Luka Dončić

 YUTAKA/AFLO/PROFIMEDIA Yutaka/aflo/profimedia
STRUČNI KOMENTATOR SN

Srbija je jako dominantna! Izgleda mi čak i za polufinale SP-a, a Slovencima sada treba ludi Dončićev dan

‘Sada, za razliku od lani, mislim da Talijani nemaju toliko šanse, jer je Srbija drugačija‘
Piše: Jurica GolemacObjavljeno: 31. kolovoz 2023. 08:03

Svjetsko prvenstvo u košarci za Sportske novosti analizira naš stručni komentator Jurica Golemac:

Iza nas su ostale uvodne skupine Svjetskog prvenstva, a prvog dana trećeg kola u najzanimljivijoj utakmici - barem na ovim prostorima - Litva je svladala Crnu Goru. Možda se očekivalo neko iznenađenje Crne Gore, ali se nije dogodilo. Nisu pronašli Crnogorci rješenje kako braniti pick and roll, cijelo su vrijeme bili tu u hendikepu i bilo je samo pitanje trenutka kad će Litva prelomiti utakmicu. Litavci su ušli s taktikom da je Valančiunas čuvao najlošijeg šutera Crne Gore Radončića, dok je četvorka čuvala Vučevića i s tim su poremetili igru Crne Gore. Crna Gora je trebala vrhunsku predstavu uz vrhunski šut, ali to se nije dogodilo. Promašivali su Crnogorci i zicere, otvorene šuteve. Litavci su bili jako pametni, Jokubaitis je rješavao sve na picku, sazrio je i igra odlično, dok Valančiunas još nije u vrhunskoj formi, trebat će on za korak dalje Litve odigrati bolje.

Italija je nakon šoka protiv Dominikane bila jako koncentrirana, mentalno spremna i tu je Pozzecco najjači. On je skupio momčad, podigao je, iako su ih napadali svi mediji, ne samo talijanski. Agresivna je bila Italija, iako im nije bilo lako. Sada Talijani idu na Srbiju i to je za njih ključ za četvrtfinale, jer ako budu u ovom ritmu, dobit će Portoriko. Sada, za razliku od lani, mislim da Talijani nemaju toliko šanse, jer je Srbija drugačija. Samo treba taktički odgovoriti na izvlačenje visokih igrača Milutinova i Ristića, a pitanje je kakav će biti Petrušev nakon što je propustio dvije utakmice zbog ozljede, jer bi tu mogao biti važan. Srbija nema problem s napadom, posebno jer su dobili ekstra kvalitetu u Nikoli Joviću koji prijeti sa četvorke, širi šutem i napada prodorom te Srbija dobro izgleda. Čak i za polufinale...

image

Filip Petrušev (lijevo)

SOPA IMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Sopa Images/sipa Press/profimedia

Kanada je sredila i Latviju u utakmici koju je Latvija odlično otvorila. Kanađani kao da nisu očekivali tako brzog protivnika, momčad u kojoj se svi kreću i svi mogu pogoditi. Do kraja poluvremena su Kanađani pronašli agresivniju petorku s Ejimom na četvorci, preuzimali su i tu su uhvatili Latviju, čak i poveli. U trećoj četvrtini se Shai upalio i nevjerojatnom lakoćom odlučio utakmicu. Zabio je 13 poena u trećoj četvrtini, a on je uz Dončića najveća individualna napadačka kvaliteta na SP. Imaju Kanađani puno oružja, a ako se vrati Dort za obranu, oni mogu ugroziti svakoga. Možda im se može obiti neiskustvo velikih natjecanja o glavu, samo to...

Angola je držala u egalu Dominikanu, ali su Dominikanci stigli u šansu da preko Portorika u drugoj rundi traže četvrtfinale. Towns je imao tri faula za pet minuta i tu su suci jako loše čitali i osjećali igru, gdje su takvu zvijezdu praktički s tehničkom greškom izbacili iz igre. Australci i Nijemci su bili ozbiljni, opet nije igrao Franz Wagner, a važno je i u kakvom će se ritmu vratiti.

image

Jurica Golemac. stručni komentator SN

LUKA GERLANC Cropix

Srbija je jako dominantna, Slovenija se malo mučila, ali ima sve pobjede uoči druge runde u kojoj je čekaju Australci i Nijemci. Iz te skupine ide dalje i Gruzija, ali ona neće moći zaprijetiti Australcima i Nijemcima, pa su Gruzijci svoj posao obavili. Sretan sam zbog Gruzije, jer sam radio s tim momcima i s trenerom Zourosom, znam koliko su ponosni i koliko su radili za ovaj rezultat. Slovencima treba ludi Dončićev dan, ali i da se uz Prepeliča i Tobeyja priključi još netko kako bi iznenadili Australiju i Njemačku. I to je moguće.

Drugog dana je najtvrđe bilo u sudaru Grčke i Novog Zelanda i očekivao sam da bi tu Grci mogli imati problema. Novi Zeland je imao 15 poena viška, ali ono što Grke oduvijek krasi jest da nikada ne odustaju. U drugom su dijelu počeli vrlo agresivno, udvajali su, pritiskali su po cijelom terenu, bacali su se na glavu i Novi Zeland nije izdržao. Vrhunsku partiju pružili su Papapetrou i Larentzakis i Grci su u drugom krugu. Na klupi im je Dimitris Itoudis i ne bi me iznenadilo da Grci priprijete Litvi. Dvije su to reprezentacije koje igraju vrlo slično, Litva ima veću kvalitetu, ali Grci mogu zaprijetiti, posebno s ovakvim Papapetrouom. Brazil neće moći ništa s Kanadom i pomalo se već naziru četvrtfinala, ali u drugom krugu nas čekaju uzbuđenja i dobre utakmice.

U borbi od 17. do 32. mjesta nije sve gotovo, jer se traže olimpijske vize iz Afrike i Azije, pa neće biti doziranja i kalkuliranja. I tamo će nas čekati važne utakmice.

Linker
28. travanj 2024 02:30