TOM GOYVAERTS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Tom Goyvaerts/zuma Press/profimedia
VELIKI ISPIT

Nesuđeni hrvatski izbornik sad će biti na suprotnoj strani: Mi dolazimo učiti, igramo protiv favorita

Zadarski trener 5 godina sjedi na klupi Belgije s kojom Hrvatska otvara predolimpijski turnir
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. kolovoz 2023. 12:11

Pet godina već, od 2018. je Dario Gjergja (47) izbornik košarkaške reprezentacije Belgije, zemlje u koju je stigao još 2008. i ostao do danas. Zadranin trenerski ponikao u Trnskom s Draženom Anzulovićem kojem je bio pomoćnik kasnije i u Ciboni, i u Permu, i u Charleroiu, sad već 13. godinu samostalno vodi Oostende s kojim je 12 puta zaredom prvak Belgije, uz još 13 trofeja osvojenih u desetljeće i pol na belgijskim parketima...

Belgijci su čekali rasplet

Sve to je Gjergju prije nekoliko mjeseci kandidiralo za hrvatskog izbornika, što je bila i njegova velika želja, dok je sve otišlo toliko daleko da će Aco Petrović nakon imenovanja Josipa Sesara podnijeti ostavku na funkciju sportskog direktora u Savezu jer Upravni odbor nije prihvatio njegovu sugestiju nakon što je predložio oba kandidata. U međuvremenu je Petrović otišao, Sesar mirno odradio prvi ciklus, pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. godine, dok je Gjergja nastavio tamo gdje je stao, dobio novi izbornički mandat baš do te europske smotre za koju kvalifikacije kreću sljedeće zime.

- Svi u Belgijskom savezu znali su za moje pregovore s Hrvatskim košarkaškim savezom, čekali su rasplet, sportskom direktoru sam pošteno rekao da je reprezentacija Hrvatske moja velika želja. Ništa nisam radio iza leđa bilo kome i kad se sve rasplelo kako se rasplelo, dogovorili smo se za nastavak suradnje sa zaključenjem nakon Eurobasketa 2025. I tada bih definitivno otišao s izborničke pozicije.

U međuvremenu će Dario Gjergja pokušati složiti jednu novu reprezentaciju koja će službeno predstavljanje imati u nedjelju u Istanbulu protiv - Hrvatske. Kako život zaista piše romane... Pet godina zadarski trener vodi Belgiju, dok će se prvi puta s Hrvatskom susresti neposredno nakon što je “izigran” u pokušaju povratka u našu košarku.

- Ne, ne razmišljam više o tome, stvarno. Sve mi je jasno što se dogodilo, tko je bio uključen u priču, ali nemam se namjeru vraćati na to. Tužan sam što se tako rasplelo jer sam stvarno imao veliku želju preuzeti našu reprezentaciju, ali nije se dogodilo i na kraju je bolje da nije s obzirom na to kako je kod nas sve ustrojeno.

”Rudarski” posao kakav bi ga čekao u našoj reprezentaciji odrađuje i s belgijskom pa će tako na istanbulski turnir doći s tek trojicom - Ismael Bako, Manu Lecomte i Hans Vanwijn - koji su nastupili na prošlogodišnjem Eurobasketu, turniru na kojem je Gjergja jedini uspio pobijediti kasnije prvake Španjolce.

- Kad smo se dogovorili da ostajem još dvije godine, uvjet je bio pomlađivanje reprezentacije, na taj se način kroz kvalifikacije podignuti na višu razinu. Turnir u Istanbulu bit će nam prvi korak prema tome jer protiv dobrih reprezentacija možemo skupljati iskustvo, dok se kroz kvalifikacije momčad može još nadopuniti s maksimalno dvojicom starijih, poput Obasohana koji je trenutno ozlijeđen, te Gilleta.

image
NIKOLA KRSTIC Belga Via Afp

Nas puno više zanima kakva je trenutno Belgija, što možemo očekivati u nedjelju?

- Hrvatska je u svakom slučaju favorit, ambicija s kojom mi idemo u Istanbul je sa svakim odigrati pravu utakmicu, biti kompetitivni, naučiti nešto novo. Pritom mi je vrlo teško reći kakvu Hrvatsku očekujem jer nisu odigrali nijednu utakmicu sa Šarićem, Hezonjom, Zupcem i Smithom u momčadi, dok ono što sam gledao u pretkvalifikacijama ne može biti mjerilo zbog protivnika najniže razine. Puno je tu faktora, ključni su želja i motiv, kemija u momčadi, ali s ovom četvoricom igrača na papiru to izgleda dobro.

Kad smo već kod “papira”, tko je favorit ovog predolimpijskog turnira?

- Definitivno Turska, ne samo zbog igrača, već i činjenice da je domaćin. Ne daješ dva milijuna dolara za turnir bez razloga... Turci silno ulažu u sport, u košarku, i to traje već jako dugo. Od svih reprezentacija na ovom turniru, organizacijski se nitko ne može mjeriti s njima.

Opasni Šveđani i Nizozemci

Uz Hrvatsku i Belgiju su u skupini još Švedska i Nizozemska, dok s Turskom igraju Bugarska, Island i Ukrajina, po dvije najbolje reprezentacije će u polufinale, kakvi su tu odnosi snaga?

- Švedska je jedna jako dobra reprezentacija, uspostavili su sustav u kojem igraju na sličnoj razini bez obzira tko je na terenu, Nizozemska je poput Hrvatske spoj mladosti i iskustva, na mladu okosnicu nadodali su Kloofa i još neke starije igrače. Svi u Istanbulu mogu biti opasni.

Spomenuo je Dario Gjergja odmah na početku razgovora “rekonstrukciju” reprezentacije Belgije, koja je otežana zbog jednog zanimljivog detalja.

- Nemamo mogućnost dovesti stranca u reprezentaciju, odnosno stranac mora zaista ispuniti sve uvjete, biti pet godina u Belgiji, kao što je to bio Matt Lojeski koji je igrao za reprezentaciju. Ali tako je kako je, moramo se okrenuti drugim opcijama. Meni je lakše nego prije pet godina kad sam preuzeo reprezentaciju s puno iskusnih igrača, nisam se ni zamarao mlađima, dok smo u međuvremenu postavili sustav, odrađivali zajedničke pripreme i treninge s mlađim selekcijama pa tako imam kompletan uvid na koga mogu računati, koliko tko može.

Motiv je uvijek velik

Njegov san nisu Olimpijske igre, svjestan da je put do Pariza za Belgiju neprohodan, no, trebat će se dobro spremiti za kvalifikacije u kojima ga čekaju Španjolska, Latvija i Slovačka.

- Kako Latvija kao domaćin upada direktno, ostaju samo dva mjesta na Eurobasketu. Tu će nam, naravno, najveći konkurent biti Slovačka koju vodi Aramis Naglić (njih dvojica su na Eurobasketu 2015. bili pomoćnici Velimiru Perasoviću, op.a.). U međuvremenu planiram sljedeće godine odigrati 5-6 utakmica s reprezentacijama koje će ići na OI. Danas nam je puno lakše naći takve kvalitetnije protivnike nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina, u kombinacijama smo s Argentincima, vjerujem da stvarno neće biti problem to dogovoriti. Puno toga moramo posložiti, zapravo sve u samo dvije godine, zato nam je svaka akcija važna.

Za početak ova istanbulska na koju - za razliku od Hrvatske, iako se može razgovarati koliko je to uopće realno - Belgijci dolaze bez ambicije da osvoje turnir i nastave lov na Igre u Parizu, no, daleko od toga da će Hrvatska imati lagan posao.

- Motiv je uvijek velik, naravno da će utakmica protiv Hrvatske biti nešto posebno za mene, ali sve to je potpuno normalno. Vidjet ćemo kako će se sve rasplesti - zaključio je Dario Gjergja.

Linker
28. lipanj 2024 21:44