PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
VELIKA POBJEDA

Kreator splitskog čuda u Beogradu: ‘Znali smo što treba raditi protiv Partizana, a sada želimo pune Gripe‘

Trener Žutih je u izravnom okršaju sa Željkom Obradovićem ostvario možda i najveću u svojoj trenerskoj karijeri
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 07. veljača 2024. 13:10

Nakon 27 godina košarkaši Splita srušili su Partizan, nakon 33 godine u Štark Areni su došli do prve beogradske pobjede protiv povijesnog rivala i napravili senzaciju u 19. kolu ABA lige. Žuti su izgledali sjajno tijekom cijelog susreta, kako se utakmica bližila kraju slavlje je bilo sve realnije. Činjenica da je pao Partizan sjela je navijačima Splita tek sat vremena nakon susreta. Slavilo se u gradu i na društvenim mrežama. Vrlo svjesni toga što su napravili bili su pak igrači Splita i trener Slaven Rimac.

Nije bilo lako doći do trenera Žutih nakon utakmice čiji je telefonski broj u tom trenutku najčešće biran. Javio nam se Slaven iz autobusa prema Zaboku i prokomentirao veliku pobjedu njegovih igrača...

- Od početka susreta smo imali jasan plan kako igrati protiv Partizana. Znali smo gdje napadati i kako braniti, dok su igrači to sjajno sproveli u djelo. Bitno je bilo ne dopustiti domaćinu rano odvajanje. Držali smo se u rezultatu u prvoj četvrtini, kasnije pronašli svoj ritam igre. Treba priznati da su Partizanu iscurile neke otvorene trice, ali to ne umanjuje veliku pobjedu naših igrača.

Iako je posljednjih par utakmica govorio kako nije u potpunosti zadovoljan izvedbom svojim igrača, napominje da uoči ove utakmice nije imao nikakvih sumnji.

- Mi smo protiv Alkara i Škrljeva imali problem energije, dugo nam je trebalo da dostignemo radnu temperaturu. Znao sam da će momci u ovoj utakmici biti motivirani i imati dobru energiju. Rekao sam im prije utakmice da je najvažnije da izađemo na parket s jasnim stavom, mi smo to i napravili. Bio sam dugo u Euroligi i znam kako je kada imate duplo kolo, kako se nama u posljednje dvije utakmice dogodio manjak energije, takva utakmica naprosto dođe, tako je i Partizan protiv nas bio bez energije. Vjerovao sam i ja i ekipa i kada je bilo najteže, oni su mi davali signale da će biti dobro. Sretan sam zbog njih što smo uzeli veliku pobjedu - u dahu je pričao trener Splićana.

Cilj je u svakoj ići na pobjedu

Unatoč tome što su ovo pobjede u kojima se ne ističu pojedinci, o jednom igraču se generalno malo govori. DJ Funderburk je jedini koji je ostao od prvotne plejade Amerikanaca, dok mu je Rimac uspio naći odgovarajuću ulogu i sada je vrlo važan kotačić ekipe.

- DJ je vrlo kvalitetan i nadasve talentiran igrač. Odmah s koledža je otišao u Rusiju, gdje je odlično igrao i funkcionirao. Kada je tamo počeo rat otišao je. Mi smo sretni što je sada s nama. To je igrač koji ima lucidna rješenja u napadu, u obrani je mobilan, ali mu treba istrpjeti indiferentnost. Nakon prvih treninga sam znao za što je DJ sposoban. Nekad se i trener mora prilagoditi igraču. On se pronašao u svojoj ulozi i puno nam pomaže.

Rimac je po prirodi miran tip, na Gripama je zavladala euforija, ali on i igrači su čvrsto na zemlji.

- Ma mi smo od početka svi vjerovali, i kada je bilo lošije i sada kada je dobro. Vjerovao sam u svoje igrače i oni u mene. Kako smo na početku gubili, sada pobjeđujemo. Mi idemo utakmicu po utakmicu. Već smo se okrenuli domaćem prvenstvu i Zaboku pa nam dolazi Budućnost, polako gledamo i prema Kupu - mirno će Rimac koji smatra da je pobjeda protiv Partizana sjajna injekcija samopouzdanja uoči teške serije utakmica i završnice Kupa na Gripama.

- Najvažnije je da su igrači vidjeli da kada su pravi mogu igrati sa svima. Naš je cilj u svakoj utakmici ići na pobjedu. Nekad ćemo imati manjka energije ili fokusa, ali uvijek želimo pobijediti. Čekaju nas dvije teške utakmice protiv Zaboka pa Budućnosti.

Krenula je odmah analiza sljedećih izazova...

- Zabok će sigurno izaći motiviran i dobro spreman za nas. Mi u toj utakmici moramo imati maksimalan fokus, od početka ući snažno. Želimo pobijediti, ali bit će sve samo ne lagano. Budućnost je ekipa koja je u posljednje vrijeme možda i u najboljoj formi u ABA ligi što potvrđuje i utakmica protiv Zvezde u kojoj su naprosto razbili protivnika. Nadam se da ćemo uz pomoć publike odigrati dobru utakmicu i doći u šansu za pobjedu.

Mirni Zagrepčanin na klupi

Pobjeda protiv Partizana dovela je Splićane u poziciju da ima realne izglede za doigravanje ABA lige, no Rimac spušta loptu na zemlju.

- Ne volim davati velike najave, nama je fokus svaka sljedeća utakmica u kojoj imamo isti cilj. Imam grupu karakternih momaka koji sa svakim mogu igrati i svakoga žele pobijediti.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Slaven je i kao igrač i trener znao imati uspjeha igrajući u Beogradu. Tamo je kao trener Cibone osvojio ABA ligu, radovao se i kao igrač...

- Da, tako ispada. Drago mi je da sam uspio pobijediti i sa Splitom. Znao sam ja i gubiti, recimo s Cedevitom Olimpijom sam izgubio u posljednjoj sekundi tricom Jaramaza - prisjeća se Rimac koji je za kraj iskoristio priliku da pozove navijače na sljedeću domaću utakmicu, derbi protiv Budućnosti

- Pozivam navijače da nas u što većem broju podrže u toj utakmici. Bit će teško, mi ćemo dati sve od sebe, ali trebat će nam i potpora s tribina. Momci posljednja dva mjeseca igraju odlično, mislim da su zaslužili pune Gripe.

Gripe bi zaista mogle biti popunjene, Rimac i igrači su pobjedom u Beogradu “zapalili” Split. Toni Perković je uoči susreta izjavio da će igrači poginuti na terenu, toga su se i držali. Upravo je Perković prednjačio u borbenosti svojim skokovima, obranom i tricama. Ipak, nećemo izdvajati pojedince. Div s Gripa polako pokazuje naznake buđenja nakon što je ne tako davno bio pred ispadanjem iz prvog ranga hrvatske košarke. Splitska sezona se zahuktala, sve s klupe vodi naoko mirni Zagrepčanin. Njegovom stožeru i igračima doista treba skinuti kapu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. lipanj 2024 09:37