Slaven Rimac

 PAUN PAUNOVIC Cropix
VELIKE AMBICIJE

Trener Splićana se smirio, a stigao je igrač sa zavidnim arsenalom: ‘Gdje god ga staviš, utječe na igru‘

David Škara službeno će se predstaviti hrvatskoj košarci u 29. godini u dresu Žutih
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 17. rujan 2024. 06:57

U tijeku su završni detalji priprema hrvatskih ABA ligaša pred službeni početak sezone i prve utakmice. Novu sezonu regionalne lige otvorit će u petak Cibona i Zadar derbijem u Draženovom domu, dok će Split u subotu ugostiti Igokeu.

Pripremni razdoblje Žuti su odradili stabilno. Ljeto je bilo radno i vruće za trojac trener Rimac - sportski direktor Čizmić - direktor Žaja koji su nemali broj puta izrazili zadovoljstvo odrađenim poslom. U sezonu se ulazi s dva Amerikanca i puno iskusnijom i pouzdanijom ekipom no što je to bio slučaj lani.

Žuti dres će tako u novoj sezoni po prvi puta obući Jordano, Kapusta i David Škara koji će se službeno predstaviti hrvatskoj košarci u 29. godini. Ostali su od igrača iz rotacije Tišma i Ljubičić te Kučić i Vuko, dok se u klub se vratio i iskusni Toni Katić. Shannon Shorter novi je kapetan ekipe i ponovno će biti udarna igla Žutih.

Izvedba bolja od očekivane

Svaki klub sebi kroji pripremne susrete, na Gripama su se u ovoj predsezoni odlučili okušati s onim najjačima u regiji izuzev Partizana i Zvezde. Za zagrijavanje je poslužio sinjski Alkar, ali Žuti tada nisu bili kompletni. Potom je slijedila slovenska turneja i okršaji protiv Dubaija i Cedevite Olimpije, gdje su upisani visoki porazi, ali taj dio je ionako sporedan. Bitno je bilo sve napraviti kako bi momčad potpuno spremna dočekala početak ABA lige i to baš na početku s Igokeom koja je godinama unazad poznata po igri s puno kontakta. Kasnije će se kroz pripreme pokazati da su dva protivnika u Sloveniji dobro poslužila.

image

Slaven Rimac

NIKOLA VILIC Cropix

Nastavno na kratki ciklus treninga na Gripama uslijedio je put u španjolski Lugo i turnir na kojem su, uz Žute, sudjelovali domaći Breogan, Porto i Angolska Petro Luanda. U polufinalu bolji je bio Breogan Veljka Mršića, ta je utakmica bila zoran prikaz bitki koje Split čekaju kroz regionalnu ligu. Puno kontakta, na granici “tuče” po sportskom žargonu i nevjerojatno brz ritam igre. Dan kasnije Split je odmjerio snage s angolskom Petro Luandom, afričkom ekipom koja je sama po sebi nezgodna s obzirom na atletičnost i konstituciju. Ni tu Split nije bio kompletan jer su Jordano i Ljubičić bili s reprezentacijom na spektaklu za Dražena Petrovića.

Sve te utakmice služile su očito kao priprema za završnu provjeru pred sezonu i turnir u Širokom na kojem su Žuti u polufinalu odmjerili snage s Budućnosti. I bila je to prava ABA ligaška utakmica u kojoj je Rimčeva momčad imala i napad za pobjedu, ali su na kraju minimalno poraženi. Više od same izvedbe koja je bila i bolja od očekivane, impresionirala je spremnost igrača na košarku s puno fizike, što prethodnih sezona nije bio slučaj.

Benson ovisi o razigravaču

Saznali smo i nešto više o nepoznanicama poput Škare ili Bensona, dok se angažman Katića isplatio jer je on kroz pripreme pokazao upravo ono što je Rimac navodio kao razlog njegova dolaska. Škara je pokazao zavidan arsenal rješenja u napadu, dok je u obrani stalno prisutan. Može pogoditi izvana, stigne i skočiti, obraniti, ali i zakucati u kontri, a pokazao je baš ono što su Rimac i Čizmić navodili kao njegove glavne karakteristike. “Gdje god ga staviš on će imati utjecaj na igru”, govorio je o Škari nedavno Čizmić, sve što je rečeno je krilni centar i potvrdio.

image

David Škara, Antonio Jordano i Borna Kapusta

KK SPLIT

Ostali su u biti potvrdili ono što se o njima znalo i ranije. Kapusta je primarno razigravač i drži stabilnost napada Žutih, dok Jordano stavlja otvorene trice. Segment u kojemu je ugodno iznenadio jest obrana bez lopte, ali i na lopti. Tišma je evidentno ovo ljeto potrošio na obranu u kojoj je dodatno napredovao, Kučić se sve više pretvara u “dvojku”. Bensona je do ovih priprema bilo teško opisati, ali vidljivo je da on doslovno ovisi o svom razigravaču, nešto kao veza centarfora i veznjaka u nogometu. Sve što dobije pod košem će pospremiti, ali sam kreirati neće ni pokušati. Obrambeno se ne libi ući u kontakt i “potući” sa svakim.

Velike ambicije i planovi

Šteta je za Slavena Rimca jedino što je na završnoj provjeri pred sezonu bio bez kapetana Shortera koji je bio u SAD-u iz privatnih razloga, ali će biti neupitno spreman za početak sezone. Ako uspoređujemo unutarnju liniju Sullivan - Funderburk sa Škarom i Bensonom, naoko je vidljiv mnogo veći fokus novoga dvojca.

Sve u svemu, čini se da su Žuti itekako spremni za sezonu i s pravom imaju velike ambicije i planove. Za kraj valja napomenuti da je ostao dojam kako je Slavenu Rimcu puno lakše voditi ovogodišnju momčad, tijekom utakmice se čini puno slobodniji i opušteniji no što je to bio lani. Svakako, Splićani Igokeu dočekuju spremni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 06:58