Matej Bošnjak i Adam Hanga

 GORAN MEHKEK Cropix
ABA LIGA

Cibona bez šanse protiv Zvezde: Srbi u Zagreb stigli bez sva tri playmakera i dobili uvjerljivom razlikom

Zvezda nije dopustila drugi poraz u hrvatskoj metropoli u dvije vezane sezone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. ožujak 2024. 20:45

Crvena zvezda je pobjedom u Zagrebu od 82:59 nastavila grabiti prema poziciji broj jedan uoči doigravanja u ABA ligi, a Cibona će u preostale tri utakmice regionalne sezone, gostovanjem kod Splita te domaćinstvima Igokei i Cedeviti Olimpiji pokušati podebljati svoj saldo od osam pobjeda ove sezone. Protiv Zvezdu tu nije bilo šanse.

Iako je Dinamo igrao u isto vrijeme i samo nekoliko stotina metara dalje te je pobjedom nad Rudešom lovio vrh HNL-a, u Draženovu dvoranu se na gostovanju lidera ABA lige skupilo respektabilnih 2.500 gledatelja. S obzirom na to da je Cibona lani svladala euroligašku Zvezdu, nekako je tinjala nada da bi se isti scenarij mogao ponoviti i ove sezone, tim više jer je Zvezda stigla u Zagreb bez sva tri playmakera. Ozlijeđeni su i Miloš Teodosić, i Nikola Topić, a od četvrtka i Yago.

image

Filip Bundović

GORAN MEHKEK Cropix

Cibona je, pak, barem za sada, zaključila suradnju s Tomislavom Buljanom koji nije bio u momčadi, ali je bio uz teren, jer odlazi na posudbu u španjolskog drugoligaša Melillu. Zaigrao je za Vukove i Filip Bundović, koji u četvrtak nije okončao meč sa Zabokom, ali nije ulazio u igru Ivan Perasović. Doduše, Zvezda je ipak u odnosu na svoj euroligaški četvrtak podebljala svoj roster s Nemanjom Nedovićem, a on je ozbiljna klasa za ovu razinu košarke.

Cibona je otvorila srčano, s idejom napraviti razliku na vanjskim pozicijama, jer pod košem tu nije puno nade. Dino Repeša je tako poslao u petorci Krešimira Radovčića, Jakova Mustapića i Aleksandra Aranitovića i ako su Vukovi uvodili u nevolje Zvezdu bilo je to u izvedbi svoje vanjske linije. Visina i moć i snaga Zvezdinih centara učinili su potpuno nemoćnim u reketu Domagoja Proletu, Mateja Bošnjaka i Filipa Bundovića.

S druge strane Zvezda se počela rezultatski odvajati kad je umjesto Adama Hange ušao Nemanja Nedović, a malo je tu bilo načina za obraniti i Javontea Smarta. Cibona se pokušala zatvarati s kombiniranim obranama, donekle je tu i uspijevala zauzdati realizaciju Zvezde, ali joj je napad počivao samo na hrabrosti Aranitovića ili Radovčića. Samo trideset poena koje je ubacila Cibona u prvom dijelu bilo je negdje maksimum mogućnosti Vukova. Zvezda je na veliki odmor otišla ubačena 42 poena i prilično komotnoj poziciji uoči nastavka.

image

Frederick Gillespie i Kresimir Radovčić

GORAN MEHKEK Cropix

Nakon povratka iz svlačionica gotovo da se ništa nije promijenilo. Cibona se trudila i udarala u zid, a Zvezda lagano nastavila zidati svoju pobjedu. Pred sam kraj treće četvrtine otišao je gost i na 61:41, ali su Vukovi tu dobili neku nadu s dvije vezane trice Filipa Bundovića, činjenicom da je u Zvezdinoj petorci bio Gillespie, pa i s iznuđena i pogođena tri slobodna bacanja Krešimira Radovčića. Uoči posljednjih deset minuta na semaforu stajalo 50:62. Što je potaklo navijače da Vukovima pokušaju dati dodatni vjetar u leđa.

Premda je Jakov Mustapić spustio prednost Zvezde na 11 razlike svojom tricom, Nemanja Nedović je sa sedam vezanih poena brzo vratio priču na tvorničke postavke. Kad je potom Rokas Giedraitis pogodio tricu, gost je otišao na do tada najvećih 74:53, a ostalo je samo šest minuta do sirene. Do konca je Zvezda bila i na plus 26 (80:54), a završilo je 82:59. I Vukovi su čak zaradili neki stidljivi pljesak s tribina.

Poredak: C. zvezda 20-3, Budućnost 18-5, Partizan 17-6, Zadar 14-9, Cedevita Olimpija 14-9, Mega 13-10, Studentski centar 11-12, Igokea 11-12, Split 10-13, Borac 8-15, Cibona 8-15, FMP 7-16, Mornar 5-18, Krka 4-18.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. ožujak 2024 20:46