Nikša Prkačin i Stojko Vranković

 GORAN MEHKEK/CROPIX
ODLUČILI GA IGNORIRATI

Nevjerojatan propust: FIBA ne priznaje povijesni nastup hrvatske košarkaške legende, a dokaz - postoji!

Jučerašnja utakmica i senzacija Poljske ‘otvorili‘ su jednu priču iz 1993. godine
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 15. rujan 2022. 12:00

Mateusz Ponitka je sinoć predvodio Poljsku do pobjede nad Slovenijom u četvrtfinalu Eurobasketa. Najbolji poljski košarkaš utakmicu je završio s triple-double učinkom od 25 poena, 16 skokova i asistencija.

Triple-double učinak na Eurobasketu ne događa se često. Dapače, Ponitka je tek četvrti igrač koji je uspio ovo ostvariti s time da FIBA pogrešno vodi statistiku i uspjeh poljskog košarkaša vodi kao treći put da je netko upisao triple-double na Eurobasketu.

Na svojem službenom Twitteru FIBA je jučer objavila kako je Ponitka postao tek treći igrač koji je upisao triple-double na Eurobasketu referirajući kako su prije njega to napravili Toni Kukoč i Andrei Mandache. Rumunjski košarkaš je triple-double upisao 2017. kada je ubacio 14 poena te imao 11 asistencija i 10 skokova protiv Crne Gore dok je Kukoč 1995. protiv Finske imao 15 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

image

Stojko Vranković je protiv Grčke 1993. imao 12 poena, 13 skokova i 10 blokada

DAMIR SKOMRLJ Cropix

No, nije Kukoč prvi Hrvat s triple-doubleom na Eurobasketu. Dvije godine ranije, u utakmici za treće mjesto protiv Grčke 1993. Stojko Vranković je imao 12 poena, 13 skokova i 10 blokada. No, FIBA nema digitaliziranu statistiku s tog natjecanja pa su u krovnoj svjetskoj košarkaškoj organizaciji odlučili ignorirati taj učinak. To je izazvalo dosta komentara na društvenim mrežama, a odmah je pronađen i službeni zapisnik s te utakmice. Ako ga nema FIBA, ima Košarkaški savez Njemačke, koji je organizirao to Europsko prvenstvu, na svojim stranicama. Pa će valjda i FIBA priznati ovaj sjajan učinak Vrankoviću...

Linker
24. travanj 2024 23:37