaznog toka nekoga ne dovedu, onda će zaigrati u postojećem sastavu u kojemu nema već dugo niti Damira Markote. Bosco je također u potrazi, ali pitanje je hoće li se pojačati.

Velika neizvjesnost

Liga za ostanak bit će vrlo nepredvidljiva, jer trenutačno dvije najslabije momčadi, one koje su jedine skupile samo po pet pobjeda, Gorica i Škrljevo, sada u ovom društvu izgledaju možda i najbolje. Tu je i Zabok (uz Bosco i Alkar na šest pobjeda), koji je pojačan, pa kao i Gorica i Škrljevo ne bi trebao imati problema za osigurati ostanak. Alkar, pak, djeluje bolje od Bosca s kojim ima identičan broj pobjeda, ali i od Dinama bez Garafolića, ali Dinamo ima u odnosu na Zabok, Bosco i Alkar dvije pobjede viška, a u odnosu na Goricu i Škrljevo čak tri.

Dodajmo i kako iz HT Premijer lige ispada posljednji, ali bit će velika borba i za izbjeći pretposljednje mjesto, jer tu u kvalifikacijama može stići Dubrovnik ili Vrijednosnice Osijek, a to će biti i te kako ozbiljan protivnik za pretposljednjeg u HT Premijer ligi na koncu ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 02:45