Paun Paunovic / CROPIX
ABA LIGA

Cibona pala u paklu Gripa, Splićani obranom slomili goste iz Zagreba

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. studeni 2012. 20:11

Split je prekinuo niz od tri poraza, Cibona je pala na Gripama nakon maestralne partije Žutih u obrani u drugom poluvremenu. Samo 23 koša su dopustili Zagrepčanima u nastavku, zatvorili su sve prilaze svom košu nakon što je gost imao 36:43 u 22. minuti.

U počast generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u petak oslobođeni u Haagu navijači su razvili hrvatsku trobojnicu preko cijele istočne tribine prije početka utakmice. Gromoglasni pljesak još je trajao kad je u pratnji Dina Rađe na sredinu igrališta stigao Zoran Milas, dugogodišnji klupski funkcioner nagrađen je Zlatnim Žutkom.

Cibonu je u Split došlo bodriti šest smogovaca i dvije smogovke. Vrlo glasnih, mora se priznati.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo amplitude u rezultatu, Split je najveću prednost imao u 7. minuti (13:8) zahvaljujući sedam koševa Josipa Sobina. Kapetan je konačno pogodio slobodno bacanje u ABA ligi, uspio je iz 13. pokušaja. Dakle, 13 nije nužno nesretan broj. Nakon toga se razigrao, bio je najefikasniji domaći igrač (12 do poluvremena), ali s druge strane parirao je Andrija Žižić (11).

Trica Ante Mašića pola sekunde prije odmora omogućila je Ciboni najveću (35:39) prednost do tada. Zabrinutost u žutim redovima izazvala je ozljeda Ivana Mimice u prvoj četvrtini. Uhvatio se za mišić lista desne noge i više se nije vratio na parket. Strašan hendikep, Mimica je najbolji strijelac Žutih. Još je Cibona treću četvrtinu otvorila bolje, otišla na plus sedam (36:43) u 22. minuti. Izledalo je da Split plovi prema četvrtom uzastopnom porazu, dvorana je utihnula očekujući neminovno.

Međutim, domaći igrači nisu tako mislili, serijom od deset koševa preokrenuli su rezultat (46:43) u samo tri minute. Vukušić je lansirao preokret tricom, ali ključ je bio u obrani koja se pretvorila u – granit. Cibona više nije mogla do laganog koša, nije mogla do čiste pozicije za šut. Prednost Splita je rasla, Subotić je asistencijama pronalazio Sobina, Dijana i Vukušića, pa je bilo 58:50 u 32. minuti i najvećih 65:54 u 36. minuti. Najvećih do zakucavanja Sobina na dodavanje Dijana za 70:58 na ulasku u posljednje dvije minute.

Cibonini Amerikanci opet nisu ništa odigrali, čisti užas (Ware nije ni ulazio), Cibona je imala samo šest asistencija (naspram 20 Splita). Više nego zaslužena pobjeda Splita.

Linker
22. rujan 2024 00:27