Slaven Rimac, trener Splita

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
OGLED NA GRIPAMA

Splićani idu po čudo protiv Zvezde: ‘Oni imaju budžet, a mi moramo biti poput ratnika‘

‘Trebamo gledati sebe, spremiti se, vjerovati u naš rad i kvalitetu‘, kaže trener Rimac
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 06. listopad 2024. 11:52

Šlag na tortu košarkaškog vikenda, odnosno tjedna na hrvatskim parketima, dolazak je euroligaša Crvene zvezde na Gripe. Prethodno je Split u petak glatko porazio Dubrovčane i - što je za trenera Slavena Rimca najvažnije - to bez velike potrošnje. Dobro je Rimac rasporedio minute igračima, da je bio zadovoljan govori i njegovo razmišljanje poslije utakmice...

- Momci su “preorali” teren i što se tiče energije ovo je naša najbolja utakmica otkako sam na Gripama.

Nema mjesta odmoru, nije se puno ni slavilo nešto što je bilo za očekivati. Sljedeći je test najozbiljniji mogući, Zvezda na Gripe dolazi osokoljena pobjedom u Parizu na startu Eurolige. Širok je to, preširok skup igrača sačinjen većinom od domaće provjerene kvalitete pojačan s klasnim Amerikancima. Dojam je ipak da su u regionalnu sezonu ušli nekako “klimavo”, ali to je očekivano jer su velike ekipe većinom “dizelaške”. Na otvaranju sezone je Zvezdu iznenadio moćni Dubai, iako to uopće nije iznenađenje obzirom na roster momčadi Jurice Golemca. Kući su Beograđani svladali Mornar, iako su gosti tri četvrtine bili u egalu.

Vjera u rad i kvalitetu

Treba vidjeti s kakvim će snagama gosti istrčati u Splitu, ali jasno je da su oni u ovom susretu izraziti favoriti. Na Gripama, pak, idu utakmicu po utakmicu jer je to doslovno jedini način na koji mogu funkcionirati. Svjesni su snage protivnika, ali vlada uvjerenje da mogu odigrati dobru utakmicu.

- Stiže nam ekipa s euroligaškim budžetom, svjesni smo o kakvoj se kvaliteti radi. Mi trebamo gledati sebe, spremiti se, vjerovati u naš rad i kvalitetu. Trebamo biti agresivni, od prve sekunde krenuti s ratničkim pristupom. Pozivam publiku da dođe na Gripe, da budu s nama, mi ćemo dati svoj maksimum i vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu - jasan je Rimac koji za hrvatske prilike ima dosta širok kadar, što se pokazalo u uvodnim kolima domaćeg Prvenstva.

image

Slaven Rimac

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Međutim, regionalna liga je ipak viša razina i tu će se trebati dobrano oznojiti za pobjede, pogotovo protiv najjačih, što Zvezda jest. Ponajbolji Rimčev pojedinac na početku sezone jest David Škara. Zadranin je brzo košarkašku javnost upoznao sa svojim kvalitetama, one su do sada bile poznate samo u Francuskoj. Škara je potvrdio sve opisne riječi Rimca i sportskog direktora Tea Čizmića pred vjerojatno i najtežu utakmicu sezone istaknuo je sljedeće:

- Znamo koliko radimo, kako treniramo i idemo se pokazati u najboljem svjetlu protiv jakog protivnika. Naravno, svjesni smo kvalitete rivala, ali uvjeren sam da im možemo parirati. Igramo na svom parketu, pred svojom publikom i pristup mora biti na najvišoj razini.

Nakon ovoga u Ljubljanu

Baš Škarin individualni dvoboj protiv Davidovca, Dauma i(li) Mitrovića mogao bi biti ključan. U tome će mu pomagati Vuko, možda i Tišma. Problem za Slavena Rimca jest što je nastup Bensona pod znakom pitanja, ali pauza ne bi trebala biti duga te bi se on u najkraćem mogućem roku trebao vratiti.

image

Borna Kapusta

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Borna Kapusta u sezonu je ušao nešto sporije, dok bi trebao biti nositelj ove ekipe. Razigravački dio nikad i nije štekao, ali šteka onaj poenterski. Jordano će morati pospremati otvorene situacije kojih bi moglo biti nešto manje nego obično, intrigirat će i izdanje Vite Kučića koji igra možda i najbolju košarku u karijeri. Rimac mu je namijenio ulogu sekundarnog “ball handlera” u kojoj se ovaj pronašao i igra sjajno. Tu je naravno i kapetan Shannon Shorter koji će morati biti najbolja verzija sebe, dok okršaji s Brankom Lazićem i Nemanjom Nedovićem nikada nisu lagani. Zvezdin napadački arsenal je nevjerojatan, Žuti će pokušati odgovoriti na najbolji mogući način.

Raspored na početku sezone nije ih mazio. Nakon Zvezde će Split u Ljubljanu kod Cedevite Olimpije, ali iznenađenja u sportu su uvijek moguća... Hoće li ovo biti ta večer saznat ćemo od 17 sati na Gripama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 11:53