DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ABA LIGA

Cedevita Olimpija u neizvjesnoj zavšnici u Zagrebu srušila Cibonu, Blažič junak gostiju

Ovom pobjedom Cedevita Olimpija je došla na osam pobjeda i pet poraza
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. prosinac 2021. 21:11

Cibona je imala Cedevitu Olimpiju na konopcima, imala je napad za pobjedu kod vodstva 79:78, ali je Danko Branković, koji je odigrao još jednu veliku utakmicu izgubio lotu i pri tome napravio faul na Jaki Blažiču.

Ovaj je strpao oba bacanja za 80:79, a Ciboni je ostala 21 sekunda za pobjedu. Iako je gost bio ispod bonusa, nisu igrači Jurice Golemca uspjeli napraviti faul, ali niti Jose Vildoza nije pronašao na ziceru Josipa Popića, zapravo ovome je lopta prošla kroz ruke, ipak je nekako ostalo kod Cibone, ali je na tri sekunde do sirene Jacob Pullen nogom zaustavio napad Vukova. Vildoza je izvodio aut, ali je ispred Popića Zach Auguste oteo loptu i kontri sa sirenom postavio konačnih 82:79.

Bio je to epilog same završnice, do koje Cibona nije morala uopće doći u velikoj strepnji, jer radila je ona velikih problema Ljubljančanima na skoku u prvom dijelu, Danko Branković je sve fino kažnjavao, ali Vukovi su s crte šutirali u prvih 20 minuta mizernih 3-11. A na poluvremenu je bio egal.

U trećoj četvrtini je Cedevita Olimpija stabilizirala skok, a i Alen Omić je donio dubinu i napadu i imao je gost 52:42 u 25. minuti. Onda se ukazao Jose Vildoza. Upravo tragičan u prvom dijelu, iako je dobio petorku umjesto Lovre Gnjidića, Argentinac je napokon pogodio floater s pet metara, a onda i tri lude trice na čijim je jedrima Cibona uhvatila vjetar za potpuni preokret. I na šest minuta do sirene imali su Vukovi velikih 73:64, ali onda je Jaka Blažič, do tada napadački diskretan, kao i Jacob Pullen, uzeo utakmicu u svoje ruke i vratio Cedevitu Olimpiju u nadu.

I ne samo to, baš kad je Blažič počeo sipati trice - u zadnjoj četvrtini je stavio je tri trice - Vukove je zadesila nešto teži problem od samog kasnijeg poraza. Naime u jednoj borbi za loptu ostao je ležati na sredini terena Nathan Reuvers, a kada se podigao, bilo je jasno kako je Amerikancu iskočilo desno rame. Kako je Roko Prkačin izvan stroja, a sada Reuvers primarno puni njegovu poziciju, ovaj hendikep će biti teško nadoknaditi ako je riječ o ozbiljnijoj ozljedi.

- Rano je za bilo kakve prognoze, očito je kako je rame izašlo iz svog ležišta, znat ćemo preciznije tijekom srijede o kakvoj je ozljedi riječ. Nadam se da ona nije teže prirode, jer ako jest, onda smo u problemu. No, to je život, nećemo se predavati - kazao je nakon utakmice Cibonin trener Valda Jovanović.

On sam djelovao je zadovoljno nakon utakmice iako je Cibona upisala novi poraz i to u utakmici koje je mogla dobiti, pa je sve više bliže donjem domu ljestvice...

- Odigrali smo dobru utakmicu, mogu čestitati gostima na pobjedi, ali meni se čini da smo ovu utakmicu više mi izgubili nego što ju je Cedevita Olimpija dobila. Sve je bilo u našim rukama, trebalo nam je malo iskustva, malo mudrosti, jedna lopta. Ne mogu se ljutiti na Brankovića, jer njemu je samo 20 godina, ali ovo je i za njega škola kako jedna lopta može sve promijeniti i sve uništiti. Igrali smo protiv favorita, momčadi koja je sjajna u gostima, koja je pobijedila Partizan i Valenciju u gostima i odigrali smo dobro. Odlučila je jedna lopta, a usput smo s crte šutirali 4-12. Pokazali smo da je mlada momčad u stanju pobijediti protivnika koji je favorit - još će Jovanović.

No, nisu ga pobijedili. Na kraju dana to je tako. Pobjeda odlazi u Ljubljanu.

- Teška je ovo bila utakmica s puno preokreta. Imali smo čistu situaciju u trećoj četvrtini, ali to nismo znali iskoristiti. Nismo bili toliko agresivni, što je dijelom bilo i ciljano, jer smo željeli štititi reket, ali nismo dobro zagrađivali, nismo dobro skakali. U zadnjoj četvrtini digla se i publika, Cibona je otišla na devet poena viška, ali mis e doista niti u jednom trenutku nismo predavali niti pomislili da je ovo izgubljena utakmica. Dobili smo na iskustvo. Cibona je dobra i to što smo se mi tako namučila je njezina zasluga, a ovdje nikome nije bilo lako. Nama je, pak, trebala ova pobjeda da nas spusti malo na zemlju nakon pobjeda nad Partizanom i Valencijom. Malo teža, upravo ovakva, da odigramo lošije, ali ne izgubimo bodove - podvukao je Jurica Golemac koji je prvi puta kao trener slavio u službenoj utakmici protiv Cibone u Zagrebu.


CIBONA - CEDEVITA OLIMPIJA 79-82 (19:16, 21:24, 21:18, 18:24)

CIBONA: Popić 4p, 5s, Radovčić, Vranković, Mustapić 2p, 5s, Gegić 15p, 8s, 3a, Vildoza 14p, 4a, 5il, Majcunić, Gnjidić 3p, 3s, 3a, 6il, Branković 20p, 9s, Drežnjak 5, Reuvers 10p, 3s, Bakić 6.

CEDEVITA OLIMPIJA: Pullen 4, Ferrell 10p, 3a, 4ol, Ejim 10p, 4s, Duščak, Murić 9p, 3s, Auguste 15p, 5s, 4ol, Blažič 19p, 3s, Hodžić 3, Šćuka, Omić 12p, 9s, Radovanović.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 14:46