IZ SEVILLE H. SLIŠKOVIĆ

Argentinci tuku najprljavije: Dariju Šariću izbijeno čak šest zuba!

Nakon što su mu izbijeni zubi Šarić se nije uplašio, stao i zaplakao nego pogodio tricu i sudjelovao u još dvije akcije prije nego što je zamijenjen
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 31. kolovoz 2014. 19:36

Argentina je pala! Hrvatski košarkaši bili su moćni, a u ovoj generaciji kuca veliko srce. Hrabro su odigrali protiv reprezentacije za koju mnogi tvrdi da najviše i „najprljavije“ udara, a najveću žrtvu podnio je Šarić kojem su laktom izbili šest prednjih zuba. Hrvatska je ostala u borbi za prvo mjesto u skupini čime bi se pobjeglo od favorizirane Španjolske u prvom dijelu nokaut faze.

HRVATSKA - ARGENTINA 90-85 Šarić, Bogdanović i Simon uništili Argentince za prvu veliku pobjedu!

Igrači su u sebi znali da imaju kvalitetu za pobjedu protiv ove Argentine, a na parketu su je i pokazali cijelom svijetu. Odličan napad i Žorićeva obrana na Scoli u drugom poluvremenu su presudili. Novinari koji nisu odradili domaću zadaću bili su šokirani kada su saznali da niti jedan od osmorice Hrvata koji su dominirali protiv Argentine ne igra u NBA-u.

- Energetski i fizički smo im odgovorili, odigrali vrhunski agresivnu utakmicu - blistao je od sreće izbornik Jasmin Repeša.

Olimpijski prvaci iz 2004. godine podcijenili su šuterske sposobnosti Hrvata, a mi smo iskoristili argentinske darove i puni samopouzdanja pojurili prema velikoj pobjedi. Poveli 7-0, pa 12-2, a na startu je najviše povukao sjajni Kruno Simon. Postigao je 11 od prvih 15 hrvatskih koševa, a u četvrtini je šut za tricu bio 6/10 (Simon 3, Bojan 2, Šarić 1).

UKIĆ: 'Ova momčad više neće gubiti već dobivene utakmice' REPEŠA: 'Obrana mora biti bolja'

U gostujućoj atmosferi (3000 argentinskih nasuprot 100 hrvatskih navijača) hrvatski košarkaši su cijelo vrijeme gospodarili rezultatom. Argentinci su samo dvaput poveli s košem razlike, ali oba puta su slijedili uzvrati tricom ( Ukić u prvom i Lafayette u drugom poluvremenu), pa su Gauči samo 37 sekundi bili u vodstvu. Ostatak utakmice bila je hrvatska pjesma.

Argentina je pobijeđena napadačkom igrom (šut i 'dva na dva', odnosno 'pick & roll') i rješenjem enigme zvane Luis Scola u drugom poluvremenu. Na stanku je otišao sa 17 koševa i 7 skokova. Luka Žorić junački je 'udario u kost', čuvao ga 'jedan na jedan' i zvijezda NBA lige više nije dominirala, a Argentina ostala bez svog jedinog oružja. Ostali su ranije zaustavljeni, prijetio je samo povremeno Campazzo.

- U drugoj četvrtini Žorić je usmjeravao Scolu na čeonu liniju, ali su Simon i Rudež kasnili pa je lagano poentirao. U nastavku ga je sam čuvao i napravio veliku stvar za momčad. Tomić je finiširao Žorićev posao, kaže Repeša.

Oliver Lafayette odigrao je najbolju utakmicu otkako je ponosni vlasnik hrvatske putovnice. Napokon je razigravao suigrače (devet asistencija), pokazao je da može pogoditi šut i pritiskao je argentinske bekove u obrani. Bio je među najboljima, asistencija mu je nedostajala do „double-double“ učinka. - Dobro je odlučivao, a rekao sam mu da nastavi šutirati jer je 'vruć', tvrdi naš izbornik.

Vratio se i Ukić pogodivši dvije važne trice i dvicu za 88-80. Dio utakmice njih dvojica su igrali u paru. Ukićeva forma i samopouzdanje su u porastu, valjda više neće biti nezadovoljstva.

Šarić je već u 62. sekundi imao dvije osobne, ali nije povukao kočnicu. Dugo će se pamtiti da je pogodio tricu iako su mu nekoliko sekundi ranije izbijeni zubi. Nije se uplašio, stao, zaplakao nego pogodio tricu i sudjelovao u još dvije akcije prije nego što je zamijenjen. Kada je krv zaustavljena vratio se u igru. Bogdanović je precizno šutirao i odlično zatvarao skok.

Linker
21. rujan 2024 16:40