ELVIS BARUKCIC Afp
KVALIFIKACIJE ZA EURO

VIDEO: Šok u Zenici, Ukrajinci preokrenuli u samo tri minute, Zmajevi ostali bez Eura

Reprezentativci BiH nisu uspjeli otići na prvi povijesni Euro, šokirala ih je Ukrajina u samoj završnici
Piše: Hina, SNObjavljeno: 21. ožujak 2024. 22:48

BOSNA I HERCEGOVINA - UKRAJINA 1:2 (Matvijenko​ 57. ag./Jaremčuk 85., Dovbik 88.)

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić - Ahmedhodžić 🟨 (od 82. Kovačević), Hadžikadunić, Kolašinac 🟨 - Dedić (od 67. Ćivić), Cimirot, Hajradinović (od 82. Pjanić 🟨), Krunić (od 90.+2. Rahmanović), Gazibegović 🟨 - Džeko, Demirović

UKRAJINA: Lunin - Konoplja 🟨, Zabarnil, Matvijenko 🟨 , Mikolenko - Bražko (od 81 Jaremčuk ⚽ 🟨), Zinčenko (od 76. Malinovski) - Zubkov (od 76. Gutsuljak), Sudakov, Mudrik - Dovbik ⚽ (od 90.+2. Talovijerov)

VIDEO POGOTKA BiH POGLEDAJTE OVDJE.

VIDEO UKRAJINSKIH GOLOVA POGLEDAJTE OVDJE.

GRČKA - KAZAHSTAN 5:0 (Bakasetas 9. p., Pelkas 15., Ioannidis 37., Kourbelis 40., Tapalov 87. ag.)
IZRAEL - ISLAND 1:4 (Zahavi 30. p./Gudmundsson 39., 83., 87. Traustason 42.)
POLJSKA - ESTONIJA 5:1 (Frankowski 22., Zielinski 50., Piotrowski 70., Mets 74. ag., Szymanski 77./Hussar 78.)
WALES - FINSKA 4:1 (Brooks 3., Williams 38., Johnson 47., James 86./Pukki 45.)


Nogometaši Ukrajine izborili su finalnu utakmicu u svom dijelu dodatnih kvalifikacija za odlazak na EURO nakon velikog preokreta u završnici i pobjede 2-1 u Zenici protiv Bosne i Hercegovine.

U finalnom susretu Ukrajina će biti domaćin na neutralnom terenu protiv Islanda koji je u Budimpešti, u drugom polufinalu ovog dijela baraža, pobijedio Izrael 4-1.

Nogometaši Bosne i Hercegovine bili su bolji velikim dijelom susreta protiv Ukrajinaca, ali su sve prokockali u samoj završnici. Nakon ubačaja Dedića domaćin je poveo u 56. minuti kada je vlastitu mrežu nespretno pogodio Matvijenko. Sve do 85. minute Bosna i Hercegovina je imala pobjedu u šaci, ali je tada krenuo preokret.

Prvo je na povratnu loptu dobro reagirao Jaremčuk i u 85. izjednačio, dok je samo tri minute kasnije Dovbik utišao zenički stadion i pogodio za slavlje Ukrajinaca. Nastavljeno je time prokletstvo dodatnih kvalifikacija za Bosnu i Hercegovinu koja je četvrti put pala u toj završnoj fazi na potencijalnom putu prema prvenstvu.

Ukrajinu još čeka ogled protiv Islanda koji je u Budimpešti svladao Izrael 4-1 premda su Izraelci poveli kada je Zahavi realizirao jedanaesterac u 31. minuti. No, već do kraja prvog dijela bilo je 2-1 za Island, a potom i 4-1. Izrael je igrao s čovjekom manje od 73. minute kada je isključen Revivo.

Islandski heroj bio je Gudmundsson koji je postigao tri pogotka, dok je još jedan dodao Traustason.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu E na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Belgija, Slovačka i Rumunjska.

Dodatne kvalifikacije za EURO: Poljska ili Wales na prvenstvu

U utorak će u Cardiffu nogometne reprezentacije Walesa i Poljske odigrati utakmicu vrijednu odlaska na ovogodišnje Europsko prvenstvo kojem je domaćin Njemačka.

U svom dijelu dodatnih kvalifikacija obje su reprezentacije iskoristile domaći teren te su uvjerljivim pobjedama izborile taj završni susret u kojem će Wales biti u prednosti jer će igrati pred svojim navijačima. U polufinalu je Poljska pobijedila Estoniju u Varšavi 5-1, dok je Wales u Cardiffu bio bolji od Finske s 4-1.

Wales, koji se s Hrvatskom ranije u natjecanju po skupinama borio za odlazak na EURO, ogroman je dio posla protiv Finske obavio u uvodnih 40 minuta. Tada je domaćin već vodio 2-0 nakon golova Brooksa u trećoj i Williamsa u 38. minuti.

Ponadala se Finska nakratko nakon gola Pukkija na samom kraju prvog dijela za 1-2, ali se odmah na startu drugog poluvremena Wales vratio na dva gola prednosti kada je za 3-1 pogodio Johnson. Sve je zaključeno golom Jamesa u 86. minuti za konačnih 4-1.

Još je uvjerljivija bila Poljska koja je u Varšavi nadigrala Estoniju s 5-1. Prvi pogodak za Poljake dao je Frankowski u 22. minuti, a pet minuta kasnije ionako inferiorniji Estonci su ostali s desetoricom na travnjaku jer je drugi žuti karton zaradio Paskotši.

Za Poljsku su do kraja strijelci bili Zielinski u 50., Piotrowski u 70., autogol je dao Mets u 73. te Szymanski u 76. minuti. Počasni pogodak za Estoniju postigao je Vetkal u 78. minuti.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu D na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Nizozemska, Francuska i Austrija.

KRAJ UTAKMICE! KAKVO RAZOČARANJE ZA BiH, PET MINUTA DIJELILO IH JE OD POVIJESNOG POTHVATA...

90. 🕖 Igrat će se osam minuta sudačke nadoknade u Zenici.

88. ⚽ GOL!

Nova loša reakcija BiH obrane, džoker s klupe Jaremčuk ovaj put je u ulozi asistenta, a Zmajeve je udarcem glavom šokirao Dovbik.

85. ⚽ GOL!

Ukrajina je izjednačila, zabio je Jaremčuk.

Ispala je BiH obrana, na Konopljino dodavanje iz blizine je pogodio ukrajinski napadač.

75. Ukrajinci su svim raspoloživim snagama krenuli po izjednačenje, međutim Dedićeva ozljeda, serija zamjena i česti prekršaji umrtvili su dvoboj u Zenici.

57. ⚽ GOOOL!

BiH vodi, autogol je postigao Mikola Matvijenko!

Otvorio si je Dedić prostor za udarac i opalio s ruba šesnaesterca, netko od Ukrajinaca skrenuo je to u vlastitu mrežu, međutim na službenoj UEFA stranici gol je pripisan veznjaku Zmajeva.

UEFA je naknadno promijenila unos i upisala Hadžikadunića kao strijelca. On je bio taj koji je promijenio smjer putanje lopte i bacio u trans navijače BiH...

Ni Dedić ni Hadžikadunić, nego - autogol Matvijenka! Tako pak sada stoji na službenim stranicama...

46. 🕖 Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Nogometaši Bosne i Hercegovine dominiraju na stadionu Bilino Polje, ali Ukrajinci grčevito drže 'nulu'. Grčka suvereno ide prema pobjedi s 4:0 protiv Kazahstanaca, a Poljska vodi 1:0 protiv Estonije. Wales je poveo s 2:0, da bi Fince u igru vratio Pukki golom u smiraju prvoga dijela. Pravi je pothvat izveo Island preokretom (2:1) u susretu s Izraelom. Očekujemo nova uzbuđenja u nastavku.

image
SAMIR JORDAMOVIC Anadolu Via Afp

45. 🕖 Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

39. Novi zicer Zmajeva! Džeko je bio u gotovo stopostotnoj šansi, ali njegov udarac s lijeve strane iskosa odlazi preko gola.

Džekin promašaj pogledajte OVDJE.

37. Velika šansa za BiH! Ahmedhodžić tuče glavom, a Konoplja izbija sa same gol-linije i baca u očaj prepune tribine Bilinog Polja.

27. Tražili su Zmajevi prekršaj u zoni udarca nakon Gazibegovićeva pada na vrhu suparničkog šesnaesterca, no sudac je samo BiH igraču pokazao žuti karton zbog simuliranja.

20. I dalje traje rovovska bitka na Bilinom Polju u Zenici. Navijači su sve nezadovoljniji, a s tribina se ori "Savez napolje!"

8. Šansa za BiH! Hadžikadunićev dobar udarac glavom prolazi pored gola.

1. 🕖 Počele su utakmice play-offa za odlazak na Euro 2024.

Dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo danas se igraju diljem Starog kontinenta. Šest poufinalnih susreta odredit će finaliste gdje će se saznati posljednja tri putnika na Euro.
Bosna i Hercegovina svoju vizu za Njemačku pokušat će osigurati preko reprezentacije Ukrajine. Pobjednik susreta na Bilinom polju finalnu utakmicu igrat će protiv pobjednika susreta između Izraela i Islanda.
U drugom 'mini' turniru snage će odmjeriti Wales i Finska te Poljska i Estonija. Treći će putnik, pak, proizaći iz trojca Grčke i Kazahstana te Gruzije koja je ranije odigranoj današnjoj utakmici svladala Luksemburg s 2:0.

Linker
21. ožujak 2024 22:56