AFP
HRV - FRA 64-69

Bogdanović i Tomić nisu mogli sami, Hrvatska ispala sa Svjetskog prvenstva!

Hrvatska je odigrala dvije grozne četvrtine, ali u samoj završnici došla je korak do velikog preokreta. Bogdanović je imao šut za vodstvo, ali lopta je iscurila...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. rujan 2014. 19:29

Hrvatska ide kući. San o medalji nismo dosanjali. Nismo došli niti blizu. Kući nas je poslala Francuska, zaustavljeni smo u osmini finala kao i prije četiri godine u Turskoj.

Sa samo dva igrača - protiv Francuske su raspoloženi za igru bili tek Bojan Bogdanović i Ante Tomić - ne može se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. I to smo shvatili nakon 40 minuta u Madridu, gdje smo se htjeli zadržati, igrati sa Španjolskom za četvrtfinale. No, zapeli smo na prvom koraku...

Već su uvodne minute dale naslutiti kakvu ćemo utakmicu gledati. Tvrdu. Za prve poene na bilo kojoj strani trebala je minuta i 44 sekunde kad je tricu stavio Mickaël Gelabale, a Francuzi su držali vodstvo (5:3) dok nije istekla treća minuta.

Međutim, Bojan Bogdanović je od početka bio vrlo inspiriran, te je ubacio prvih pet poena Hrvatske, kojoj je u petoj minuti prvo vodstvo donio Dario Šarić ubačajem za 7:5.

Tu je proradila Repešina obrana, te je Francuska pet minuta i 11 sekundi ostala bez poena. Bogdanović je u tom razdoblju trpao u igri leđima prema košu, ubacio je ukupno devet od naših prvih 11 poena, a seriju 10-0 je zaključio Ante Tomić, koji je zabio za 13:5. Francuski post prekinuo je Nicolas Batum, no, Šarić se pobrinuo da prvu četvrtinu zaključimo s prednošću od osam poena.

Vincent Collet je tražio način kako riješiti napadačku sterilnost svoje momčadi, a pronašao ga je kad se s klupe podigao Evan Fournier. Novi šuter Orlanda, koji je u prve dvije NBA sezone bio na 7,4 poena po utakmici u dresu Denvera, nanizao nam je sedam poena za dvije minute, a Francuska je drugu četvrtinu otvorila serijom 12-3. U tim trenucima je Repeša predugo držao Bogdanovića na klupi, a dok se on nije vratio na parket, Hrvatska je za šest minuta dobila tek tricu Damjana Rudeža.

Francuska klupa je puno bolje reagirala od naše, a na krilima tog impulsa su Francuzi na odmor otišli s minimalnom prednošću. Što prema prikazanom nije bilo dobro. Hrvatska je, naime, odigrala obrambeno sjajnih 20 minuta, no, to nismo naplatili na drugoj strani terena. Velikim dijelom zato jer su svi osim Šarića uglavnom čekali da Bogdanović sve riješi “jedan na jedan”, a dijelom i zato jer je Repeša više od pet minuta držao našeg najboljeg strijelca na klupi...

Joše se Francuzima otvorilo u napadu nakon odmora, pa je Hrvatska prilično brzo ušla u dvoznamenkasti zaostatak. Boris Diaw je kreirao, a Lauvergne i Fournier zabijali. A znao je i iskusni krilni centar kad treba zabiti, te je tricom za 30:25 odgovorio na tricu Krune Simona.

Nakon što je, pak, zabio Tomić, Lauvergne je jednim bacanjem pokrenuo seriju 9-0 u kojoj je osam poena za redom ubacio Fournier, definitivni Colletov faktor iznenađenja za našu reprezentaciju.

U tim trenucima je izgledalo kao da se hrvatska igra raspada jer je Lauvergne ostao sam u kutu, te pogodio tricu za 40:29, a dvije izgubljene lopte rezultirali su Batumovim zakucavanjima nakon kojih je Francuska povela 16 razlike (46:30) u 29. minuti.

Iz perspektive onoga što smo gledali u trećoj četvrtini, definitivno je izgledalo nevjerojatno. Za 19 minuta nam je Francuska napravila 39-15!

U završnici treće i na početku posljednje četvrtine, Hrvatsku su pokrenuli Bogdanović i Tomić. Prvo su ubacili po jednom u 30. minuti, onda je Bogdanović pogodio tricu za 48:39 u 32. minuti, a Tomić je sa šest uzastopnih poena donio 52:45, sedam minuta prije kraja.

Potpuni preokret je u tom trenutku spriječio Gelebale tricom iz kuta na isteku napada, a nakon što je jednu “divlju” stavio Damir Markota, a Tomić pogodio za 57:51, bivši igrač Cedevite je pogodio još jednu.

Osim što je nosio naš napad, Tomić je skakao i u napadu, te s nova tri poena doveo Hrvatsku na samo -6 (60:54).

Međutim, Thomas Heurtel pogodio je tešku tricu i izgledalo je kao da je gotovo. Dvije i pol minute do kraja - 63:54. Bogdanović, međutim, nije odustajao, te je s dvije trice donio nadu u završnici. Drugu je pogodio za 66:64, 52 sekunde prije kraja.Obranili smo se, a Bojan je na 20 sekundi do sirene gađao još jednu za vodstvo i - promašio.

Priču je bacanjima za 68:64, 17 sekundi prije kraja, zaključio Heurtel.

HRVATSKA - FRANCUSKA

Kraj utakmice, Hrvatska je ispala sa SP-a.

40' Batum zabija slobodno bacanje za kraj.

40' Huertel pogađa oba slobodna bacanja 17 sekundi prije kraja...

40' Demantira me Bojan Bogadnović!!!! Pogodio je tricu za minus dva 50 sekundi prije kraja utakmice - kakva završnica!

39' Bogdanović zabija tricu, ali bojim se da je prekasno za preokret...

39' Bogdanović iz kontre pogađa za dva. Pietrus uzvraća na drugoj strani.

38' Repeša vadi Tomića 3 minute prije kraja, a on jedini pogađa ?! Huertel nam odmah zabija tricu preko ruke Šarića.

36' Rudež u međuvremenu promašio čak tri trice... Ne ide ga na ovom SP-u, pogotovo kad se odlučuje utakmica.

36' Izvozali su nas sad Francuzi oko linije trice i na kraju pogaša Gelebale za tri poena. Tomić vraća s dva!

35' Stisli su naši, Tomić puni koš Francuza i dalje!

34' Gelebale zabija tricu iz kuta na isteku napada! Baš nemamo sreće... Ali vraća Markota s osam metara!

34' Krasan "Dream shake" Tomića u stilu Olujawona, zbaija za dva poena!

33' Tomić pogađa oba bacanja.

32' Što Markota radi u obrani, to nitko ne zna, Lauvergne zakucava kraj njega bez problema. Tomić zabija na drugoj strani.

32' Trica Bogdanovića koji ima već 18 poena! Gotovo pola naših poena...

31' Bogdanović i Pietrus pogađaju za dva poena.

Ponavljam, naših playmakera nema nigdje - Ukić, Lafayette i Simon zajedno imaju šut 2/19 i samo 5 asistencija.

Kraj treće četvrtine.

30' Bogdanović i Tomić smanjuju na minus 12 Hrvatske.

29' Markota poklanja loptu Batumu koji zakucava iz kontre. Igramo poptpuno bez ideje, u napadu se solira, gubi lopte nakon besmislenih dodavanja, a u obrani se izgleda naprosto odustalo... Time out Hrvatske, naravno.

28' Žorić diletantski gubi loptu u napadu, Batum zakucava za plus 12 Francuske.

27' Kad ne ide nikog drugog, pogađa Žorić za dva. No, kako smo već navikli u ovoj utakmici, odmah trica s druge strane, ovaj put pogađa Lauvergne.

26' Naši su nervozni, a rezerva Fournier nam uporno zabija... 13 poena je već postigao, deset razlike je za Francuze.

26' Isti igra odmah zabija uz prekršaj, igra nam se raspada...

25' Francusku kontru završava Fournier polaganjem.

24' Tomić pogađa pred sam istek napada za dva poena!

23' Repeša zove time-out.

23' Napokon pogađa Kruno Simon, nakon izgubljene lopte Diawa. Međutim, Diaw odmah vraća tricom na drugoj strani.

22' Batum pogađa za plus 5 Francuske.

21' Lauvergne zabija za plus 3 Francuske.

Nakon male odgode zbog nefukcionalnosti semafora (ironični pljesak za organizatore), sve je spremno za početak treće četvrtine.

Inače, indeks efikasnosti naših playmakera (i Krune Simona) je: Lafayette -2, Ukić -2, Simon -3. To se mora popraviti.

Kraj druge četvrtine: Sjajnu prvu četvrtinu odigrala je Hrvatska, ali onda prosula osam poena prednosti u drugoj. U svakom slučaju, moramo pohvaliti čvrstu igru naše reprezentacije u obrani, dok je u napadu ponovno mnogo nedorečenih akcija, kojima prednjače Ukić i Simon sa zajedničkim šutom od, pazite ovo, 0/9. I dok naši organizatori igre definitivno moraju dići igru na prihvatljiviju razinu, pogotovo ako želimo pobijediti, treba istaknuti odličnog Bogdanovića koji sa 11 poena uz Šarića predstavlja praktički jedinu hrvatsku opciju u napadu.

20' Pokušaj Simona s centra terena uz sirenu završava na obruču.

19' Pietrus realizira slobodna bacanja za novo vodstvo Francuza.

18' Lafayette uzvraća košem na drugoj strani! Odmah se pridružuje Bogdanović svojim 11 poenom!

18' Fournier zabija koš uz prekršaj, Francuzi u vodstvu nakon dugo vremena...

16' Tomić suđen faul u napadu jer je doslovno pogladio Diawa po dresu. Fournier zabija tricu u sljedećem napadu.

15' Fournier zabija težak šut preko ruku hrvatske obrane...

13' Ruuuudež! Čini da je Damjana napokon krenula trica!

12' Batum zabio slobodno bacanje, promašuje drugo. Diot zabija dva poena nakon francuskog skoka u napadu.

12' Odmah se francuski play iskupio sjajnim asistom Gobertu za zakucavanje. Repeša nakon jedne loše napadačke akcije Hrvatske zove time-out.

11' Diot je sad s pet metara promašio cijeli koš...

Moramo pohvaliti fantastičnu hrvatsku obranu u prvoj četvrtini koja Francuzima nije dozvolila lake šuteve, što se vidi iz njihovih tek 7 postignutih poena.

Kraj prve četvrtine.

10' Šarić uzima skok u obrani, prenosi loptu preko terena i zabija za dva!

9' Batum prekida našu seriju s dva poena.

8' Tomić je zabio za seriju od 10-0 Hrvatske, Francuzi su pozvali time out.

7' Opet zabija sjajni Bogdanović!

6' Raspoloženi Bogdanović lijepo se okrenuo i "fadeaway" šutom zabio svoj sedmi poen. Odmah smo imali kontru, ali je Simon sebično išao na koš umjesto na dodavanje i za kaznu "popio" blokadu od Diawa.

5' Šarić zabija za prvo vodstvo Hrvatske, nakon što je dobro odigrao obranu na Diawu.

3' Batumu je sad ušao "krumpir" u koš, ali opet Bogdanović uzvraća!

2' Već su tri lopte, dvije Tomića i jedna Simona iscurile iz koša. S druge strane Gelebale pogađa tricu za vodstvo Francuske, a potom Bogdanović uzvraća s dva poena.

Utakmica je počela!

Sastavi:

HRVATSKA: Ante TOMIĆ, Lukša ANDRIĆ, Oliver LAFAYETTE, Bojan BOGDANOVIĆ, Dario ŠARIĆ, Damjan RUDEŽ, Roko UKIĆ, Krunoslav SIMON, Damir MARKOTA, Mario HEZONJA, Luka ŽORIĆ, Luka BABIĆ

FRANCUSKA: Thomas HEURTEL, Nicolas BATUM; Antoine DIOT, Joffrey LAUVERGNE, Charles KAHUDI, Edwin JACKSON, Evan FOURNIER, Florent PIETRUS, Rudy GOBERT , Boris DIAW , Kim TILLIE, Mickael GELABALE

Linker
22. rujan 2024 03:28