EUFORIJA U BARCELONI

Halilović upozorio Katalonce: 'Nemojte me uspoređivati s Messijem, ne mogu biti kao on'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. veljača 2014. 22:49

Katalonski Sport dolazak Alena Halilovića popratio je naslovnicom ‘Hrvatski Messi’, a tamošnji mediji u prvim portretima hrvatskog wunder-kinda ne propuštaju istaknuti činjenicu da je Argentinac njegov najveći uzor.

“Broj jedan je Leo Messi”, citira u naslovu Halilovića dnevnik Sport, ali odmah dodaje da 17-godišnji playmaker ne želi ni čuti za usporedbe s četverostrukim osvajačem Zlatne lopte.

- Leo je poseban igrač, s nekog drugog planeta, nitko ne može biti kao on. Ako se već s nekime moram uspoređivati, onda je to David Silva - kaže Halilović.

U internetskoj anketi Sporta, 93 posto čitatelja izjasnilo se da je Hrvat pravo pojačanje za Barcelonu. U Sportu pišu da je Andoni Zubizarreta bio brži od Bayerna i Arsenala, a za dodatne informacije o Haliloviću konzultirali su Roberta Jarnija.

Related content

- Prema karakteristikama igre sličan je Iniesti. Brz je, vrhunski tehničar i ima brojne kvalitete koje će tek otkriti. Mislim da je Barcelona savršen klub za dečka koji voli loptu u nogama. Što se pak tiče obrane, tu mora još puno toga naučiti - komentirao je Jarni.

Euforiju zbog dovođenja nove zvijezde prizemljuje Sportov kolumnist Joan Batlle Maria, koji tvrdi da bi Barceloni trenutno više trebao jedan Thiago Silva.

“Halilović je ulaganje za budućnost, ima sjajne reference, ali nama treba pojačanje sada i odmah. Kad bismo mogli birati, to bi bili Thiago Silva za obranu i Gündogan za vezni red. Halilović ima još dovoljno vremena da naraste”, piše Maria.

Francesc Aguilar, komentator Mundo Deportiva, pod naslovom “Kladite se na Halilovića” kaže da gledanje Alena s loptom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Related content

“Poveznice s Modrićem su neizbježne. Tehnikom nadomješta svoje fizičke nedostatke, brzo mijenja ritam i odlično organizira igru. Bilo bi dobro da osim Barçe B uskoro osjeti kako je igrati uz bok Messiju, Neymaru i drugim zvijezdama”, smatra Aguilar.

Barcelonina B momčad ili Barcelona Atlčtic, u kojoj će završiti Halilović, bila je neizbježni poligon za razvoj karijera gotovo svih najvećih zvijezda katalonskog kluba: Messija, Inieste, Xavija, Puyola…

Budući da se rezervne momčadi u Španjolskoj natječu u istom ligaškom sustavu kao i prvi sastav, ali moraju biti najmanje jedan razred ispod njih, Barcelona B već četvrtu sezonu zaredom igra u Segundi, trenutačno su 14. u ligi.

U Barçi B je trenerski zanat prije preuzimanja prve momčadi ispekao Pep Guardiola, a ranije je za tim kormilom stajao i Juande Ramos. Sada je već tri sezone vodi bivši veznjak Barcelone, nekoć španjolski reprezentativac, 49-godišnji Eusebio Sacristán, kojemu je to drugi samostalni trenerski posao nakon kratke epizode u Celti. Uoči ove sezone objasnio je da je filozofija u Barçi B uvijek jednaka:

- Svake godine dobijem izmijenjenu, praktički novu momčad i glavni mi je zadatak da ti igrači napreduju i nauče raditi u skladu s filozofijom našeg kluba. Najvažniji je cilj da ih promoviramo u prvi sastav Barcelone, a da istovremeno budemo kompetitivni i držimo se visoko na ljestvici - rekao je Sacristán.

Related content

Stručnjak iz Valladolida će nakon ove sezone najtoplije preporučiti dvojicu veznjaka, Denisa Suáreza (20) i Danija Nieta (22) koji su u Segundi zabili svaki po šest golova. Suárez je uz 22-godišnjeg braniča Carlesa Planasa ujedno i najskuplji igrač Barçe B, procijenjen na 2,5 milijuna eura. U sastavu su trenutno samo četvorica stranaca, među njima i jedan Makedonac, lijevi krilni David Babunski (19) koji je u kolovozu prošle godine debitirao za reprezentaciju.

Teško je procijeniti tko će Haliloviću biti konkurencija za mjesto u momčadi jer će se, kako je i objasnio Sacristán, krvna slika Barçe B na ljeto ponovno promijeniti. S posudbe će se vratiti veznjak Rafinha, mlađi brat Thiaga Alcântare, te krilni napadač Gerard Deulofeu, no nijedan od njih neće se vraćati među rezerve. Ili će ostvariti transfer ili zaigrati u prvoj momčadi.

Linker
21. rujan 2024 10:55