Nenad Dugi / CROPIX
EUROLIGA POD TORNJEM

Euroligaška premijera pred domaćom publikom, u Draženov dom dolazi Milano

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 19. listopad 2012. 16:52

Led je probijen u Kaunasu. Ne baš najsretnije jer Cedevita, koliko god u klubu bili euforični zbog prve euroligaške utakmice, protiv Žalgirisa nije pokazala baš ništa. Debi pred 12 i pol tisuća navijača zaključen je sa -28, što ne nudi previše razloga za optimizam uoči euroligaške premijere Cedevite u Draženovu domu. Na koju dolazi Milano, skupocjena Armanijeva momčad na čelu sa španjolskim izbornikom Sergiom Scariolom.

A ako netko u Cedeviti poznaje Milano, onda je to Marques Green, playmaker koji je četiri od svojih osam europskih sezona proveo u Italiji. Prvo je Avellino uveo u Euroligu, pa otišao u Fenerbahče, na Apenine se vratio u dresu Scavolinija, a posljednje dvije sezone opet je proveo u Avellinu...

- Da, poznajem ih jako dobro. Odlična momčad s vrhunskim trenerom, prošle sezone sam izgubio oba puta od njih - kaže Green koji je lani u Milanu ubacio 19 poena, uz devet asista u porazu Avellina od “pola koša”, dok je kući upisao 15 poena i osam asista, te -13.

- Bili su bolji od nas, nije se ni očekivalo da ih pobijedimo.

Sad je situacija drukčija. Cedevita očekuje pobjedu nakon blijedog izdanja u Kaunasu. Jer, iako su šanse za Top 16 u ovoj skupini minimalne, postojat će samo u slučaju da momčad Bože Maljkovića pobjeđuje na svom terenu.

- Naravno da želim vidjeti punu dvoranu, uvijek je lakše igrati uz podršku navijača. Ne vidim problem ni u tome što igramo u Dvorani Dražena Petrovića koja nije naša. Sve to je sekundarno. Najvažnije je kako ćemo mi odigrati.

Na čelu s Greenom u čijim rukama je lopta. I koji je u drugom poluvremenu utakmice sa Crvenom zvezdom prekinuo post koji je trajao 11 četvrtina. Toliko je prošlo od posljednjeg koša protiv Radničkog, preko utakmica u Splitu i Kaunasu, do trice u završnici treće četvrtine utakmice sa Zvezdom. Kasnije je spojio još dvije...

- Događa se - slegnut će ramenima omaleni (165 cm) playmaker.

- To je samo jedan segment košarke, na terenu treba raditi puno više stvari. Znam što se od mene očekuje u obrani, kao i što znam da mi je primarni zadatak razigrati suigrače.

Večeras će mu izravni suparnik biti Omar Cook, jedan od onih koji Greena mogu napadati leđima. Iako se u prvih šest utakmica ove sezone pokazalo da to baš i nije jednostavno. “Postiraju” ga otkad igra košarku, “to je njegova životna borba”, kaže Maljković, te se Amerikanac zna postaviti u situaciji kad protivnička momčad oslobađa stranu za svog playmakera.

Linker
25. rujan 2024 08:37