Ronald Goršić/Cropix
SPLIT U SERIJI

Kako se dogodila žuta renesansa: od ‘skupine građana‘ postali su trenutačno najbolja momčad u državi

Momčad Srđana Subotića u petak je protiv Cibone došla do pete pobjede zaredom, treće u ABA ligi
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. veljača 2023. 07:43

Sredina je veljače, a Split je osigurao ostanak u ABA ligi. Doduše, igra tu još neka matematika, ali nakon što je u petak pod Tornjem razbijena Cibona, Žuti s osam pobjeda mirno iščekuju nastavak regionalne sezone poslije kupa i reprezentativna pauza. To pak za momčad Srđana Subotića dolazi u najgore vrijeme, pogotovo jer su ih isti Vukovi protiv kojih su sad došli do pete pobjede zaredom eliminirali još osmini finala Kupa. Pa će u trenutku kad igra najbolju košarku sezone - pauzirati. Ali za to su sami krivi, pa stoga na Gripama nemaju pravo plakati, tek žaliti.

- Da, žao mi je što nećemo biti na Final Eightu kad vidim u kakvom smo ritmu - rekao je prije nekoliko dana trener Subotić.

Kako bilo, za prvi trofej sezone obračunat će se neki drugi, za početak Cibona i Zadar već u četvrtfinalu (srijeda), s velikim očekivanjima na završni turnir sigurno dolazi i Cedevita Junior.

‘Unutarnje rezerve’

Split će pak svoju šansu za trofej morati čekati do doigravanja za prvaka Hrvatske, no “žuta renesansa” kojoj svjedočimo posljednjih tjedana zaslužuje poseban spomen jer društvo s Gripa je u četiri mjeseca od ‘skupine građana’ postalo najbolja momčad u državi. Niz koji je krenuo vezanim pobjedama dan za danom u Laktašima (Igokea) i Zagrebu (Dinamo) nastavio se protiv Zadra na Gripama, onda je uspješno apsolvirano gostovanje u Zaboku, da bi vrhunska forma bila potvrđena u petak navečer dominantnom izvedbom protiv najvećeg rivala.

image
Ronald Goršić/Cropix

Što se to zapravo promijenilo na Gripama? Naizgled ništa s obzirom na to da u odnosu na momčad s kojom se krenulo u sezonu tu više nema Nikole Đoge koji se u prvih nekoliko utakmica prije ozljede nametnuo kao najbolji šuter momčadi, te Tonka Vuke čiji se povratak očekuje u ožujku, dok se u međuvremenu aktivirao Roko Ukić, te je stigao Boris Tišma. Ali koliko god Ukićevo iskustvo bilo važno, kao i Tišmina ruka s kojom je Subotić dobio aduta više za drukčije taktičke varijante, pogotovo u PH gdje može igrati samo s dva Amerikanca istovremeno na terenu, Split je prije svega maksimalno iskoristio “unutarnje rezerve”.

Momčad je za početak rasla sa sve boljom formom Dominika Mavre kojem je trebalo vremena da pohvata konce nove momčadi koju mora voditi. Američki tandem Lewis Sullivan - Spencer Nelson je pak u početku izgledao izgubljeno, izvan svakog ritma i bez “kemije” s ostatkom momčadi, dok se Shannon Shorter “u nemoći” često znao napucavati bez nekog pretjeranog smisla. Pa su se tako redali, recimo, porazi od Zadra i Igokee koji su sređeni sad u ovom pobjedničkom nizu, razbila je bila Subotićeve momke i Cedevita Junior, potopljeni su u Baru.

Najvažnije tek slijedi

Tek u prosincu su stvari krenule na bolje, premda su tu stigla dva poraza od Cibone, već spomenuti u Kupu, te još jedan u okviru PH, kao i propuštenih +10 u posljednjoj minuti utakmice u Čačku. I onda se sve okrenulo s pobjedom u Skoplju koja je označila početak puta prema osiguravanju ostanka u ABA ligi. Počevši s tom utakmicom, Žuti su ih dobili 10 od 14, između ostalih je na Gripama pala i Budućnost, dok su četiri od posljednjih pet uzastopnih pobjeda ostvarene u gostima.

Srđan Subotić u svojoj drugoj sezoni na klupi Splita radi sjajan posao, ali ono najvažnije, završnica sezone i lov na naslov prvaka Hrvatske tek je pred njim i njegovom momčadi.

image
Ronald Goršić/Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 22:33