Andrija Lučić / Cropix
GRAD KOŠARKE U ŠOKU

Direktor Zadra: Za debakl su krivi gradonačelnik Vrančić i ministar Kalmeta!

U svojoj dugoj i bogatoj povijesti zadarska košarka nikada nije bila na ovako niskim granama
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 14. ožujak 2011. 17:54

Od 1957. godine kontinuirano sudjeluju u najvišim razredima natjecanjima, bilo je uspona i padova, ali uvijek se pronalazio put za izlazak iz krize. Sad se stječe dojam kako su svi u stanju šoka i bez velikog manevarskog prostora za valjani iskorak .

Financijska kriza, loše procjene u odabiru igrača i to odmah na startu sezone. Jer kroz klub je prošao 21 igrač, tri su trenera okusila gorčinu posla, ali su i pridonijeli da bude gorko. Otišao je predsjednik Dino Perović, ostavku je dao direktor Zdenko Mičić, klupu je prvi napustio Danijel Jusup, potom i Tihomir Bujan, da bi zadnje tri utakmice odradio Pino Grdović.

Sve skupa previše da bi se moglo računati na rezultatski uspjeh, kojih Zadar kao jedan od osnivača regionalne lige nije bio lišen. Jedini su hrvatski klub koji je ponio naslov prvaka ondašnje Goodyear lige, sudionici su nekoliko završnih turnira. Uglavnom, bili su magnet za sve klubove iz regije, koji danas iskreno nariču zbog odlaska Zadra.

U nizu raščlambi koje su se mogle čuti vezano uz ispadanje košarkaša Zadra iz NLB lige, na pressici kojoj su nazočili Nebojša Belić, v.d. direktora KK Zadar. i Branko Skroče, sportski direktor u klubu, kao “bomba” je odjeknulo Belićevo razmišljanje. Napose se to odnosi na posljednje događaje kad se birao novi trener, a da na Upravnom odboru nije bilo mjesta za spomenuti dvojac.

- Apsurdno je da nismo bili tu kad se odlučivalo. Očito je da nas je netko želio isturiti kao paravan. Na žalost, oni koji su doveli do ovoga trebali bi biti ovdje, ali mi ćemo ih pozvati. Pozivamo ih da sad stanu na čelo. A to su? Gradonačelnik Vrančić i ministar Kalmeta - sukus je Belićevih strelica koje su nemalo iznenadile sportskog direktora, ali je podržao istup, no radije se okrenuo košarci.

- U ovih mjesec i pol dana došao sam do zaključka da je naša momčad daleko najgora u NLB ligi. Nismo imali kvalitetu, naročito u utakmicama biti ili ne biti. Nismo bili fizički i ni psihički spremni, druga smo kategorija! Ispalo je sve loše, jer je loše ukomponirana momčad. I sad kad je trebalo napraviti neke promjene, predlagao sam da dovedemo centra, nama se Devan Downey pokazao kao nužno zlo u situaciji kad nismo imali Jakova Vladovića. Možda je on najzaslužniji za dvije pobjede, ali za cijenu za koju je igrao to je premalo. Čudna je Downey biljka, možda bi trebao igrati neki individualni sport, za kolektiv nije - oštro će Skroče, koji najavljuje promjene i to slikovitim riječima “moramo posložiti lončiće”.

Začudilo ga je da se palo bez ispaljenog metka, muči ga i nezainteresiranost igrača, ali je istaknuo kako nije mogao sudjelovati u motivaciji.

Grdović: Mi moramo sve iz početka

Pino Grdović, trener Zadra, odmah iza utakmice s Hemofarmom, kad je bila izvjesna sudbina zadarske košarke, iznio je svoju viziju za sutra.

- Moramo krenuti od kadeta i juniora i tražiti mlade talentirane igrače i u njih ulagati trud i vrijeme. Pokazalo se cijele sezone kako mladima koji su došli do seniorskog pogona nedostaju košarkaške osnove, što je rezultat pogrešnog rada. Moramo napraviti selekciju mladih i talentiranih igrača, što je dugotrajan proces, te se s njima zatvoriti u ovih pet dvorana na Višnjiku i to na četiri godine. Rezultat tada neće izostati jer to je već prokušani recept koji smo dr. Slavko Trninić i ja primijenili u Splitu. Ako na bazu talentiranih mladih igrača nadodamo nekolicinu kvalitetnih i iskusnih, povratak u NLB može biti ekspresan - zaključio je Grdović.

Linker
29. rujan 2024 08:06