Ronald Gorsic / CROPIX
VAŽAN KOTAČIĆ MODRIH

'JOŠ SMO JAČI NEGO PROŠLE SEZONE!' Dinamovo otkriće zna što je Modrima potrebno da bi najesen u Zagrebu opet gostovali najbolji europski klubovi

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. kolovoz 2019. 19:34

Na neki način, prošle je godine Astana bila okidač, u tim se dvobojima rodila sintagma “novi Dinamo”. Prolaz protiv Hapoela u prvom pretkolu nekako se podrazumijevao (iako nije bilo lako, i to unatoč 5:0 u prvoj utakmici), ali kazahstanski prvak označen je kao vrlo, vrlo težak ždrijeb.

K tome, daleko putovanje, nikad se ne zna što takve “egzotične” momčadi mogu ponuditi. Spomenimo i ovo: Dinamo je u Astani pokazao taj ratnički mentalitet, ondje je Olmo započeo svoj pohod sjajnom asistencijom za Budimira i golom za pobjedu.

Nastaviti put

U uzvratu na Maksimiru nije bila ludnica, tek oko 12 tisuća ljudi, ali nakon prolaska Kazahstanaca krenula je lavina. Redovi za ulaznice, interes za Dinamo, priča o Bjeličinu Dinamu kao drugačijem, kao onom koji napokon - može. I koji je, u konačnici, uspio.

Zašto spominjemo Astanu? Jer je to bio “lanjski Ferencvaros” - suparnik na drugoj europskoj stepenici, kojega treba preskočiti da bi se osigurao nastup u skupinama, barem Europske lige ako već ne i Lige prvaka.

Koliko je, dakle, Dinamo bolji, ili možda nije, u odnosu na Dinamo prošle godine u istom razdoblju? Pitamo Mislava Oršića, igrača koji je baš u tim trenucima 2018. pokazivao da bi mogao biti ponajveće otkriće sezone.

Screenshot: Youtube

- Prošle godine nismo ni znali koliko možemo, bili smo novi u klubu, momčad se tek stvarala. Sad smo godinu dulje zajedno i svjesni smo svojih mogućnosti. Sigurno da smo u boljoj poziciji nego lani, samo trebamo nastaviti taj put, kao i uvijek, maksimalno ući u svaku utakmicu i vjerujem da ćemo opet biti dobri - kaže Oršić, ne slažući se da su i očekivanja ove godine viša nego prošle. Jer tada uistinu nitko nije znao što Dinamo može, pogotovo nakon otužnog kraja one prethodne sezone.

- Očekivanja i pritisci i lani su bili isti, uvijek je cilj izboriti europske skupine, tako da tu nema promjene. Sad znamo kakav je put pred nama, što nam je činiti da bismo uspjeli, znamo kako se moramo ponašati da pobijedimo i prođemo dalje.

Što u Maksimiru dosad znaju o Ferencvarosu? Trener Bjelica i suradnici znaju sve, igrači još ne toliko mnogo, ali do utakmice će imati sve informacije. Ferencvaros, potvrđuje i Oršić, svi ozbiljno shvaćaju, ali gledaju prije svega sebe.

- Moramo se dobro pripremiti kao i za svaku utakmicu. O Europi ovisi praktički čitava sezona. Bit ćemo motivirani da odigramo i damo sve od sebe i prođemo dalje. Što se tiče Mađara, treneri su nam dosad tek sitno natuknuli o njima, glavne informacije, ali do utakmice će nam sigurno reći sve što moramo znati.

Što možemo očekivati u prvoj utakmici u Maksimiru, kakav Dinamo? Hoće li Modri jurnuti po visoku pobjedu ili će razmišljati da imaju 180 minuta za prolaz?

- Na kraju se gleda samo prolaz, to je najbitnije. Ako i, ne daj Bože, nešto prođe po zlu u prvoj utakmici, uvijek postoji uzvrat. Tako ja to gledam, iako, naravno, mi uvijek idemo po pobjedu, ići ćemo i u utorak. Ali teško je najaviti “bitno je ne primiti gol” ili “želimo veliku pobjedu”, jer utakmica je svaka za sebe, nikad ne znaš kako će se razviti, što se može desiti. No u konačnici je najvažnije proći dalje nakon 180 minuta.

Neupitan starter

Oršić je neupitan u prvih 11, lijevo je krilo njegovo, Bjelica od njega puno očekuje, kao i od prvoga dana u Dinamu. Lani je stigao kao nepoznanica, uz čuđenje kako je i zašto Dinamo uopće odlučio vratiti ga u Zagreb iz Koreje. Na neki način, Oršić je svojevrsni opis Bjeličina Dinama: od igrača i momčadi na koje prošle godine nitko nije ozbiljno računao do igrača i momčadi od kojih se sad puno očekuje. Još jedan europski iskorak!

Linker
13. svibanj 2024 03:13