Ante Cizmic / CROPIX
SAVRŠENI IZBOR

KARLO LETICA ZA SN Bivši hajdukovac briljirao u debiju i otkrio zanimljiv detalj: 'Dobio sam poruke u stilu zašto si morao obraniti baš Duji...'

KARLO LETICA ZA SN Mladi golman u debiju na vratima aktualnog prvaka Belgije odmah osvojio prvi trofej u karijeri
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. srpanj 2018. 00:52

Konačno i Karlo Letica! Tako je napisao jedan belgijski novinar ne skrivajući oduševljenje onim što je mladi (21) golman pokazao u debiju na vratima Club Bruggea. Koliko god su svi u klubu vjerovali u Leticu, toliko su morali živjeti u određenoj neizvjesnosti, jer nije lako na vrata aktualnog prvaka Belgije i sudionika LP staviti golmana koji iza sebe ima tek zapanjujućih 19 prvoligaških utakmica?!

Letica je - piše dotični kolega - pokazao klasu, ali i snažan karakter bez kojeg ne bi mogao tako ‘hladno’ odraditi premijernu utakmicu koja je odmah bila i finalna. Mladi golman odmah se našao u krugu najboljih igrača utakmice...

- Presretan sam iz puno razloga. Debitirao sam i odmah osvojio prvi seniorski trofej u karijeri, a usput sam i sasvim zadovoljan svojim obranama. Kako neću biti sretan… - smije se Karlo Letica.

Je li bilo treme uoči utakmice?

- Mislim da nije, barem je nisam osjetio. Tek me lagano tresla nervoza od nestrpljenja da istrčim na teren i da osvojim trofej. Znam da Superkup nije prvenstvo, nije ni Kup, ali uzeli smo ‘kantu’, dobili medalje, tako da sam se osjećao fantastično...

‘Zašto baš Duji?’

Imali ste nekoliko odličnih obrana, a najveća je bila baš Duji Čopu koji je izašao pred vas?

- Moj je posao braniti najbolje što znam. Nakon utakmice dobio sam nekoliko poruka tipa “zašto si morao obraniti baš Duji”, ha-ha...

Ovo vam je prvi intervju nakon što se potpisali za Brugge. Kako to da ste završili baš ovdje, jer znamo da je bilo puno ponuda, neke od njih bile su vrlo zvučne?

- Bilo je puno ponuda, ali ni jedna od njih nije bila čvrsta i do kraja definirana. S druge strane, kada se javio Brugge, nisam ni sekunde dvojio. Belgijska liga, po meni, odličan je izbor, jer je taman stepenicu iznad HNL-a, a Brugge je prvak i igrat ćemo Ligu prvaka. Dakle, čisto sportski, Brugge mi se činio kao idealna sredina za nastavak karijere.

U Hajduku ste branili samo 19 prvenstvenih utakmica. Je li možda bilo bolje ostati još jednu sezonu na Poljudu?

- Nije mi bilo lako otići, čak sam u jednom trenutku bio blizu toga da odbacim sve ponude i razgovore kako bih nastavio braniti za Hajduk. Istina je, sve ovo dogodilo se meteorskom brzinom jer do prosinca prošle godine mirno sam sjedio na klupi i na kraj pameti mi nije bilo razmišljati o ovakvim transferima. Međutim, nije lako odbiti Brugge, Ligu prvaka i odličan ugovor.

Možda biste mogli da na Poljudu niste imali stipendijski ugovor. Ponudili su vam profesionalni tek nakon završetka prvenstva?

- Tada sam već prelomio da idem u Brugge, tako da nije imalo smisla ulaziti u ozbiljnije pregovore. Istina je, očekivao sam Hajdukovu ponudu za ugovor još u zimskoj stanci, ali nitko me nije pozvao na razgovor sve do lipnja. Nisam zbog toga bio ni ljut ni povrijeđen - bio sam sretan što branim - ali malo mi je sve to bilo čudno. Na sreću, na kraju se sve dobro završilo i za mene i za Hajduk, jer klub je na mom transferu jako dobro zaradio. Nikada u povijesti nije toliko zaradio od transfera golmana, a velika su imena odlazila s Poljuda u inozemstvo.

Što vam se sada čini, je li Brugge bio najbolji izbor?

- To će vrijeme pokazati, ali po svemu sam siguran da je. Ovdje se osjećam sjajno, imam savršene uvjete za rad, u klubu mi izlaze ususret za sve, tako da imam sve kako bih kao golman napredovao.

U klubu imate i brojne Hrvate koji su vas dočekali?

- I to je bio jedan od razloga zašto sam izabrao Brugge, a ne neki drugi klub. Leko je trener, Bulat trenira golmane, a suigrači su mi Mitrović i Tomečak. Zahvaljujući njima jako sam se brzo prilagodio životu u Belgiji, ne mogu vam reći koliko mi je to značilo kao mladom igraču.

I kakav je život u Belgiji?

- To još nisam stigao istražiti jer smo do sada bili na pripremama. Tek sam protiv Standarda osjetio kakva je atmosfera na utakmicama i odmah sam se oduševio. I u Hajduku sam obožavao braniti pred punim tribinama, a ovdje mi je posebno super to što su gledatelji odmah uz teren pa je pritisak još veći.

I Brugge je pod pritiskom, jer treba obraniti naslov prvaka?

- To je naš veliki cilj, ali konkurencija je velika i nekoliko klubova planira nam pokvariti planove. Također ćemo igrati i Ligu prvaka, a znamo da takvo natjecanje jako troši i prazni igrače. Superkup smo uzeli, ali naši su ciljevi u sezoni daleko iznad toga.

Kako su vas suigrači prihvatili?

- Odlično, baš mi se čini kako smo dobra ekipa u svlačionici. Također osjećam njihovu veliku podršku, ali i povjerenje. Protiv Standarda sam uživao u spoznaji da imam suigrače koji mi vjeruju i koji računaju da ću ja svakako napraviti svoj dio posla. A to je za golmana jako bitno.

Subašić je bio među ključnim igračima u pohodu na finale Svjetskog prvenstva

Karlo Letica bio je na širem popisu izbornika Zlatka Dalića za Svjetsko prvenstvu Rusiji.

- I to mi je bila neizmjerna čast, a kako vam opisati ponos koji sam osjećao gledajući naše tijekom turnira? Uživao sam kao Hrvat primati čestitke sa svih strana, a posebno novih suigrača.

Danijel Subašić imao je posebnu ulogu u pohodu na finale?

- Bio je fenomenalan u ključnim trenucima i nema dileme da bismo teško igrali finale da nije onako sjajno branio 11-erce. Apsolutno je bio jedan od naših najvažnijih igrača u osvajanju sreba. Međutim, veliki je obol u toj pričio da i Lovre Kalinić, koji je bio izabran za igrača utakmice u pobjedi protiv Islanda. Rezultat nam tada nije bio presudan, ali ta je pobjeda sigurno bila važna u zidanju pobjedničkoga garda. Kalinić je potvrdio da ne trebamo brinuti za golmana nakon što se Subašić povuče.

Očekujemo da ćete i vi ući u konkurenciju za njegova nasljednika?

- Polako, zna se da je Kalinić prvi na redu...

Linker
27. travanj 2024 21:57