Slovenski sudac Matej Jug

 ADRIAN DENNIS Afp
TRAGIKOMEDIJA

VIDEO: Pogledajte kako je Hrvatska ostala bez prvog mjesta! ‘Ovo je besramno i nimalo slučajno‘

Ostat će Velšanima gorak okus zbog suđenja Slovenca Mateja Juga nakon sinoćnje utakmice
Piše: SNObjavljeno: 22. studeni 2023. 08:25

Drvlje i kamenje sasuli su komentatori na suca okršaja između Walesa i Turske u sinoćnjem programu završnice kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

U pravoj drami zadnje večeri, Hrvatska je u grupi D osvojila drugo mjesto 1:0 pobjedom protiv Armenije na Maksimiru, iza Turske koja je na kraju izvukla bod (1:1) protiv Walesa u Cardiffu.

Turci su tako osvojili 17 bodova, Hrvatska 16, a Wales 12, no ostat će sigurno Velšanima gorak okus zbog suđenja Slovenca Mateja Juga.

Wales je poveo golom Nice Williamsa koji je u 7. minuti preciznim udarcem s distance pogodio mrežu, da bi izjednačio Yusuf Yazici u 70. minuti iz kaznenog udarca koji je dosuđen nakon navodnog kontakta Daviesa i Yildiza.

Kapetan Walesa Ben Davies bio je u jednom naizgled bezopasnom duelu s napadačem Turske i premda nije bilo vidljivog kontakta, turski igrač je pao, a sudac Jug je pokazao na bijelu točku.

SPORNU SITUACIJU POGLEDAJTE OVDJE

Izazvala je ta situacija brojne podijeljene komentare, pa je tako i komentator SK-a u prijenosu uživo podigao glas rekavši kako je ‘‘ovo besramno i nimalo slučajno‘‘.

Ništa manje nisu bili kritični ni komentatori na Otoku, pa je tako bivši napadač Walesa u ulozi sukomentatora Robert Earnshaw ovako prokomentirao situaciju:

"Potpuno sam zbunjen. Za mene, ovo je preslabo za penal. Očito je da je igrač Turske isforsirao prekršaj. Situacije koje je Wales imao za jedanaesterac bile su puno ozbiljnije".

S ovakvom ocjenom slaže se i izbornik Walesa Rob Page.

"Mi smo trebali dobiti stopostotni penal, jedan od najočitijih u kvalifikacijama, na Brennanu. A na kraju je protiv nas dosuđen jedan od najmekših prekršaja koji ste vidjeli. Ovo je frustrirajuće. A VAR provjera je bila gotova nakon 10 sekundi. Uopće ne mogu shvatiti kako su donijeli ovakve odluke", rekao je zbunjeni Page.

Sve je to na kraju imalo i značajne reperkusije u grupi D, posljedično i na Euru u Njemačkoj sljedeće godine.

Da je Wales pobijedio, Hrvatska bi bila prva u skupini, te bi izborila mjesto u drugoj jakosnoj skupini prije ždrijeba koji se treba održati početkom prosinca.

Ovako, idemo u treći pot. Walesu, pak, ostaja jalova utjeha da bi i s pobjedom ostao bez plasmana na Euro, a sve zahvaljujući jednom golu Ante Budimira, koji je na Maksimiru doživio jedan od najljepših dana u svojoj karijeri.

Linker
16. travanj 2024 23:39