YUICHI YAMAZAKI Afp
STRUČNI KOMENTATOR SN

Slovenci su odigrali vrhunski, a na Srbima se odmah vidjelo da su loši. Ako ste se kladili, loše ste prošli

Slovenija za sve može biti jako ozbiljan protivnik. Sada ih čeka potpuno otvorena utakmica
Piše: Jurica GolemacObjavljeno: 02. rujan 2023. 15:25

Svjetsko prvenstvo u košarci analizira stručni komentator Sportskih novosti, Jurica Golemac:

Iza nas je nevjerojatan dan na Svjetskom prvenstvu. Sve su najave pobijene, bio je to dan u kojemu vjerojatno nitko nije dobio novac ako se kladio na košarku. Ali, zato je to i tako predivan sport...

Važnost utakmica je dovela do toga da su pod pritiskom bili favoriti, pa su to iskoristiti autsajderi. Jer, uzmite samo situaciju da su se igrale utakmice 16 najboljih reprezentacija svijeta, dok su samo SAD, Nijemci i Litavci slavili u utakmicama u kojima su bili favoriti, ostalih pet favorita je poraženo na startu drugog kruga.

Sve čestitke Sloveniji, koja je odigrala vrhunsku utakmice, kao što čestitke idu izborniku Sekuliću i njegovom stožeru za odličnu pripremu utakmice s Australijom. Australci su odlučili udvajati Dončića i tako ga limitirati, ali se s time razigrala cijela slovenska momčad. Udvajali su Dončića i na picku i na izolaciji, a on je davao loptu od sebe i odigrao je nevjerojatno. Šutnuo je devet lopti, a dao je dvadeset poena i momčad mu je dominirala. Rekao sam već, ako se njemu, Klemenu Prepeliču i Tobeyju još netko priključi kako mogu biti za sve ozbiljan protivnik. A sada su svi bili vrhunski; Čebašek, Samar, Dragić, Nikolić, baš svi. Riskirali su Slovenci s puštanjem šuta Giddeyju i Exumu, dok su pazili Millsa, dobili su skok, jer su se skupljali u reketu. Sada igraju s Nijemcima, bit će to otvorena utakmica...

image
SHERWIN VARDELEON Afp

Srbi su po tko zna koji puta izgubili od Italije. Odmah se vidjelo da su pod pritiskom. Jako su loše ušli, nisu imali ideje, promašivali su. U obrani su preuzimali s Milutinovom, što su Talijani kažnjavali. Pozzeccu nije bilo lako, ali kakav već jest, skupio je momčad i igra mu momčad s puno samopouzdanja, s puno čvrstine, jedini Fontecchio ima sve ovlasti. Srbi su se vratili s pritiskom Avramovića na lopti u drugoj četvrtini i s jedinom pogođenom tricom Bogdanovića na isteku poluvremenu, jedinom koju je od 13 morao uzeti...

Odigrali su dobru i treću četvrtinu, dobro trčali, ali kad se zamijenila prva petorka, izgubio se momentum. Pozzecco je osjetio Datomea, pa Fontecchija, kojega Srbi nisu udvajali, a ovaj je stavljao teške šuteve. Kod Srba nitko nije želio preuzimati odgovornost pa je lopta dolazila do Bogdanovića koji je zaključio utakmicu sa šutom za tri 1-13. Bogdanović je rekao da je to njegova greška, ali momčad gubi i pobjeđuje, to je kriv stav.

Njemačka je dominirala nad Gruzijom u drugom poluvremenu, SAD se mučio s Crnom Gorom. Trener Radović je tu složio vrhunski plan za Amere, usporio je igru, mijenjao je obrane, igrali su puno zone, a osjećaj je ostao da Amerikanci nisu znali protiv koga igraju, pa su se prilagođavali tijekom utakmice. Čak 21 skok u napadu Crne Gore govori koliko je SAD bio u toj utakmici. Crnogorci mogu biti ponosni na sebe, odigrali su pametno. Zaustavili su SAD na 85 poena, a to nije lako, ali i pokazuje da ti Amerikanci nisu nedodirljivi. Litva je sredila Grke u drugom dijelu, koja nije mogla igrati pravu obranu bez Papanikolaoua, bez pravog Papapetroua. Litva igra i izgleda dobro, jako je dobro vođena i u utakmici sa SAD će imati šanse.

Latvija je pobjedom nad Španjolskom pokazala da nije slučajno sredila Francusku. Nikada Latvijci ne odustaju, imaju plan, ne forsiraju, uzimaju šuteve, jer je to njihova igra. Bore se jedan za drugoga, dok Rodions Kurucs igra vrhunski turnir, sada se priključio i u napadu, Španjolci su na plus 13 odlučili zavarati utakmicu, usporavati igru, a to se ne radi, posebno nije to stil Španjolaca. Latvija je sada sve zakomplicirala u toj skupini.

Portoriko je u nevjerojatnoj napadačkoj utakmici bio bolji od Dominikane. Towns je ubacio 39, Feliz je odigrao vrhunski, zabili su, konačno 97 poena, a izgubili su, što će reći nešto i obrani. Portoriko je imao Watersa, nekadašnjeg NBA igrača, lani igrača Metropolitansa iz Pariza, gdje je igrao Wembanyamom. Waters je odigrao čudesno, masakrirao je Dominikance.

U posljednjoj utakmici dana dogodilo se još jedno veliko iznenađenje gdje je Brazil svladao Kanadu. U drugom poluvremenu je odigrao sjajno. Treba tu reći kako je Neven Spahija napravio odličan potpis za Veneziju, jer će Bruno Caboclo igrati za Spahiju u novoj sezoni, a na ovoj utakmici je Caboclo je bio nedokučiva enigma za sve visoke u Kanadi.

Kanada nije izrazito šuterska momčad, a to se ovoga puta osjetilo, iako su imali bezbroj otvorenih šuteva. Shai Gilgeous-Alexander nije bio toliko uvjerljiv. Bila je to utakmica na mali broj poena u kojoj Brazilci nisu divljali, a imali su i Yaga u završnici koji je odigrao vrhunski. I ta pobjeda Brazila je jako zakomplicirala situaciju u skupini.

Treba dodati i da je iskustvo jako važno u ovom dijelu turnira, pa jedan Nunez iz Španjolske ili Jović iz Srbije se nisu pokazali i dokazali. Za ovo treba škola.

Linker
24. travanj 2024 20:58