KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

CEDEVITI KUP Nemanja Gordić tricom u završnici srušio Zadar u Vukovaru

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 19. veljača 2015. 20:50

Košarkaši Cedevite osvojili su prvi trofej u ovoj sezoni , u finalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića odigranoj u četvrtak u Borovom naselju pobijedili su Zadar rezultatom 86-82.

To im je ukupno sedmi osvojeni trofej u hrvatskim okvirima nakon što su otprije imali dva naslova u Ćosićevom kupu, tri Kupa Dražena Pertovića i lanjski naslov prvaka Hrvatske. Naravno, potvrdili su lanjsko osvajanje Kupa...

Bio je to prvi finalni međusobni obračun ovih dviju momčadi u povijesti i u okviru njih dvostruki bratski obračun između Stanka Baraća i Ivana Ramljaka u redovima Cedevite te Borisa Baraća i Marka Ramljaka na strani zadarske momčadi. U posebnoj su ulozi bili Ivan i Marko Ramljak čije su pozicije u momčadima takve da su međusobno pokrivali jedan drugog.

Status realnog favorita malo je značio igračima Jasmina Repeše jer je, kao i u polufinalu protiv Cibone, Zadar imao fenomenalnog Jamesa Briana Florencea. Amerikanac je na početku druge četvrtine doslovno “poludio” te je ubacio tri trice zaredom, nakon toga je jednu dodao Bošnjak i Zadar je otišao na nevjerojatnih 44-25. U redovima zagrebačke momčadi nitko nije mogao parirati raspoloženom Florenceu, tkogod ga pokušao pokriti i zaustaviti, prolazio bi jednako kao i njegov prethodnik.

Navijači Tornada, njih pedesetak tada su već počeli skandirati “kup je naš”, no, daleko od toga da je tih 20-ak razlike značilo da je posao zgotovljen. Kako je neočekivano do velike prednosti došlo u samo nekoliko furioznih minuta, tako se ona i istopila. Do poluvremena su “crveni” došli na samo četiri minusa (46-50). Kao da su se Zadrani nakratko opustili opijeni visokom prednošću i to im se osvetilo. Nažalost po njih, nisu rezultatski iskoristili činjenicu da su u jednom trenutku imali 10/14 šut s linije tri poena (Florence 5/8, četiri puta zaredom uspješno u drugoj četvrtini).

Cedevita je i na početku treće četvrtine nastavljala otkidati prednost Zadra, prije nove Florenceove trice došli su na jedan minusa, ali je onda i Gordić zabio tricu, a Bilan zakucao za prednost Zagrepčana, prvu nakon uvodnih minuta. Sad je to već bio početak “nove utakmice”, treća se dionica završila s dva koša više na kontu Zadra, no otvaranje posljednje u potpunosti je pripalo Cedeviti, Zadrani su nestali. Zabili su Bilan i Zubčić te Babić tricu i ponovno Bilan iz slobodnih bacanja i zatim ispod obruča za seriju Zagrepčana 11-0.

Ni taj preokret nije riješio ništa jer se zasebna mini utakmica igrala u zadnjoj minuti u koju se ušlo sa 82-81 za Cedevitu, ali s loptom u posjedu Zadrana.

Sobinu je ruka zadrhtala te je pogodio samo jednu slobodno bacanje a izjednačenje, dok je s druge strane pobjedu i trofej Cedeviti tricom osigurao Nemanja Gordić, da bi je Pilepić podebljao s linije slobodnih bacanja.

- Zadovoljni smo jer smo na kraju ipak uspjeli dobiti Zadar iako je supranik pružio jak otpor i držao nas u rezultatskoj prednosti. Sa promjenom ritma u obrani uspjeli smo se međutim vratiti. Zadrani nisu mogli gađati cijelo vrijeme kao što su gađali u prvom dijelu. Puno je bilo problema u ekipi. Ukić bez ijednog treninga nakon dugo vremena, Mario Delaš s jednim treningom, a Marko Tomas je ozlijeđen - kazao je Repeša.

Po mišljenju trenera Zadra Ante Nazora, pobjeda Cedevite rezultat je pada do kojeg je došlo u igri njegove ekipe u trenutku kada je dominirala terenom.

- Olako smo ispustili stečenu prednost od 19 razlike i to nas je koštalo. Cedevita je imala više sreće - kazao je Nazor.

Predsjednik Atlantic grupe Emil Tedeschi, koji je i glavni sponzor Košarkaškoga kluba Cedevita, zahvalio je Vukovaru, Vukovarcima ali i medijima što su, kako je kazao, još jednom pokazali da vole košarku i promoviraju taj sport.

- Košarka je oduijek bila akademski sport koji se igra glavom, to je sport građanstva i svi koji smo u tom sportu želimo da se košarka vrati na velika vrata. Hvala Vukovaru, Vukovarcima i medijima, kao i ekipi Zadra. Krešo Ćosić je bio akademski građanin, čovjek koji je mislio prije svoga vremena. Danas je pobijedilo građanstvo, Vukovar, navijači i sport. To je smjerokaz u kom pravcu treba ići - istaknuo je Tedeschi.

OSVAJAČI KUPA

7 - Cibona

6 - Zadar

5 - Split

3 - Zagreb, Cedevita

Linker
22. rujan 2024 12:13