DAMIR KRAJAC Cropix
HRVATSKI MVP

‘Dojam mi je da nas se podcjenjuje, a naši rezultati sve govore. Padamo s energijom, ali pobjeđujemo‘

Cibonin kapetan je proglašen najkorisnijim igrečem posljednjeg mjeseca 2023. godine
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. prosinac 2023. 22:20

Bio je blizu u prva dva izbora za MVP-ija mjeseca. I u listopadu kad je proglašen Filip Vujičić iz Dubrovnika i u studenom kad je nagrada otišla u ruku suigraču Domagoju Vukoviću. Sada je MVP mjeseca u Favbet Premijer ligi Krešimir Radovčić, Cibonin kapetan, Šibenčanin koji je duže od bilo koga drugoga u Ciboninoj svlačionici i tu traje usprkos svih poteškoća s kojima se nosi klub.

Radovčić je ovaj put dobio četiri od 13 glasova premijerligaških trenera, jedan više od prvog pratitelja, Splitovog Amerikanca Shannona Shortera. Kao najboljeg u prosincu Radovčića su vidjeli Josip Sesar (Dinamo), Jeronimo Šarin (Dubrava), Ante Samac (Bosco) te sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza, Jasmin Repeša.

image

Favbet logo

PR

Prosječno je Cibonin kapetan u četiri utakmice postizao 17,8 poena, dijelio 4,8 asista i skupljao četiri skoka, dok je igrao u prosincu za prosječnu valorizaciju od 19,8 indeksnih poena. Cibona je pri tome slavila u tri od četiri utakmice. Krenuli su Vukovi porazom od Šibenke u prosinac, prvim nakon uvodnog kola i poraza od Zadra, zatim su pomalo senzacionalno slavili u Zadru, da bi za kraj godine stigle i pobjede nad Alkarom i Škrljevom.

- Utakmice domaćeg prvenstva igram dosta učinkovito. Ta naša petorka se dosta dobro razumije, pa je ova nagrada, koliko moja, toliko i zasluga mojih suigrača. Uvijek netko od nas potegne, tako se i meni dogodilo da odigram dobro utakmice protiv Zadra i Alkara. Hvala i svim trenerima koji su me izabrali kao MVP-ija prosinca.

Suigrači, ali i dobri prijatelji

Iako ih ima samo pet seniora, Cibona je na omjeru 12-2. I puše za vrat Zadru. Kako vrijeme ide, sve je jasnije da se kontra tih pet Vukova može igrati i nadati se pobjedi samo u slučaju da se utakmica dovede u čistu prednost. Jer, ući u egal s petorkom Vukova, pa se nadati da će oni učiniti krivi korak u završnici, djeluje kao nemoguća misija. Barem za sada.

- Rekao bih i da je naša petorka među najiskusnijim petorkama u našoj ligi. Imamo kontinuitet zajedničkog igranja. Izvan parketa smo jako dobri prijatelji, na terenu smo dobri suigrači i znamo kako odvesti svaku utakmicu na naš mlin. Kemijamo s obranama, ima tu nešto zone, nešto čovjeka, znamo skriti svoje nedostatke, ali i istaknuti svoje kvalitete i tako sve ispada lakše. Kad se uđe u neki egal na kraju, iako je jasno da moramo pasti s energijom u završnicama, znamo se nekako izvući i usmjeriti utakmicu prema našoj pobjedi. Uostalom, imamo samo dva poraza od starta sezone, to sve govori.

image
RONALD GORSIC Cropix

Moraju se i čuvati penala, kako bi svi ostali na okupu do kraja utakmica. No, baš se u posljednjoj utakmici godine dogodilo da je Krešimir Radovčić napravio pet penala i loptu je pod svoje uzeo Sani Aranitović te dovukao Vukove do preokreta i pobjede u Kostreni.

- Ta utakmica protiv Škrljeva stigla nam je teškom rasporedu, mislim da je to bila četvrta u šest dana. I ušli smo u nju kilavo. Doista se ne mogu sjetiti kad sam ispao zbog pet penala, od čega su bila tri u napadu, to mi se nije baš događalo i ajmo reći, to je moja greška. Tri sam zaradio odmah na početku. Kad sam ispao, Sani je otišao na playa i uspjeli smo se izvući.

Borba za trofej je iza vrata

Kao kapetan vjeruje li Radovčić obećanjima da bi momčad nakon Nove godine mogla zaigrati kompletna? Uskoro će i završnica Kupa, tu bi trebalo u četiri dana odigrati tri utakmice, pa bi obrana pobjednika Kupa bila teška u ovom sastavu?

- Vjerujem, jer smo dobili neka obećanja kako će se ta situacija riješiti i svi priželjkujemo da tako bude. Ali, ako ne bude tako, ići ćemo dalje kao i do sada. Kup je specifično natjecanje, jedna je to utakmica u svakoj rundi i tu svatko može svakoga iznenaditi. Ako uhvatiš dobru formu uoči završnice Kupa može tu biti svašta. Volio bih da budemo kompletni do tada, nadamo se da će biti tako, ali ako ne bude, i nas petorica ćemo gristi.

Kako su glasali

Dino Erceg (Alkar):

Andrija Blatančić (Alkar)

Ante Samac (Bosco):

Krešimir Radovčić (Cibona)

Damir Mulaomerović (Cedevita Junior):

Toni Perković (Split)

Bariša Krasić (Cibona):

Aleksandar Aranitović (Cibona)

Edi Dželalija (DepoLink Škrljevo):

Dario Drežnjak (Zadar)

Josip Sesar (Dinamo):

Krešimir Radovčić (Cibona)

Jeronimo Šarin (Dubrava):

Krešimir Radovčić (Cibona)

Ivan Perinčić (Dubrovnik):

Shannon Shorter (Split)

Slaven Rimac (Split):

Shannon Shorter (Split)

Damir Milačić (Šibenka):

Domagoj Vuković (Cibona)

Ivan Tomas (Zabok):

Shannon Shorter (Split)

Danijel Jusup (Zadar):

Toni Perković (Split)

Jasmin Repeša (HKS, sportski direktor):

Krešimir Radovčić (Cibona)

POREDAK

1. Krešimir Radovčić (Cibona) 4

2. Shannon Shorter (Split) 3

3. Toni Perković (Split) 2

4. Dario Drežnjak (Zadar) 1

4. Aleksandar Aranitović (Cibona) 1

4. Domagoj Vuković (Cibona) 1

4. Andrija Blatančić (Alkar) 1

Vas petorica, uz asistenciju dva juniora, napravili ste i možda najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone, jer ste u Zadru skinuli aktualnog prvaka.

- I sada se znamo vraćati na tu utakmicu u nekim razgovorima i nekako smo dojma kako je ta utakmica za nas bila prekretnica. Pogurala nas je ta pobjeda. Glupo je pričati o tome da nas je Zadar podcijenio kad je Luka Božić igrao preko trideset minuta na toj utakmici. Možda su bili umorni, ali nas je pet, pa se na to izvlačiti isto tako nema smisla. Imali smo odličan šuterski dan, kad je tako onda je protiv nas teško igrati. Napravili smo razliku, Zadar nas je stizao, ali nije nas prestigao. I zasluženo smo dobili. Bila je to i prva utakmica u kojoj je naš novi trener Dino Repeša postavio neke nove stvari, neke smo akcije mijenjali, uvodili smo neke stvari za vrijeme utakmice i Zadar se na to nije snašao.

Iza nas je 14 kola u Favbet Premijer ligi, kako se iz te perspektive čine opcije favorita?

- Zadar je sigurno prvi favorit, ali sasvim je jasno da ni Zadar nije nepobjediv. Oni su samo prvi favorit, jer je na okupu ostalo sedam, osam igrača od lani, na to su stigli Mazalin, Vujačić i Jambrović. Iza bih stavio Split, jer oni su dobili kvalitetu dolascima Shortera i Sullivana, ali tu smo i mi, posebno ako budemo kompletni mi smo u stanju svima zapapriti. Imam cijelo vrijeme neki osjećaj da nas ljudi podcjenjuju, ali ako se pogleda ukupna sezona, mi nismo gotovo ni od koga puno gubili. Zadar je i lani bio favorit, pa smo mi osvojili Kup, onda je Split bio u najboljoj formi, pa je Zadar uzeo Prvenstvo. Tek je pola sezone iza nas, ima se još dosta za igrati, puno će ovisiti od toga tko će biti u kakvoj formi kad se bude odlučivalo o trofejima.

A borba za onaj prvi slijedi već u veljači, to je tu, iza vrata...

Linker
29. rujan 2024 00:35