David Škara

 NIKOLA BRBOLEZA Cropix
OBEĆAVAJUĆI START

Pojačanja su donijela ‘ono nešto‘, posebno fascinira pouzdanost jednog igrača koji je došao ‘ispod radara‘

Nakon tri pobjede u posljednje četiri utakmice, Split s optimizmom ulazi u niz od pet utakmica u manje od dva tjedna
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. listopad 2024. 10:45

Polovičan je bio Split u prošlotjednom dvomeču s Cedevitama, dok je malo nedostajalo da bude i stopostotan. U Tivoliju su Žuti pali sa zvukom sirene kada im je presudio Devin Robinson, nešto više od 48 sati u Trnskom su kasnije svladali Cedevitu Junior i tako ostali neporaženi u domaćem Prvenstvu. U regionalnoj ligi su na omjeru od jedne pobjede i tri poraza, ali osim jedne četvrtine u Morači, ni od koga nisu nadigrani. I upravo je to možda i najveća razlika ovog Splita u odnosu na neka izdanja u počecima ranijih sezona.

Benson je vrlo prilagodljiv

Da Split na početku ove sezone izgleda najstabilnije od naša tri abaligaša i nije neka pretjerana izjava, to naprosto pokazuje parket. Navijači Žutih navikli su da se prvi mjeseci sezone u startu otpišu, dok bolja izdanja dolaze kroz prosinac i siječanj. Ako uspoređujemo ovaj Split s onim od lani nameće se zaključak da se Slaven Rimac s ovom ekipom osjeća puno komfornije. Lanjski uvodni mjeseci bili su prožeti promjenama stranaca jer su se Shelton i Stevenson pokazali promašajima pa su vatru gasili Shorter i Sullivan. Ovaj je put Shorter tu od početka i kao kapetan, dok se ni za jednu akviziciju Čizmića i Rimca nakon sedam utakmica ne može reći da je promašaj kao što je to bio slučaj lani sa spomenutim dvojcem. Gro momčadi čine hrvatski igrači koji su uglavnom reprezentativci, dok su stranci Shorter i Barret Benson, čija je supruga Poljakinja i on je “europski tip” Amerikanca koji - vjerovali ili ne - već jako dobro razumije hrvatski, uredno pozdravi i postavi pokoje pitanje na našem jeziku. Puno te sitnice govore i o njemu kao čovjeku koji je prilagodljiv i lako uklopljiv. Tako je nedavno Krešimir Ljubičić, koji usput rečeno posljednjih tjedana igra košarku života, rekao da je Benson puno bolje “sjeo” u ekipu od lanjskog sunarodnjaka Funderburka.

Bilo koja priča o ovoj momčadi Splita pak ne ide bez riječi karakter. Vrijedna je to etiketa koju su Žuti pokazali već u još uvijek “mladoj” sezoni. Vidljiva je razlika i u pristupu utakmicama PH nakon ABA lige, isti je slučaj i u obrnutoj situaciji. Protivnik je nebitan, grize se 40 minuta. To je jedini put kojim će Gripe kontinuirano biti pune, što je cilj, pa čak i onda kada rezultat izostane.

- Opet smo pokazali karakter, rekao bih da ova ekipa ima “ono nešto” - rekao je nakon pobjede u Trnskom i pet trica Antonio Jordano.

image

Antonio Jordano

JAKOV PRKIC Cropix

To “ono nešto” je baš odzvonilo jer ostaje dojam da je baš “to” nedostajalo proteklih godina u momčadima koje su redovito bile u finalima, ali uvijek ostajale korak kratke. Ili kad je Split na noge Cedeviti Olimpiji redovito dolazio kao “topovsko meso”, dok je prošli tjedan bio i bolji protivnik u Tivoliju, bez obzira na poraz.

Više su puta opisane uloge pojačanja Žutih, ali iz utakmice u utakmicu fascinira David Škara. Uvijek je na razini, ne troši puno lopti i na terenu je praktično neprimjetan. No, itekako su primjetne njegove statističke kolone. Šut za dva poena u regionalnoj ligi mu je na gotovo 67 % i postiže 15,5 poena po utakmici. Posebna je priča i Vito Kučić koji je procvao u ulozi sekundarnog “ball handlera” i ima ga na svakom dijelu terena. Kad smo već kod statistike, Jordano za tri gađa 48 posto u ABA i 46 posto u Favbet Premijer ligi, ali to i ne čudi s obzirom na njegove kvalitete.

Lov na regionalne bodove

Ako je utakmica u Tivoliju bila psihološki teška i najveći izazov Trnskog bio je upravo te prirode, dok je svladan besprijekorno. Napad Splita je u toj utakmici izgledao fluidno, šest igrača bilo je dvoznamenkasto. Onog trenutka kad su Žuti podigli agresivnost u obrani uslijedilo je odvajanje od isto tako raspoložene Cedevite Junior. Pristup za sada ne kaska ni u jednoj utakmici, o tome često pričaju igrači i trener Slaven Rimac.

Momčad s Gripa izgleda obećavajuće, dok slijede utakmice u kojima se itekako može do bodova u regionalnoj ligi, uz zahtjevne izazove u domaćim okvirima. Do kraja listopada valja odigrati još pet utakmica, u petak s Megom na Gripama, gdje u ponedjeljak stiže i Šibenka, onda slijede dva gostovanja, kod Dinama u Zagrebu i Borca u Čačku prije domaćeg derbija s Zadrom. Pet utakmica u manje od dva tjedna u kojima ovakav Split baš u svakoj ima što za reći...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 15:34