Danijel Jusup

 TOM DUBRAVEC Cropix
TRAŽI SE PLAN B

Što se događa s hrvatskim prvakom? Probili su proračun, mogla bi ih čekati grčevita borba za ostanak

Jasno je da će na kraju sezone klub biti još više dužan, a momčad se mogla složiti i jeftinije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. listopad 2023. 12:07

Prvak je promarširao Draženovim domom i samo 48 sati kasnije se utopio u Morači. U obje utakmice momčad koju je za ovu sezonu pripremio Danijel Jusup nije briljirala. Mogla je, doduše, prepolovljenu Cibonu svladati s koliko je željela poena viška, ali to nikako nije kriterij ove sezone.

Zadar koji je ove sezone zadržao okosnicu svih prošlosezonskih nositelja, sada za skuplje novce, a na to je nadovezao Lovru Mazalina, Patrika Jambrovića i Petra Vujačića, očekivalo se, bit će bolji od mizernih regionalnih minus 30 s Budućnosti, trebao je biti bolji od samo 73 ubačena poena u utakmici u kojoj je šutirao 44 slobodna bacanja.

Danijel Jusup je dugo u ovom poslu da mu mnogo toga nije bilo jasno i prije nego li se krenulo nadmetati za bodove. Zato je nakon pobjede u Zagrebu pričao o teškoj drugoj sezoni, o tome kako mu momčad nije gladna nakon trijumfalne lanjske sezone i kako njegovim pulenima nedostaje energije. Nakon poraza u Podgorici je zavapio i da će, nastavi li se ovako, Zadru slijediti grčevita borba za ostanak.

Nije se promijenio stil igre

A trebala bi to biti sezona, realno ili ne, drugo je pitanje, u kojoj se Zadar nadao još smanjiti razliku u odnosu na vrh ABA lige, trebala bi to biti sezona u kojoj će Zadar napraviti još veću razliku u odnosu na momčadi koje tavore na dnu. Jer, Zadar je ove sezone isti ili sličan lanjskom, Zadar je ove sezone skuplji nego je to bio lani, ali Zadar je, čini se nakon otvaranja sezone, i slabiji nego je to bio lani.

Što se to događa? Je li Zadar pročitan, hoće li utakmica poput one u Podgorici biti više u ovoj sezoni? Zašto je, kvragu, ove sezone sve moralo biti skuplje, kad bi se i za jeftiniji novac, procjena je, napravila momčad koja je u stanju osvojiti oba domaća trofeja i ne ispasti iz ABA lige? Zašto se cijelo ljeto provelo nagovarajući Luku Božića da ostane, kao da je ostanak lanjskog MVP-ja jamčio napad na vrh ljestvice? U vrtlogu regionalnih proračuna u kojima plešu milijuni, a Zadar taj arsenal oružja nema? Zadar je morao za sklopiti i ovu momčad podići kredit za koji je jamčio grad, probiti realni proračun i sasvim je sigurno, nakon ove sezone će biti još više dužan.

Danijel Jusup nije u drugoj sezoni promijenio stil igre momčadi. I dalje je to momčad bez pravog playa i čistog centra, s igračima na pozicijama između dva i četiri. Međutim, za razliku od lani kad je takav Zadar bio avangarda, kad se na tu igru Zadra teško bilo prilagoditi svakom protivniku, sada to više nije slučaj.

Iza Budućnost je sumnjiv pripremni period, tu je osam stranaca i daleko je to od podmazanog stroja, uostalom ta je Budućnost gubila i od Cibone, dosta glatko u pripremama. Opet, Budućnost je u subotu navečer razotkrila Zadar gore nego je to učinio itko lanjske sezone. U skoku je uništila Zadar (38:21), posebno napadala skok u napadu kako bi Zadru onemogućila tranziciju. Usput se trudila trčati prema nazad i time kad je Zadar stigao do lopte pod svojim obručem natjerati protivnika da slaže akcije na postavljenu obranu. A to je Zadru i lani bio problem. Sada je to otišlo u jednu novu dimenziju, ružnu košarku u kojoj se iz napada u napad pokušava post igrom navući obranu protivnika, a onda baciti loptu na vanjske pozicije, pa brzim prijenosom doći do otvorenog šuta. Međutim, Zadar nije i neće biti u ovom rosteru šuterska momčad, pa 4-21 za tri poena u Podgorici ne bi trebalo čuditi. Ispalo je da je nakon uvodne dvije utakmice u sezoni Karlo Žganec najpouzdaniji šuter.

Moglo bi to biti ljepše

Zadar taj hendikep šuta može, nakon zidanja/uguravanja u reket u svakom napadu, prikriti cutovima u središte reketa, ali kad taj reket protivnička obrana napuni, pa i pod cijenu da netko ostane sam na vanjskom šutu, stižu baš veliki problemi. I ne baš impresivna košarka.

Ima li Danijel Jusup plan B? S ovom momčadi, taj plan B može ići samo u jednom smjeru. Zadar mora podići obranu na razinu transa, zagrađivati svaki, baš svaki skok i trčati, trčati i trčati. S lakim poenima, dobit će se samopouzdanje i u onim situacijama kad se ipak mora igrati na postavljenu obranu.

Inače će ružnih poraza i slične igre prvaka biti još ove sezone. Da se razumijemo; Zadar će ostati u ABA ligi, prvi je favorit za domaće trofeje, ali moglo bi to biti barem malo ljepše, zar ne?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 20:48