Vladimir Jovanović
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
OSTALI BEZ FINALA

Cibonin direktor nakon vrlo loše sezone: ‘Jovanović ima ugovor još dvije sezone. Ostaje li? Apsolutno!‘

Pet je ključnih razloga za ovosezonski podbačaj kluba pod Tornjem. U petak se dogodio potop
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. svibanj 2021. 16:39

U petak je pod Tornjem nastupio potop. Split se u zaključivanju Cibonine sezone rugao na terenu s Vukovima, koji su još samo koji sat ranije, barem deklarativno, vjerovali da mogu ovu sezonu zaključiti i s naslovom prvaka.

Na koncu, nisu uspjeli niti zaprijetiti, a kako je izgledala cijela sezone Cibone, od ludih najava s potpisima Matea Drežnjaka i Tonija Nakića, sve do udaranja u zid u prvom dijelu sezone, pa promjene trenera, neshvatljivih odlazaka igrača (Bundović, Bilinovac...), svađe Damira Markote i Vladimira Jovanovića, nakon čega je otišao i Šveđo, sve to je dovelo Vukove tu gdje su danas.

Nigdje. Slabiji od Gorice, koja je, eto, još živa u nadi za naslov prvaka Hrvatske. Da ne govorimo o Splitu ili Zadru. Sve što Cibona nije. Jutro nakon poraza u petak, javio se prvi čovjek kluba Domagoj Čavlović. Direktor je ponudio svoju analizu.

- Definitivno se nismo nadali da ćemo izgledati ovako loše u dvije utakmice polufinala protiv Splita, koji nas je zasluženo pobijedio, rekao bih i nadigrao. Očigledno je kako naši igrači trebaju skupljati iskustva, jer se baš to iskustvo najbolje vidjelo u Splitu, oni su imali igrače za ovakav tip utakmica.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ugovor još dvije sezone

Zamjerate li vi u klubu sebi samima nešto u pogledu ove sezone, bilo je tu lutanja, neshvatljivih odlazaka, dolazaka...

- Kad govorimo o svemu iz ove perspektive, onda se vjerojatno možemo složiti kako je ovo bila sezona u kojoj smo svjesno ušli u rizik s puno mladih igrača. Na sve se to nadovezala i situacija s Covidom, doduše kako nama, tako i svima ostalima, pa smo se dovodili u poziciju da se više koncentracije pridaje rezultatima PCR testiranja nego nečemu drugom. Na to su se nadovezale samo neke neočekivane promjene u igračkom kadru.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Dobro, nekih ste se igrači sami rješavali, zašto su kvragu odlazili Vucić, Bundović, Bilinovac ili Markota, svatko od njih, neki više, neki manje donijeli bi to neophodno iskustvo o kojemu govorite, ali i kvalitetu koje je nedostajalo na kraju?

- Neki potezi koje smo povlačili bili su svjesni, neki su bili privatne prirode, ali o tome ne bih. Moj je osjećaj da je za nas sezona završila kad smo u Čačku svladali Borac, takav je barem moj dojam. I nova sezona za nas je počela već onog trenutka kad je odsvirala sirena za kraj utakmice u petak. Momčad će već od ponedjeljka, oni igrači koji su pod ugovorom, nastaviti trenirati, a trener i sportski direktor će slagati konstrukciju momčadi za sljedeću sezonu.

Ostalo je visjeti u zraku, čini se da vi to niste najjasnije predstavili, ali ne mogu se oteti dojmu da kad je inauguriran Vladimir Jovanović kako je priča bila da on ima ugovor do ljeta, a nakon toga opciju za još dvije sezone? Dakle, je li njegov ugovor na razmatranju ovoga ljeta?

- Ne, Jovanović ima ugovor na još dvije sezone.

I on ostaje na klupi Cibone?

- Apsolutno. Moramo znati kako je teško preuzeti momčad koju je netko drugi slagao na pola sezone, ali trener je svjestan svega, i svoje uloge i svoje odgovornosti.

Jovanović je pokazao, ajmo se samo držati utakmice u petak, i veliko neiskustvo, veće nego je to kod momčadi. Recimo, preuzimanja s Planinićem rezultirala su s barem dvadeset primljenih poena, a on je u to slijepo vjerovao i nije odustajao od takvog načina obrane...

- Kažem, Jovanović je svjestan odgovornosti i nije se sramio to priznati nakon utakmice.

Bez signala iz Grada

Nakon utakmice Roko Ukić, još u dresu, nazvao je kako bi dao izjavu da su ga motivirale Jovanovićeve izjave po kojima Hrvati igraju staromodnu košarku. Iz ovog kuta gledanja, je li to vašem treneru bila najpametnija izjava?

- Mislim da je to sve izvučeno malo izvan konteksta. Ukić je iskusan igrač, on je u ovoj seriji pokazao svoju kvalitetu igrajući protiv mlađih i neiskusnijih igrača. Mislim da je od motivacije više presudila njegova kvaliteta i nagomilano iskustvo igranja ovakvih utakmica.

Vratimo se momčadi, tko uopće posjeduje ugovor za sljedeću sezonu? Tko ostaje u Ciboni?

- Možemo pričati o tome tko ima ugovor za sljedeću sezonu, a prijelazni rok je uvijek zanimljiv, pa ćemo vidjeti tko ostaje, to je tema za sljedeće dane. Dakle, ugovore za sljedeću sezonu imaju Lovro Gnjidić, Krešimir Radovčić, Mateo Drežnjak, Toni Nakić, Roko Prkačin, Danko Branković i Lukša Buljević.

OK, ali Prkačin ubrzo odlazi prema SAD-u, gdje će pohoditi kampove uoči drafta te ukoliko bude izabran u prvoj rundi, po svemu sudeći odlazi u NBA, ali što je Gnjidićem, ostaje, odlazi, ide u Bar?

- Gnjidić ima još dvije ugovora s Cibonom i s njim ćemo razgovarati o novim opcijama. Mi ga vidimo u ozbiljnoj rotaciji sljedeće sezone, ali ovih dana bismo trebali sastaviti kompletnu igračku križaljku. Znate i sami da tu postoji više modela, pa ćemo imati model A, B, C. Jedan potpis može značiti koncentraciju na neka druga rješenja, vidjet ćemo.

image
RONALD GORSIC /CROPIX

Što je s tim Argentincem Vildozom?

- Sad ćemo krenuti u potpise novih igrača i finiširanja nekih stvari.

Jeste li dobili naznaku razgovora od gradske vlasti koja će formirati skupštinu?

- Nikakve signale nismo dobili, što je i normalno, jer sada je još uvijek fokus na drugi krug izbora za gradonačelnika. Kad se to okonča, vjerujemo da ćemo doći na red.

Kakva će biti Cibona sljedeće sezone, još uvijek se ne zna. Pod Tornjem žele ostaviti dojam kako sve stvari drže pod kontrolom. Istrpjet će udarce sljedećih dana, a onda se skriti u zavjetrinu i čekati novu sezonu. To ovako sa strane izgleda kao neki plan.


Pet razloga za ovako lošu sezonu Cibone

1 Nejasni odlasci igrača

Cibona je u završnicu sezonu mogla ući s barem četiri igrača viška u odnosu na igračko stanje s kojim je završila sezonu, da pod nejasnim okolnostima klub nije dopustio odlazak Mate Vucića, Josipa Bilinovca i posebno Filipa Bundovića, a nakon svađe s trenerom Jovanovićem, otišao je i Markota. S tim odlascima dogodilo se da momčad ima samo osam igrača na nekim utakmica ABA lige u zapisniku, što je bila bruka.

2 Promjena trenera

Nakon što je Ivan Velić vezao pobjede nad Krkom i Borcem u ABA ligi i time trasirao put prema ostanku u ABA ligi, samo dva tjedna uoči završnice Kupa, klub ga je smijenio i instalirao Vladimira Jovanovića, bivšeg trenera Zvezdine filijale, FMP-a. Obrazloženje je bilo da će Jovanović pomoći u ostvarivanju ciljeva, a kako je ostanak u ABA ligi već bio vidljiv, to je značilo osvajanje oba domaća trofeja. Vladimir Jovanović ne samo da ih nije osvojio, nego u niti jedno od tih natjecanja nije ušao niti u finale.

3 Mladost i nositelji

Kapetanska traka oko ramena Roka Prkačina, prvi puta u ozbiljnim cipelama nositelja Mateo Drežnjak i Toni Nakić, eskplozija Lovre Gnjidića, lutanje u procjenama oko dometa Danka Brankovića, sve su to bile okolnosti s kojima se sudarala Cibona tijekom sezone. I sve je to ostavljalo traga.

4 Ozljeda Scottieja Reynoldsa

U trenutku kad je Cibona odlučila pustiti Josipa Bilinovca u drugu francusku ligu, već je bio dogovoren dolazak Jakova Mustapića, za kojega se vjerovalo da može odigrati približno isto onome što daje Bilinovac. Međutim, dogodila se ozljeda Scottieja Reynoldsa, pa je Cibona morala završnicu sezone odigrati bez američkog playa.

5 Svađa s Markotom, Vukovi bez lidera

Nikako Ciboni nije pomogla situacija s najkarizmatičnijim i najiskusnijim igračem u svlačionici, Damirom Markotom, u koju se upleo, svjesno ili ne, Vladimir Jovanović. Markota je odstranjen, a bez njega je svlačionica ostala bez realnog lidera, jer to 18-godišnji Prkačin zbog svojih nježnih godinama ne može biti, nije više bilo niti karaktera Josipa Bilinovca, a ostatak iskusnih igrača (Planinić, Marić, Novačić) nisu profili lidera.

Godine u kojima Cibona nije igrala finale PH

2008. Trener Ivan Sunara

Polufinale: Cibona - Split 1-2

Finale: Zadar - Split 3-2

2011. Trener Joke Vranković

Polufinale: Cibona - Cedevita 1-2

Finale: Zagreb - Cedevita 3-0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 02:17