PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
PRAVI TRILER

Spektakularna završnica u Beogradu: Micićev nokaut sa sirenom za 11.000 Grka na tribinama, Real srušio Barcu

Nakon pet uzastopnih poraza Real je svladao Barcelonu i igrat će za tron u subotu s Efesom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. svibanj 2022. 21:01

OLYMPIACOS - EFES 74:77 (21:18, 22:24, 20:24, 11:11)

OLYMPIACOS: Walkup 5p, 4a, 3ol, Acy, Dorsey 11p, 4s, 3il, Larentzakis, Fall 7p, 5s, Sloukas 11p, 4s, 6a, Martin 11, Vezenkov 5p, 8s, 3a, Printezis 2, Papanikolaou 10p, 4s, Jean-Charles, McKissic 12p, 3s.

EFES: Larkin 21p, 7a, Beaubois, Singleton 5p, 5s, Bryant 16p, 6s, Gazi, Moerman 4s, Tuncer, Pleiss 8p, 7s, Micić 15p, 6s, 9a, Anderson 4s, Petrušev, Dunston 12.


Na samo 19 sekundi do sirene Kostas Sloukas proturio je asist na Hassana Martina kroz ušicu igle, a ovaj je polaganjem na drugi obruč napokon doveo Olympiacos do izjednačenja (74:74). Ergin Ataman je pozvao minutu odmora. I morao je birati. Shane Larkin ili Vaso Micić? Kome dati loptu odluke u ruke?

Obojica su odigrali sumnjive posljednje minute, uostalom Micić je promašio dva slobodna bacanja u završnici, dok je Larkinu fizioterapuet masirao noge u posljednjoj četvrtini. Ataman je kazao - Micić.

I naravno, jer su kamere i mikrofoni bili uključeni, pa nema muljanja, Ergin Ataman će ispasti veliki strateg. Kazao je svojim igračima da se igra za Micića. I da treba čekati posljednjih šest sekundi, kad će Moerman otići Miciću u pick, a onda ovaj, kad ga se preuzme imati loptu odluke. Dva su razloga zašto je izabran Moerman. Francuz je u stanju napraviti čvršći blok (iako je uspjelo tek iz drugog pokušaja), ali i Moermana je čuvao Saša Vezenkov, koji lakši protivnik kad ostane na beku od Hassana Martina. Zato je Moerman bio izbor za pick, a ne Pleiss, na kojemu je bio Martin.

Opet, sve te kalkulacije pale bi u vodu da Vaso Micić nije pogodio spektakularnu tricu, s visokim lukom preko ruke Vezenkova. I čim je lopta ušla, krenuo je stampedo Efesovih igrača, i onih na klupi, i onih kraj terena, poput Krune Simona koji zbog ozljede nije mogao biti u momčadi. Lopta je proparala mrežicu na dvije desetinke do kraja. Idealno. Čisti nokaut.

Prije toga Efes je u životu u prvom dijelu održavao Shane Larkin, jer su imali velikih problema u obrani od Moustaphe Falla i Hassana Martina. Vrlo solidnu obranu su igrali Kostas Papanikolaou na Miciću i Thomas Walkup na Shane Larkinu.

Početkom drugog dijela ukazao se Elijah Bryant, koji je stavio tri vezane trice, jednu je pogodio i Micić, pa je Efes otišao na 11 poena viška. No, onda je Olympiacos nošem bučnom podrškom valjda 11.000 pristiglih svojih navijača krenuo gristi prednost. I u seriji promašaja na kraju, u nervoznih posljednjih pet minuta, uhvatio je egal na 19 sekundi do sirene. No, bio je tu - Vaso Micić, prvi strijelac Eurolige i i lanjski MVP.

- Iscrpljen sam, ali sretan, završiti utakmicu na ovaj način je lijep osjećaj. Sada se glava treba isčistiti za finale. Igrali smo dobro kao momčad, nedostajali su nam neki igrači, ali bili smo fokusirani - kazao je Micić, nadajući se da će cijela momčad Efesa biti sprema za finale, barem oni koji su igrali u četvrtak.

Ergin Ataman je blistao.

- Još samo jedna...

Efes je ušao u treće uzastopno finale, 2020. je bio dominantan, no sezona je prekinuta, a lani su bili prvaci. Sada su opet u finalu...



Real se vratio iz minus 13, Jasikevičius još jednom kratak

Barcelona - Real Madrid 83:86 (19:19, 26:15, 11:26, 27:26)

BARCELONA: Davies 15p, 5s, Exum 7, Sanli 2, Smits 1, Hayes-Davis 3s, Laprovittola 17p, 3il, Abrines 7, Higgins, Kuric, Jokubaitis 4, Mirotić 26p, 12s, 5a, Calathes 4p, 3s, 9a.

REAL MADRID: Williams-Goss, Causeur 18p, 3ol, Randolph, Fernandez 3, Abalde 7, Hanga 4p, 3s, 3a, 3il, Deck 7p, 7s, Poirier 6p, 5s, 3bl, Tavares 8p, 3s, 3bl, Llull 15p, 3s, 3a, Yabusele 18p, 8s, Taylor.



image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

Igrali su međusobno do beogradskog polufinala šest puta ove sezone. Real je slavio u prvom ogledu, još tamo u rujnu, u Superkupu, a onda je Barcelona slavila u pet posljednjih ogleda. Barcelona, koja je stigla u Beograd kao prvi favorit, momčad koja je prva završila i osnovni dio sezone. Međutim, Real je naparvio malo čudo u Beogradu.

Iako, malo toga im je išlo po planu. Već u prvoj minuti ostao je Pablo Laso bez Nigel Williams-Gossa, a to je značilo - veliku kocku. Kako je već ranije Laso odstranio iz momčadi nesretnog Thomasa Heurtela, na lopti je morao biti čak 30 minuta 34-godišnji vetaran Sergio Llull. Ali, znate već kakvo je srce u ikoni Reala, pa je upravo incirao ovu pobjedu Reala.

Imala je Barcelona 45:34 na velikom odmoru, imala je i plus 13 na početku drugog poluvremena, ali Real se nije predavao. Već do konca treće četvrtine, Real je iskoristio minute u kojima je Barcelona odigrala bez Nikole Mirotića i Nice Laprovittole. Sergio Llull je pogodio tricu za vodstvo, a onda i stavio utakmicu pod kontrolu. Barcelona se međutim vratila, Mirotić je radio čuda, ali kad se stiglo do egala (75:75) ukazao se Fabien Causeur, koji je stavio prvo tricu, a onda i ukrao loptu Laprovittoli. Na koncu je Poirier opalio rampu Laprovittoli, a Llull je stavio ulaz kraj Argentinca i Real je držao penal-završnicu pod kontrolom. U samom fiksu je Llull pogodio prvo, a promašio drugo bacanje za 85:83, ali u napadu je skočio Geurchon Yabusele, pa je fauliran. Promašio je prvo, stavio drugo za 86:83. Nikola Mirotić je šutirao tricu s centra, ali nije ušla...

Real Madrid je osvojio svoju desetu krunu 2018. godine baš u Beogradu, tada na pogon Luke Dončića. Sada je opet u finalu, ali na drugoj strani moćni Efes u subotu. Barcelona je još jednom ostala u čekaonici, Šaras Jasikevičius i dalje nema kao trener europsku krunu, a za razliku od lani sada nije niti dospio u finale...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 14:55