JAM STA ROSA Afp
BORBA ZA ODLIČJA I PARIZ

Srbi traže osvetu protiv Talijana, dominikanski ‘party‘ koji već traje sad može eskalirati

U petak kreću obračuni 16 najboljih reprezentacija svijeta, izolirat će se četvrtfinalisti
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. rujan 2023. 07:23

Ostalo ih 16 u borbi za odličja i put za Pariz. Zapravo, njih 15 traži put na Igre, jer Australija je među njima, ali ona je već osigurala plasman na Olimpijske igre. Tu je i Francuska, domaćin Igara, ali ista ta Francuska ispala je najveće razočaranje prvog kruga SP.

Ponizila ih je Kanada, onda izneredila Latvija, pa su Francuzi ostali u razigravanju od 17. do 32. mjesta, dok su stigli na SP - nemojte to zaboraviti - kao jedan od glavnih kandidata za zlato. Mnogi su ih, uz SAD, smatrali i glavnim favoritom za svjetsku krunu.

Svi ostali su tu. I neki od njih su se u uvodne tri utakmice turnira tek zagrijavali. Svakako se to može reći za SAD, Španjolsku, Srbiju, Sloveniju i Kanadu, dok je samo Njemačka u prvoj rundi imala utakmicu s jednim od favorita, Australijom, i tu je slavila. Ostale duele najboljih tek čekamo.

Doduše, vidjeli smo i onaj Kanade i Francuske, ali to je završilo s trideset poena viška za Kanađane, pa je taj ogled teško tretirati kao derbi kandidata za odličje.

image
YASUYOSHI CHIBA Afp

Među posljednjih 16 nada za medalje je deset europskih reprezentacija (od 12 ukupno, Francuska je razočarala, dok Finska nije mogla preko Njemačke i Australije, pa i Japana pokazalo se), pet američkih i jedna iz Oceanije.

Nema tu nikoga iz Azije i Afrike, pa će samo olimpijska kvota koja jamči ovim kontinentima jedno mjesto presuditi da na Igrama budu najbolji. Osim Francuske i Australije, u Top 16 fazi doznat ćemo i tko su dvije najbolje europske i dvije najbolje američke reprezentacije koje će se direktno plasirati na Igre, ostali će u kvalifikacije, gdje već čeka Hrvatska s osvojenim turnirom u Istanbulu.

Deset Europljana među 16

Kako to izgleda po skupinama. U skupini I su Srbija i Dominikana s po 3-0, te Italija i Portoriko s po 2-1. Srbija i Dominikane trebaju po jednu pobjedu za plasman u četvrtfinale. Dominikana će tražiti povijesnu šansu u porazu Italije od Srbije i pobjedi nad Portorikom u petak. Ako se dogodi, čeka nas ludi party. Iako on već traje. Karl-Anthony Towns igra zdušno za domovinu svoje majke, ljudi ga obožavaju, sve to mudro s klupe vodi Nestor Garcia, kojega zovu i Che, jer je veliki mudrac. I Towns tvrdi “jedan od najboljih trenera svijeta”.

image
STEFANOS KYRIAZIS Nurphoto Via Afp

Usput, Dominikana nije samo Towns, tu su i Feliz, Montero, Liz, Delgado i ostali, pa Dominikana djeluje dovoljno dobro za svladati Portoriko. Ne i za Srbiju, ali možda im neće trebati.

Srbija se, pak, lako poigrala sa svojim protivnicima u prvoj rundi. Ostala je, doduše, bez Boriše Simanića, koji je dobio udarac u bubreg na meču protiv Južnog Sudana i hitno je operiran u Manili u noći sa srijede na četvrtak, a izbornik Svetislav Pešić kazao je kako je bila dosta nezgodna situacija, da je moglo biti jako opasno, jer je Simanić dosta krvario.

Kako bilo, ta situacija s nevažnim igračem Srbije u rotaciji dodatno je mobilizirala momčad koja izgleda baš kao momčad. I puno je više po Pešićevoj volji nego ona lanjska s Eurobasketa, u kojoj nije bilo Bogdana Bogdanovića, ali su tada nositelji bili Nikola Jokić i Vaso Micić.

Treba im realno jedna pobjeda za četvrtfinale, dvije su tu šanse i u obje će Srbija biti favorit. Čak i u ogledu protiv Italije, koja je Srbiju svladala u tri posljednje utakmice. U olimpijskim kvalifikacijama u Beogradu, pa u osmini finala Eurobasketa i uoči samog SP, na pokusu u Ateni.
- Dobro se poznajemo. Mi njih nešto bolje jer oni već tri godine igraju u praktično istom sastavu. I napredovali su. Ne bi bilo dobro da se napalimo previše, pa da nam se velika želja i motivacija, koje postoje, vrate kao bumerang. Moramo ostati mirni, držati se plana i tako ćemo do pobjede - podvukao je Svetislav Pešić.

image
NEBOJSA PARAUSIC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Nebojsa Parausic/imago Sportfotodienst/profimedia

Gianmarco Pozzecco je opet sve oko sebe doveo do razine kaosa. Kad se o njemu radi možete to smatrati i kontroliranim kaosom. U kojemu se namjerno isključio protiv Dominikane, onda se na Pozzecca sjatila lavina negativnih komentara.

O njegovim trenerskim dometima vrh talijanske struke nema naročito dobro mišljenje, u najboljem slučaju. Sada su se na sve naslonili mediji, u tom vrtlogu je Pozzecco pronašao klasični balkanski motiv “svi su protiv nas”. Bio je dvije godine u Hrvatskoj, obožava košarku s ovih prostora, nije niti čudno.

- Možete o meni govoriti sve što želite. I da sam lud, da nisam normalan. Ali neću dozvoliti da mi dirate momčad. Niti moj stožer. Niti mog predsjednika, koji se očinski ponaša prema meni, pa se osjećam kao njegov sin - zagalamio je harlekin na klupi Talijana, stavljajući sve oko sebe na jednu stranu, a sve ostale na drugu.

Teško će se ponoviti Berlin

Hoće li pomoći sa Srbijom? Čak i oni koji ga ne vole, tvrde da ima šansu, jer Srbija teško može braniti visoku liniju Talijana koja će se odmotavati na šut, širiti reket, ostavljati prostor za prodore. Nisu ih dobili slučajno tri puta za redom. Iako, sjetite se Eurobasketa, Srbija je imala komotnih 15 razlike, pa se Pozzecco isključio, Jokić je ostao malo predugo na klupi i - dogodilo se. Da se igralo još deset puta, teško bi se ponovilo...

U skupini J SAD i Litva su prenijeli po tri pobjede, Crna Gora i Grčka po dvije. SAD će odmah s Crnom Gorom potvrđivati četvrtfinale, Litva i Grčka odigrat će utakmicu u kojoj će Grci tražiti posljednji vlak za četvrtfinale. Dvije pobjede - druga bi nad Crnom Gorom trebala biti lakša - vode Grke do četvrtfinala. Litva, pak, ima čistih 3-0, ali joj treba pobjeda nad Grčkom, jer će to teško ići s Amerima. Stoga, petak je ključ, čini se, Litva ili Crna Gora.

image
SHERWIN VARDELEON Afp

Kao što će ključ za ostati u igri za četvrtfinale za Australiju biti u petak svladati Sloveniju. Australija je, podsjetimo, sredila Sloveniju u utakmici za broncu na Igrama u Tokiju, ali ne samo to.

I tada je Luka Dončić igrao. Osim Australije, Slovenija će imati ogled s Njemačkom u nedjelju. A i od Nijemaca, opet s Dončićem su dva puta glatko izgubili lani. U odnosu na te utakmice Slovenija je sada igrački slabija. I to priča ove skupine. Kao što bi Njemačka već u petak pobjedom protiv Gruzije mogla potvrditi četvrtfinale. Da ga ne potvrdi, bila bi to mala senzacija, s obzirom kako igra. I čeka se još povratak Franza Wagnera...

Konačno, Španjolska i Brazil bi trebali u petak već potvrditi četvrtfinale u skupini L. Jer, obje su reprezentacije s čistim skorom stigle u drugu rundu i tu će Kanada biti favorit u ogledu protiv Brazila, kao i Španjolska u ogledu s Latvijom. Svaki drugi ishod osim pobjeda favorita bio bi malo čudo...

Linker
06. listopad 2024 05:23