AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia
U BORBI ZA NASLOV

‘Hezonja je zaslužio sve što mu se događa, ali Real Madrid nije favorit‘

Trener Efesa analizira šanse četiri najbolje europske momčadi koje u Berlinu u petak i nedjelju igraju za naslov
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 19:17

Tomislav Mijatović, Efesov trener, glatko je prošao Turk Telekom u četvrtfinalu doigravanja turske lige i sada čeka polufinalne okršaje s Karšiyakom. No, doigravanje u Turskoj stoji, jer je Fenerbahče na Final Fouru u Berlinu, pa cijela košarkaška Europa s nestrpljenjem iščekuje obračune za naslov prvaka Europe.

U petak su u Uber Areni, nekadašnjoj Mercedes Benz Areni u Berlinu na rasporedu polufinala. Panathinaikos i Fenerbahče će od 18 sati tražiti put do nedjeljnog finala, dok će od 21 sat svoje snage okušati Real Madrid i Olympiacos. Koji su lani u Kaunasu igrali veliko finale, koje je, pak, odlučio čudesni šut Sergija Llulla za pobjedu momčadi Marija Hezonje, jedinog hrvatskog predstavnika, uz suca Sretena Radovića, na ovogodišnjem Final Fouru.

Navijači Olympiacosa u većini

Ovo su pak predviđanja jedinog hrvatskog euroligaškog trenera, Tomislava Mijatovića...

- Mislim da uoči Final Fouru u prednosti nije nitko. Svi su na 25 posto šanse i to uopće nije floskula. Sve su momčadi individualno jake, u nekim projiciranim “match-upovima” svatko tu može sa svakim. Ne postoje momčadi koje nekome izrazito ne odgovaraju i čeka nas uzbudljiv vikend u Berlinu.

Iako je Real Madrid dominirao cijele sezone, niti on nema neku prednost uoči početka Final Foura?

- U jednoj utakmici se sve te stvari izniveliraju. Real je doista odigrao briljantnu sezonu, pa je normalno da ih se drugačije gleda s obzirom na takvu sezonu. Međutim, kad bi se pitalo i njih same, odgovor bi stigao da je u 40 minuta, u okviru jedne utakmice, bilo u finalu, bilo u polufinalu, sve moguće.

Real Madrid će u polufinalu na Olympiacos, gdje tu Olympiacos ima šanse zaskočiti Real?

- Nije nevažno spomenuti da će u Uber Areni biti na tribinama biti valjda 90 posto Olympiacosovih navijača, pa će momčad iz Pireja igrati praktički u domaćem ugođaju. Naravno, to se u nekim slučajevima ne mora prenijeti na parket. S druge strane, igrački gledajući Olympiacos tu nije u podređenoj ulozi što se tiče fizičkih mogućnosti. Oni imaju visinu za suprotstaviti se, recimo, Tavaresu, a kako je riječ o dosta iskusnoj momčadi, znat će se i postaviti u toj utakmici. Kroz cijelu sezonu Real igra lepršavo, lagano, u stanju su postizati puno poena u nizu, dok ih sada čeka duel s momčadi različite filozofije. Olympiacos jako dobro i strpljivo vrti svoje napade, kroz sustav dolaze do realizacije u posljednjih pet, šest sekundi svakog posjeda. Real je, pak, u stanju kazniti svakog protivnika u prvih pet sekundi svakog napada, posjeduju mogućnost za puno laganih poena, brzu tranziciju. Stoga će to biti sukob dva stila košarke i ključno je pitanje tko će se bolje adaptirati i nametnuti svoj stil. I jedni i drugi imaju razne opcije u svojoj igri.

Posloženo kod Perasovića

Može li dodatni motiv za Olympiacos biti činjenica da su lani ostali bez naslova u utakmici koju su praktički imali dobivenu u finalu u Kaunasu?

- Kad se stigne do Final Foura, do završnice sezone, onda tu ne treba dodatna motivacija. Doista ne poznajem puno trenera koju bi ušli u svlačionicu uoči utakmice i kazali igračima: “ajmo im sada vratiti radi onog koša”. Ovo je nešto posebno i svaki je igrač toga svjestan. Sad, može li taj lanjski koš biti neki jezičac na vagi u nabrijavanju, vidjet ćemo...

Drugi par polufinala čine Efesov turski rival Fenerbahče i Panathinaikos kojem je na klupi bivši Efesov trener Ergin Ataman.

- Dvije vrlo slične momčadi s jakim individualcima, igračima na obje strane terena, sposobnima rješavati u izolacijama, ali i s puno taktičkih finesa, s dosta atletike. Obje su momčadi prilagodljive, u stanju su zaigrati i neki “small-ball”, dok su svi “match-upovi” puni jakih pojedinaca. I jako se dobro poznaju međusobno. Obje će momčadi imati i veliku podršku s tribinama, jer se očekuje da će pola dvorane biti uz Fenerbahče, pola uz Panathinaikos.

Baš uoči puta u Berlin, Mario Hezonja dao je izjavu u kojoj spominje da je ostanak u Realu i te kako moguć. Hezonja je očito najvruća roba na tržištu ovo ljeto, nema tog euroligaškog kluba koji ga ne bi volio u svojem dresu od jeseni.

- Hezonja je sve to zaslužio svojim igrama ove sezone, ali ne samo ove sezone. Sve je to nekako posloženo otkako je stigao u Uniks pod pasku Velimira Perasovića, gdje je dobio pravu šansu i razvijao se u pravom smjeru, postao nositelj Uniksa, a sada je i nositelj Real Madrida. Usput, igra za momčad iz europskog vrha. Njegova igračka vještina, fizičke predispozicije, uz iskustvo kojega sada posjeduje dovele su ga do ove razine i mene sve to skupa ne iznenađuje. Uvjeren sam da će s ljudima oko sebe donijeti najbolju moguću odluku za nastavak svije karijere i ja mu želim puno sreće.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Hezonja je izabran u drugu petorku Eurolige, ali taj izbor u kojem je Mike James ispao MVP sezone, ne nužno zbog toga, ostavio je iza sebe repove. Recimo, Shane Larkin, Efesova zvijezda nije izabran niti u jednu od dvije najbolje petorke. Je li ga taj izbor pogodio?

- Nisam ga pitao, ali znam da je Shane veliki natjecatelj, čovjek koji ima konstantnu potrebu za boljim i višim ciljevima. On je sportaš u punom smislu te riječi. Subjektivan sam kad je riječ o Larkinu, ali mislim da je taj izbor nepravedan. Ali, znate kako je, sto ljudi, sto ćudi, sto izbora. Znam da sve to Larkina čini još gladnijim, jer on je sportaš, željan nadmetanja, ovo će iskoristiti kao poticaj i sebe i svoje suigrače.

Današnji trener Panathinaikosa, nekadašnji Mijatovićev šef u Efesu, otkrio je da je u izboru za najboljeg trenera sezone glasao - tako je rekao - “za svog prijatelja Tomislava Mijatovića”.

- Zahvalio sam mu na tome. Divna je to stvar od tako velikog trenera za mene koji sam tek na početku. Imamo prijateljski odnos i on je osoba koja mi je puno pomogla, mogu jedino zahvaliti na svakoj dodatnoj pomoći, poput ove.

Teški ogledi s Karšiyakom

Što Efes radi za vrijeme ove pauze?

- Između prolaska u polufinale i prve utakmice polufinala protiv Karšiyake imali smo 12 dana, pa je momčad imala tri slobodna dana, sada smo se vratili treninzima. S jedne strane je ta pauza u ovom dijelu sezone plus, s druge strane je minus, jer smo kroz sezonu navikli igrati svaka dva, tri dana. No, kako je nama, tako i ostalima. Čekaju nas teški ogledi s Karšiyakom, nezgodan je to “match-up”, pa se spremamo da za te utakmice budemo i fizički i mentalno na najvišoj razini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 19:18