GORAN MEHKEK Cropix
PALI U ZAVRŠNICI

Cibona propustila šokirati Budućnost, hrvatski prvak ostao kratak u napetoj završnici pod Tornjem

Zagrepčani su četiri minute prije kraja imali 76:70, no nije bilo dovoljno za pobjedu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. ožujak 2023. 22:12

CIBONA - BUDUĆNOST 83:87 (21:24, 23:18, 20:20, 19:25)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 1.500. Suci: D. Jaor (Slovenija), Juras i Stefanović (Srbija).

CIBONA: Vuković, Radovčić 5p, 5a, Perasović, Frančešević, Smajlagić 16, Majcunić 3, Mazalin 6p, 6s, Aranitović 8p, 4s, Baković 4p, 3s, Kapusta 9p, 12a, 4il, Ljubičić, Bundović 32p, 6s.

BUDUĆNOST: Reynolds 19p, 5s, Bell-Haynes 10p, 4il, Atić 8, Kaba 16p, 12s, 3a, Lecomte 9p, 3s, 3a, Lazić, O‘Brien 5p, 6s, Ilić 5p, 3s, Jagodić-Kuridža 6p, 4s, 6a, Drobnjak, Popović 9p, 5a, Kamenjaš.

Cibona je umalo u samo šest dana svladala i drugog pobjednika ABA lige unazad devet godina, nakon Zvezde i podgoričku Budućnost. Imali su Vukovi prednost do 45 sekundi do sirene kada je Trae Bell-Haynes pogodio tricu iz kornera za 80:78 Budućnosti. Upravo je Bell-Haynes prije toga šutirao tako da biste ga ostavili samog da vam se radi o mnogo važnijim stvarima od jedne utakmice, no ova je ušla. Filip Bundović je na suprotnoj strani pogodio jedno od dva bacanja, a Alpha Kaba je na 16 sekundi do sirene skočio u napadu, pa i zabio uz peti faul do tada sjajnog Filipa Bundovića. Imala je Budućnost 83:79 i time je riješila utakmicu.

image


Na fotografiji: Filip Bundovic, Alpha Kaba i Borna Kapusta.

GORAN MEHKEK Cropix

Vukovima je na koncu nedostajalo organizacije igre, laganih poena, nedostajalo je i svježine kod Bundovića, ali više od svega momčadi Josipa Sesara nedostajao je Borna Kapusta koji je na pet minuta do sirene morao iz igre zbog pete osobne. Nisu Vukovi imali tretman u ovoj utakmici kakav obično ima domaćin u ABA ligi...

Budućnost je otvorila utakmica s 8:0, a sve što je izbacio i ruku Cameron Reynolds je pogodio. No, na njegovih 12 poena i četiri trice u prvoj četvrtini, odgovorio je Flip Bundović, koji je u ovoj utakmici bio Cibonino taktičko oružje.

Budućnost se izgubila u obranama na Bundoviću, kad se ovaj izvlačio na šut, ostajali su u dropu, a kad je Bundović odučio rolati prema košu, tu su ga pronalazili asisti Borne Kapuste i Kreše Radovčića. Cibona je bila u igra i samo 44:42 na poluvremenu, bila je i premala razlika s obzirom na ono što su odigrali Vukovi. Pri tome Bundović nije izlazio igre, odigrao je svih dvadeset minuta, pa još osam u trećoj četvrtini, prije nego je prvi puta predahnuo.

A u toj trećoj četvrtini šutem se ukazao i Sven Smajlagić, pa je Cibona u jednom trenutku imala i 54:44. I premda je Budućnost sve više pritiskala na skok u napadu, pomalo otkidala Ciboninu prednost, Vukovi su bili u plusu do trice Trae Bell-Haynesa na 45 sekundi do sirene...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Josip Sesar, Cibonin trener, ovako je vidio tijesan poraz svoje momčadi:

- Odigrali smo dobru utakmicu, imali smo velikih problema u skoku, Budućnost je imala 16 skokova u napadu. Utakmica je bila na rubu, miksali smo obrane. Bundović je bio sjajan i nisam ga želio vaditi iz igre. Kad je Kapusti dosuđen peti faul, jako smo patili, jer smo navikli na njega, posebno u ovakvim završnicama. Nismo niti zabili neke lopte, ali to je tako.

Sesara i momčad u nedjelju od 18.30 sati čeka i utakmica u Čavlima, protiv Škrljeva u okviru HT Premijer lige.

I za kraj riječi Vladimira Jovanovića, gostujućeg trenera, svojedobno osvajača ABA lige na klupi Partizana.

- Krenuli smo dobro, ali smo i tu počeli raditi greške. Dozvolili smo puno napadačkih skokova, a imali smo i puno izgubljenih lopti. Cibona igra dobru košarku, koristi svoju prednost. Poremetio nas je Bundović na pick and popu. On je svaki puta kažnjavao našu obranu. Kad smo promijenili obranu na Bundoviću, dozvolili smo Ciboni prodore. Na kraju nas je spasio napadački skok, ali to je naša snaga, ne samo u ABA ligi, nego i u Eurokupu. Podvlačim kako Cibona ima karakter i kako igra jako dobru košarku, čestitam im.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 00:31