AFP
SJAJAN POČETAK

EKSKLUZIVNO Bogdanović: 'Garnett je nešto najbolje što mi se moglo dogoditi!'

'Što je više minuta na parketu, što me više ide koš, to se osjećam opuštenije, bolje, lagodnije'
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. studeni 2014. 19:07

Bila to noć iz snova. Ako gledamo iz ove naše perspektive, jer Bojanu Bogdanoviću u nedjelju je, dok je zatrpavao koš Orlando Magica , bilo popodne. U jutro ponedjeljka, a bilo je to već kasno popodne u nas, javio se.

- Ha, kakav je osjećaj? Ajmo to ovako reći, svakim danom sve je bolji. Što je više minuta na parketu, što me više ide koš, to se osjećam opuštenije, bolje, lagodnije. Uživam.

Ukratko. U svojoj šestoj utakmici uopće u NBA ligi otišao je preko dvadeset poena, stavio ih je 22, a to u ovoj sezoni nije pošlo za rukom ni jednom novaku u ligi. Bojan Bogdanović bilo je ime koje su tijekom noći i čitavi ponedjeljak spominjali svi svjetski mediji...

- Nisam imao neki poseban osjećaj da ću odigrati dobro. Pogledao sam kod kuće prvo poluvrijeme Cibone u Novom Mestu, otišao na utakmicu i ubacio prvi naš koš na toj utakmici, što mi je vjerojatno pomoglo da se oslobodim. Odigrao sam solidno to prvo poluvrijeme, iako je ključ bio u onoj trećoj četvrtini kad sam stavio devet za redom, a ukupno 11 za taj dio igre.

I sve bi te noći bilo gotovo idealno da mu u obrani nije probleme stvarao Evan Fournier, Francuz mu je znao ući iza leđa, dobivati i realizirati “back-door” dodavanja.

- Znali smo i u skautingu da oni često to igraju, ali valjda mi je dva puta popustila koncentracija, ili sam pomogao u obrani, pa je Fournier to iskoristio.

No, nije bilo presudno. Ne za povjerenje koje ima od trenera Lionela Hollinsa. Tako je to prvog dana. On je Bojana stavio u petorku, a kad igrač za kojega se odlučio da mu bude u startnih pet već u šestoj utakmici ode preko dvadeset poena, onda je to i trenerova pobjeda.

- Nismo razgovarali nakon utakmice, ali puno pričamo i na treninzima, i na analizama, i na pripremama za utakmice. Doista mogu reći da mi trener Hollins jedna od većih podrški ovdje.

Ima još jednu. A to je Kevin Garnett. Čovjek koji igra 20. NBA sezonu uzeo je Bojana Bogdanovia pod svoje, dijeli mu savjete i za vrijeme utakmice, a na njoj ga uvijek traži.

- Kevin Garnett je najbolja stvar koja se može dogoditi rookieju. On je veteran tolike energije, tolike motivacije, uvijek spreman dati ti pravi savjet, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Imam povlasticu što sam krenuo u NBA, a u istoj sam momčadi s takvim igračem.

KG je podijelio sedam asista protiv Orlanda, od toga je pet bilo na Bojana Bogdanovića. Taj se “link” i te kako osjeti i u igri Netsa.

- Imamo akciju gdje visoki distribuira loptu, a ja utrčavam. Kevin Garnett ima sjajan osjećaj za asist, moje je samo da stavim.

Nakon utakmice bio je u prvom planu. Nema tog novinara u Barclays Centru koji nije htio uzeti izjavu od hrvatskog superstara. Koliko je dao intervjua i kome sve?

- Iskreno, ne znam ni sam. Ovo je sasvim drukčiji svijet, novinari su s nama i prije i nakon utakmice u svlačionici, dao sam mnoštvo intervjua, za mene je sve to još uvijek pomalo neobično.

Koliki mu je problem što iz večeri u večer mora igrati protiv igrača za koje zna, ali nikada nije igrao protiv njih?

- To je u jednu ruku mana jer ne znaš što sve možeš očekivati, ali u drugu ruku i velika prednost jer ne znaš koliko su ti igrači dobri, ne razmišljaš o tome pa opuštenije igraš. Imamo mi pripreme, skautinge, sve to, ali opet, kad si na terenu, tada je to najbolje osjetiti.

Od svih novaka u ligi trenutačno je samo Jabari Parker po poenima ispred njega, preskočio je i Andrewa Wigginsa, prvog picka na ovogodišnjem draftu. Je li takvo što mogao sanjati kad je dolazio u New York?

- Nisam, da mi je netko rekao da ću biti petorka Netsa, da ću tako brzo otići na devedeset poena, vjerojatno bih mislio da pretjeruje. Sada je, međutim, važno, tako nastaviti, a ja ću se potruditi, pomaknuo sam si granice..

Netsi imaju 5-2, ali sada odlaze na turneju na Zapad. U sudaru s Minnesotom osjetili su snagu Zapada, boljeg dijela lige?

- Je, iako mi je taj poraz od Timberwolvesa teško pao jer nama se poklopio loš dan, a oni su lošija momčad od nas, u to sam uvjeren. Imamo doista tešku seriju, prvo idemo u Phoenix, koji je nanio prvi poraz Golden Stateu, onda idemo i Golden Stateu, pa na koncu Portlandu.

Prva mu je to turneja, Netsi, kao i ostali, imaju svoj zrakoplov, ima tamo puno toga što je Bojan vidio prvi puta.

- Prvih je dana bilo teško, onda sam pronašao stan, puno mi je tu pomogao Mirza Teletović. Sada se privikavam i svakim danom je sve bolje.

I na New York. Ako se tu uopće čovjek treba na nešto priviknuti.

- Imali smo dosta utakmica, nisam stigao pogledati sve što bih htio, ali ima vremena. Živio sam vani i u Madridu i u Istanbulu, koji su također dobri gradovi, ali New York jest nešto posebno.

Naravno, kad je donio odluku da ide u NBA, nije znao da će mu ovako krenuti.

- Nije tu bilo puno opcija, previše razmišljanja za mene. Da sam ostao u Europi, potpisao bih negdje na dvije-tri godine, imao bih već ozbiljnije godine nakon toga za otići u NBA pa mislim da je ovo bilo pravo vrijeme. I nisam pogriješio, dapače...

Naravno da nije. Naš čovjek u New Yorku. Usput, sve prati i ovdje kod nas. I gleda sve što stigne. Od poruke “zašto ne igra Šarić”, do uvertire za prvih dvadeset u NBA ligi kroz utakmicu Cibone.

Linker
22. rujan 2024 01:35