Igor Miličić je bio među prvima koje je Aco Petrović zvao za mjesto izbornika

 TOBIAS SCHWARZ Afp
HIT EUROBASKETA

‘Zvala me Hrvatska, bio sam ponosan. Ali, odbio sam taj Acin poziv, a evo i zašto...‘

Hrvatski trener na klupi Poljaka dolazi na noge Hrvatskoj u Zagreb kao polufinalist Eurobasketa.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. studeni 2022. 15:23

Igor Miličić i Poljska bili su hit kasnog ljeta ili rane jeseni, kad su se neočekivano, nakon što se poput Hrvata, nisu plasirali u drugu rundu kvalifikacija za SP, dokopali polufinala nikada jačeg Eurobasketa. I pri tome detronizirali tada aktualnog prvaka Europe, Sloveniju predvođenu superstarom Lukom Dončićem u berlinskom četvrtfinalu.

Hrvatski stručnjak iz Slavonskog Broda, koji je igrački stasao u Splitu, a končanu afirmaciju, i igračku, a kasnije svakako trenersku dočekao u Poljskoj, još uvijek je na klupi Poljaka koje dovodi u nedjelju od 20 sati na megdan s Hrvatskom u Draženovoj dvorani. Igrat će se četvrto kolo pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., kojemu su Poljaci ionako domaćini, pa će na njega svakako, no Miličić ima plan osvojiti ovu skupinu. Za tako što mu treba pobjeda u Zagrebu od četiri poena viška, jer su u prvom srazu, onom kolovoškom u Varšavi, Hrvati slavili s tri poena prednosti.

Proces pomlađivanja

U četvrtak je Poljska, kao i Hrvatska, bila u akciji. Nešto je teži zadatak imala Miličićeva vrsta jer je gubila na poluvremenu od Švicarske, da bi onda sve došlo na svoje ud rugom dijelu uz pobjedu u Lublinu od 79:64. Poljska nije više u istom sastavu, nema tu Mateusza Ponitke, ali niti A. J. Slaughtera, dva prva igrača, pri čemu, očito Slaughtera više i neće biti, jer Miličić otkriva u ovom razgovoru kako su Poljaci pred naturaliziranjem novog stranca na playu. Nema niti Aarona Cela, koji se oprostio, ali ostatak društva iz polufinala Eurobasketa je tu. Od naše momčadi koja je igrala na Eurobasketu, u nedjelju će na parketu biti samo trojica od 12 igrača, samo Dominik Mavra, Roko Prkačin i Toni Perković.

image

Hrvatski stručnjak je već godinama u Poljskoj

FIBA

Igor Miličić je u petak bio između analiza prethodne večeri i skautiranja Hrvatske, nove Hrvatske.

"Nema Ponitke, Slaughtera i Cela, koji je za nas imao veliku vrijednost zbog duge reprezentativne karijere. Odlučili smo se na stanovito pomlađivanje reprezentacije, pa nam ove utakmice koriste da igrače dovedemo do veće razine, pa da budućnosti možemo imati reprezentaciju u kojoj će biti Ponitka, novi naturalizirani bek i Sochan iz NBA lige."

I kako se snašla ta nova Poljska, bez dva prva igrača na lopti, Ponitke i Slaughtera, kontra Švicarske. Švicarci su čak i vodili na poluvremenu?

"Krenuli smo jako dobro, poveli s 10:0, ali onda smo stali. Mlada je ovo momčad koja tek treba dobiti iskustvo kroz utakmice. Švicarci su pogodili neke šuteve, vodili su na odmoru, ali onda smo podigli obranu, ukrali neke lopte, istrčali kontre ušli su i neki šutevi te smo na kraju mirno priveli utakmicu kraju."

Kako je doživio ono što je, također mlada Hrvatska odigrala kontra Austrije?

"Hrvatska je u odnosu na našu međusobnu utakmicu s kraja kolovoza posve promijenila način igre. Sada je to reprezentacija koja igra brzo, agresivno, koja pritišće u obrani po cijelom terenu. Ok, svi smo vidjeli kako je Hrvatska šutirala 17-26 za tri poena, znači s vrhunskim postotkom šuta, pa očekujem u nedjelju jako zanimljivu utakmicu dvije borbene momčadi."

Prvi koji me nazvao

Odnosno posve različitu utakmicu od one u Varšavi?

"Tamo je na terenu bilo puno kvalitete, dosta NBA igrača, a sada će to biti ogled dvije borbene momčadi, koje igraju agresivno u obrani, i to po cijelom terenu, pa će energija prštati na sve strane."

Ima li netko u hrvatskoj reprezentaciji na koga će posebno obratiti pažnju u pripremi, netko tko mu je zapao na oko?

"Ugodno me iznenadio Roko Badžim, koji je razvija u baš pravog, ozbiljnog šutera. Dok je igrao za Szolnoki, igrali smo protiv njega, baš mi je drago da se ovako razvija."

image

Miličić je na Eurobasketu došao do polufinala

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

A da su se drugačije posložile karte, Igor Miličić mogao u Grazu voditi Hrvatsku, a ne u Lublinu Poljsku u četvrtak. Naime, nakon što je Aco Petrović preuzeo funkciju sportskog direktora, jedan od prvih čiji je telefon okrenuo bio je Igor Miličić kao kandidat za poziciju izbornika.

"Čuo sam se nakon Eurobasketa s Acom i osobno sam vrlo sretan zbog tog razgovora, ponosan. Jer, to je prvi čovjek iz Hrvatske koji mi se javio. Međutim, veže me ugovor s Poljacima još godinu dana i morao sam se zahvaliti."

Osim što se u ovim pretkvalifikacijama igra za odlazak u prave kvalifikacije, igra se i za mjesto u pretkvalifikacijama za Igre 2024.

"Nije mi jasno, nema konkretne informacije po kojoj će reprezentacije u te pretkvalifikacije, čak se i ne zna kad bi se one trebale održati, što otežava cijelu stvar. Naime, trebalo bis e i razgovarati s igračima oko njihovih obveza, ako je to sljedeće ljeto, morali bi sve doznati vrlo skoro."

Dovodimo beka stranca

Je li se što promijenilo u Poljskoj nakon velikog uspjeha na Eurobasketu, kakav poljska košarka nije doživjela više od pola stoljeća?

"Moram reći da jest. Evo, mi smo igrali protiv Švicarske u Lublinu u četvrtak ispred krcate dvorane, a kad smo ranije igrali u istoj toj dvorani, ona je bili napola popunjena. Osjeti se pozitivan naboj, to je sigurno."

I za kraj, na popisu reprezentacije Poljske je i američki centar, 213 cm visoki Geoffrey Groselle, koji od ove sezone igra za Legiju iz Varšave. Međutim, Groselle nije bio u timu protiv Švicarske, hoće li biti u momčadi u Zagrebu?

"U kombinaciji je za utakmicu u Zagrebu, ali što se tiče neke šire slike, mi smo pred dovođenjem naturaliziranog igrača na bekovskoj poziciji, jer tu imamo problem. Kažem, vidjet ćemo hoće li Groselle igrati protiv Hrvatske."

Linker
16. lipanj 2024 12:05