JAM STA ROSA Afp
SPEKTAKL NA OTVARANJU

Pao je rekord, nikada u povijesti na jednoj utakmici SP-a nije bilo ovoliko navijača, Filipinci pali na startu

Italija je, pak, teže od očekivanog sredila Angolu koja se držala pune tri četvrtine i prijetila Italiji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. kolovoz 2023. 16:45

Bio je to poseban dan za jednu posebnu košarkašku državu. U državi od 86 milijuna stanovnika u petak nisu radili škole, privatna poduzeća imala su opciju da mogu zatvoriti svoja vrata, jer bio je to dan u kojemu se slavila košarka. U arenu u koju stane i svih 55 tisuća navijača, ali za košarku bi to trebalo biti barem deset tisuća duša manje, sad se naguralo 38.115 navijača, što je novi rekord posjećenosti na jednoj utakmici SP-a. Jer, Filipini su igrali protiv Dominikanske Republike, a kako su u toj skupini još Italija i Angola, računali su domaćini, ali i Dominikanci, kako je baš ovo utakmica za prolaz dalje, među 16 najboljih.

Međutim, nije išlo. Jordan Clarkson, prije dvije godine najbolji šesti igrač NBA lige, nalakirao je nokte i ispucao je 24 lopte. Ovo drugo i nije neko iznenađenje, prije bi se to moglo reći za sedam asista koje je usput podijelio. Skočio je Clarkson i sedam puta, ali je osam puta izgubio loptu. Da, i zabio 28. Štoviše, onu posljednju, osmu loptu, izgubio je napravivši peti faul u napadu. Pri 76:79, na nešto više od tri minute do sirene. Filipincima više nije bilo spasa. Karl-Anthony Towns je isporučio za pobjedničku stranu double-double od 26 poena i deset skokova, Victor Liz je dodao 18 poena, pa je Dominikana istakla kandidaturu za drugu rundu pobjedom od 87:81.

image

Jordan Clarkson

SHERWIN VARDELEON Afp

Italija je, pak, teže od očekivanog sredila Angolu koja se držala pune tri četvrtine i prijetila Italiji. Na koncu je Italija slavila sa 81:67, iako je Gianmarco Pozzecco bio na rubu sloma živaca cijelu utakmicu. Pa se nakon utakmice i ispričao svojoj momčadi.

- Ispričavam se mojim igračima jer sam bio pod stresom. I nisam pomogao momčad. Bio sam negativan. I oni su to osjetili. Ispričavam se. Ali, moji dečki doista čudesni, napravili su što su napravili - rekao je nakon utakmice Pozzecco.

Italija je šutirala za tri samo 6-31, ali je Angola odgovorila istom mjerom, odnosno čak i lošije (4-29).

Crna Gora furiozno otvorila SP

Crna Gora nije dozvolila iznenađenje u prvom ogledu na SP. Sredila je Meksiko sa 91:71, a pri tome je Nikola Vučević odmah producirao double-double sa 27 poena i deset skokova. Crna Gora je imala vrlo visoki rang šuta, jer su za tri šutirali 14-31, dok je Meksiko ostao na skromnih 6-19. Nisu mogli Meksikanci ništa niti u skoku na visoku postavu Crne Gore.

Litva je, pak, bez problema svladala Egipat sa 93:67. Pri tome ćete omjer snaga ove dvije momčadi najbolje sagledati u omjeru poena koje su stigli s klupe. Litvinih 55 i egipatskih samo 11. Iako Litva nije kompletna, daleko od toga, iako nema Sabonisa, Grigonisa i Giedraitisa, slabost ove skupine jamči im drugu rundu, zajedno s Crnom Gorom.

Upravo će ogled ove dvije reprezentacije biti i vrlo važan s obzirom na to da će šansu za četvrtfinale imati ona reprezentacije koja prenese pobjedu u drugi krug. Egipat ili Meksiko tu su samo prolaznici...

Linker
06. listopad 2024 06:32