Marko Todorov / CROPIX
DRUGI TRIJUMF U BRODU

HRVATSKA - KANADA 74:59 Bilan briljirao s 26 poena, Repeša vikao na Hezonju

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. kolovoz 2014. 01:40

Jasmin Repeša je u drugom pokusu protiv Kanade odlučio odmarati i Darija Šarića, doduše, skinuo se Šarić u opremu, vjerojatno se i nadao da će uhvatiti minutažu, ali Repeša je najboljeg čovjeka prvoga dana poštedio napora druge utakmice. Slično je postupio i kanadski izbornik Jay Triano, koji je ostavio izvan momčadi Josepha, Olynyka i Englisha, a Sacre je bio na klupi, ali nije ulazio.

U takvom omjeru snaga Hrvatska je dominirala, bilo je ovo daleko od neizvjesne utakmice kakvoj smo svjedočili u petak, Hrvatska je imala malo ili nimalo problema. U situaciji kad su Kanađani bili bez dvije prve petice (Sacre i Olynyk) na štih su stigli naši centri, posebice Miro Bilan koji se sjajno snalazio na asistima Krune Simona, koji se nakon prvog dana, kao i Damir Markota, u subotu mnogo bolje osjećao.

Kanada bez iskusnijih igrača nije imala ozbiljne rotacije u obrani, pa kad se Simon razigrao, naša je igra postala kreativnija i gost je sve više zaostajao. Hrvatska je na veliki odmor otišla s uvjerljivih 38:22, ali je početkom nastavka Kanada zaprijetila. Kad je Triano vidio da ne može ništa obraniti s Powellom i Bachynskim na peticima, odlučio je igrati s Andrewom Nicholsonom iz Orlando Magica, krilnim centrom, na petici.

Tu je Miro Bilan imao problema, jer se Nicholson odmotavao na šut za tri poena, a i naša je igra ukupno pala. Repeša je, sugerirajući da je ljut, sjeo na klupu i pustio momčad da se sama vadi iz problema u koji je ušla. Kanada je stigla na 40:34, imala i čistu kontru za minus četiri, no to je ostalo sve što je imala. Ubrzo se naša igra opet stabilizirala, pa smo do konca utakmice imali i plus 20 (67:47), da bi utakmicu završili s čistih 74:59.

Miro Bilan je svom drugom nastupu za Hrvatsku otišao na 26 poena, skupio je i sedam skokova, pa je on svakako najbolje iskoristio ovu utakmicu. Oliver Lafayette je odigrao samo 14 minuta, nije se upisao, pet skokova i tri asista, dok je Mario Hezonja igrao 20 minuta za osam poena, skok, dvije ukradene lopte i dva asista, ali je Repeša potrošio jedan time-out prilično glasno mu objašnjavajući kako je pogriješio nakon što je uzeo jedan loš šut.

Kanada je sređena u dva dana, a sada slijedi utakmica protiv Makedonije u utorak. Možda je Kanada u petak bila i prejak suparnik za prvu utakmicu priprema, no Kanada, bitno oslabljena u subotu, bila je lak zadatak za našu reprezentaciju. Jedina briga za Jasmina Repešu jest ozljeda koljena Darka Planinića koju je zaradio u posljednjoj četvrtini, no čini se da je riječ samo o istegnuću, pa naš stasiti centar po svemu sudeći i na sreću nije ozbiljnije ozlijeđen.

Hrvatska u nedjelju ima slobodan dan, a od ponedjeljka i priključka Roka Ukića Repeša će imati na raspologanju cijelu reprezenatciju. Svi će na broju ostati do utakmice protiv Makedonije, a u Francusku će otputovati 14 igrača, što znači da će Repeša ovoga tjedna napraviti prvi rez, tri igrača će ostati bez nade da se mogu naći na popisu putnika za SP.

Hrvatska - Kanada 74:59 (15:12, 23:10, 13:20, 23:17)

SLAVONSKI BROD – Dvorana Viljuš. Gledatelja 1.500. Suci: Herceg, Vovk i Hordov.

HRVATSKA: Andrić 2, Stipčević, Šarić, Rudež 2, Simon 6a, Markota 8p, 5s, Delaš 8p, 5s, Planinić 6, Lafayette 5s, Bilan 26p, 7s, Pilepić 3p, 4a, Babić 3, Hezonja 8.

KANADA: Ejim, Baker 6p, 6s, Nicholson 16, Shepard 4a, Bachynski 2, P. Scrubb 5p, 4s, Heslip 8, Powell 6p, 4s, Sacre, Cadougan 4, Klassen 10p, 4s, T. Scrubb 2p, 7s.

Linker
21. rujan 2024 09:49