TOM DUBRAVEC Cropix
OČAJ U CARDIFFU

VIDEO: Hrvatska doživjela drugi poraz u četiri dana. Izravni plasman na Euro je sve dalje

Novi težak udarac dobila je momčad Zlatka Dalića, čeka nas izrazito neizvjesno razdoblje
Piše: Dražen Antolić iz CardiffaObjavljeno: 15. listopad 2023. 22:49

WALES - HRVATSKA 2:1 (Wilson 47., 60./Pašalić 75.)

WALES: Ward - Mepham, Rodon, Davies - Roberts, Ampadu, J. James 🟨, N. Williams - Brooks (od 57. D. James), Wilson ⚽⚽ (od 80. Broadhead) - Moore

HRVATSKA: Livaković - Juranović (od 46. Stanišić), Vida 🟨, Gvardiol, Barišić (od 59. Sosa) - Modrić, Brozović 🟨, Kovačić - Majer, Musa (od 46. Beljo), Brekalo (od 46. Pašalić ⚽)

>>> POGOTKE IZ CARDIFFA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Debakl u Cardiffu zaokružio je tjedan iz noćne more. Kako je Hrvatska od reprezentacija koje je u pola godina osvojila dvije velike medalje te u rujnu suvereno odigrala, pukla poput kokice i jednostavno nestala? Vatreni nemaju Njemačku, više ne ovisi sami o sebi, čak i ako u studenom dobiju Latviju i Armeniju presudit će im hoće li Wales doma svladati Turke. Ako se to dogodi Hrvatska će ostati treća i morati u play-off u proljeće sljedeće godine. To je katastrofalan pad u ponor za koji su simptomi najave mogli biti lošija forma pojedinaca i izostanak cijelog napadačkog ešalona, ali takvo potonuće nitko nije mogao očekivati.

U igri nije valjalo ništa, Velšani, koju su vrlo sretno uzeli bod u Splitu, mogli su zabiti i više od dva pogotka, a naš pokušaj čupanja završio je samo na golu Pašalića. Ekipa nije imala energije počevši od veznog reda koji je ključan, a u kojem su Modrić i Kovačić bili prazni, bez ritma, točnosti i poteza, a Brozović nesiguran, itekako se vidi da ga nema u vrhunskom nogometu. No, kiksala je i obrana, Gvardiol i Vida čije uvođenje se nije pokazalo kao Dalićev pogodak, dok napad još jednom nije ni postojao. Dalić imao veliki posao da preokrene priču jer ovako dalje neće moći...

image
ADRIAN DENNIS Afp

Wales je krenuo jako, tražio centrafora Kieffera Moorea i priredio gužve pred hrvatskim golom, u 12. minuti imali su priliku, Vida je blokirao šut Wilsona. To je bio samo kraj akcije u kojoj je Brooks podario Gvardiolu sombrero, a Juranović nije dobro raščistio.

Hrvatska je nakon 10-15 minuta agresije domaćina uspostavila posjed, iako niti dotad Wales nije igrao toliko na pas, koliko na okomite akcije. Jedini udarac prema golu u prvom poluvremenu naši su uputili u 17. minuti kad je Musa pucao sa 8-9 metara glavom na centrašut Juranovića. Preko vrata.

Zagrmio je stadion u 21. minuti kad je Wilson pobjegao Vidi koji ga je srušio za žuti karton i slobodan udarac za dvadesetak metara. Udarac Wilsona iz slobodnog udarca obranio je Livaković. To je dalo krila Zmajevima koji su "poletjeli", dodali žestinu u duele, Brooks je opasno tukao, njegov je šut također Livakovića odbio u korner. Potom je i Moore pokušao glavom...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Vatreni su pleli u širinu, ali bez prijetnji za vrata suparnika. Domaćin je bio opasniji jer njegove su špice radile dobar posao, iako nisu zabile. Nogomet Hrvatske sve se na dodavanja u drugoj trećini, naš bi napad svatko pozvao u goste – miran da neće zabiti gol. Već na poluvremenu Dalić je poslao na terenu Belju i Pašalića umjesto Brekala i Muse, a Juranović je nakon ozljede izdržao samo 45 minuta te se na travnjaku našao Stanišić.

Hrvatska se loše branila, poput Turaka i Velšani su bilo vrlo opasni iz brzih akcija, Marcelo Brozović je obje utakmice odigrao loše, u Saudijskoj Arabiji propao je u formi u mjesec dana, tako je ušao i u nastavak susretu u Cardiffu kad je njegova pogreška donijela asistenciju Brooksu i gol Harryju Wilsonu za 1:0 u 47. minuti.

Hrvatska se i protiv najjačih pokazivala sposobnom umrtviti protivnika i zadati su smrtonosan udarac, ali kako to provesti kad gubiš duele i griješiš?

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Igrala se 59. minuta kad je Brozović okušao udarac, ali nije bio točan. Dalić je tada uveo Sosu umjesto Barišića. Vatreni su bacali sve karte na napad, no brzo je Wales zabio i drugi gol. Harry Wilson prometnuo se u junaka, glavom je matirao Livakovića na ubačaj Daniela Jamesa. Radilo se o još jednoj iznimno lošoj reakciji obrane.

Mogli su domaćini dati i treći pogodak, promašili su odličnu šansu, ali tada su i oni pali, Vatreni su počeli stvarati prilike. Beljo je bio opasniji od Muse, njegovu prigodu obranio je Ward, no nakon kornera Mario Pašalić je pogodio za 2:1. Također glavom. Kod prigode Belje bila je rubna situacija zaleđa, no to VAR nije gledao jer nije zabio. U završnici je Modrić okušao udarac, ali pucao je preko gola. Završni pritisak nije urodio plodom.

KRAJ: Gotovo je u Cardiffu! Drugi poraz u listopadu doživjela je Hrvatska. Unatoč golu Marija Pašalića, nisu uspjeli Vatreni dohvatiti zaostatak od 2:0. Izravan plasman na Euro sve je dalje, očekuje nas vrlo neizvjesnih mjesec dana do utakmica protiv Armenije u Maksimiru te Latvije u Rigi.

90+2. Dobar Sosin ubačaj na drugu vratnicu, na Pašalića, no Ward je to poklopio na radost domaćih navijača.

🕖 Igra se pet minuta sudačke nadoknade!

Turska je protiv Latvije povisila vodstvo na nedostižnih 3:0. Nakon Akgüna, zabili su i Tosun i Aktürkoğlu.

88. 🟨 Žuti i za Brozovića zbog prekršaja nad Danielom Jamesom. Ide vrijeme...

Trenutak u kojem je Pašalić smanjio na 1:2.

image
ADRIAN DENNIS Afp

86. 🟨 Žuti karton, prvi za velšane večeras dobio je Jordan James zbog prekršaja nad Pašalićem.

83. Modrić! Probao je naš kapetan to pogoditi s ruba kaznenog prostora nakon dugotrajne akcije, otišlo je to visoko preko gola. Ima još vremena...

Stadionom se ori pjesma domaćih navijača. Rano su počeli slaviti pobjedu, Hrvatska im još uvijek stigne pokvariti veselje.

image
Nick Potts/pa Images/profimedia

80. ⇔ Evo i promjene kod Walesa, umjesto dvostrukog strijelca Wilsona ulazi Nathan Broadhead, čovjek koji je zabio na Poljudu u sudačkoj nadoknadi za onih 1:1.

77. Idemo! Može li Hrvatska izjednačiti? Bod s ove utakmice također bi bio dovoljno dobar, Vatreni bi i tada držali sudbinu u svojim rukama. Sada je Sosa dobro ubacio s lijeve strane, no Beljo promašuje izglednu šansu za izjednačenje.

75. ⚽ GOOOOL! Hrvatska se vraća!

Nakon Beljine prilike dobili smo korner, a onda je Pašalić zabio. Dočekali smo jednu priliku, Pašalić se ubacio na drugu stativu nakon Mooreove loše reakcije i to je gol... Evo nade!

74. Bit će vremena za oplakivanje listopada Vatrenih, idemo vidjeti ima li Hrvatska snage za neki preokret, za barem pogodak nade...

Ružan pogled na tablicu nakon što je Turska povela protiv Latvije... Prema trenutačnom stanju, Vatreni drže treće mjesto.

image
SCREENSHOT/UEFA

71. Nešto, kao, stvaramo, ali puno se zuji, a meda nema - nigdje. Sve je manje vremena za Hrvatsku preostalo u Cardiffu, a semafor je neumoljiv.

Slika govori više od tisuću riječi...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

69. Daniel James! Opasan je bio sada ponovno po lijevoj strani, unutarnjom stranom kopačke pokušao je to plasirati u drugi kut, fijuknulo je to pored stative.

📣 Kratki pogled na vaše reakcije s društvenih mreža:

"Bolje da ne idemo u Njemačku. Ako ne možemo protiv Turske i Walesa, što ćemo protiv ostalih?" (Goran Krišto)

"Sad se vidi tko nedostaje. Jedan je Ivan Perišić." (Damir Tomas)

"Bravo, Daliću. Pogodio si s Vidom, svaka čast." (Dilan Filipović)

"Nogomet se igra za golove, a mi gol-igrača nemamo već jako dugo." (Mladen Jurić)

"Daliću odlazi." (Dejan Dido Ožbolt)

67. Krasan ubačaj Majera! Nisu do lopte uspjeli doći ni Beljo ni Pašalić, šteta... Moglo je to biti 2:1, velika je ovo bila prilika, nitko od potonje dvojice loptu nije dotaknuo i skrenuo u mrežu.

65. Ispred nas je, ostane li ovako, izrazito napetih mjesec dana. Podsjetimo, Hrvatska u studenom igra protiv Armenije na Maksimiru i Latvije u Rigi. Šest bodova? S ovakom igrom više ništa ne izgleda sigurno.

63. Pojačavaju decibele hrvatski navijači u Cardiffu, ali trebat će još puno dodatnih decibela u igri hrvatskih reprezentativaca. Slabo, blijedo, jalovo, nikako...

Hrvatski navijači su sve glasniji, a Vatreni igraju sve lošije. Ovo postaje teško gledati...

Stigne li se nešto promijeniti u preostalih pola sata?

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Otprilike paralelno s drugim pogotkom Walesa protiv Hrvatske, i Turska je povela protiv Latvije u 59. minuti pogotkom Yunusa Akgüna.

U osmom međusobnom ogledu Hrvatske i Walesa, Velšani su prvi put uspjeli zabiti Vatrenima više od jednog pogotka na susretu.

60.GOOOOOL!

Još jednom Harry Wilson. 2:0 za Wales, ništa nije mogla hrvatska obrana. Ubacio je Daniel James s lijeve strane, potpuno sam bio je Wilson, Livaković je samo pogledom ispratio loptu koja je išla u mrežu.

Reakcija u studiju engleskog Sky Sportsa nakon što je Wales poveo:

59. ⇔ Brozović je sada potegnuo! Dugo smo imali loptu, počeli smo prijetiti, ovo je bila prva takva situacija u drugom dijelu. Nije Brozović bio do kraja precizan.

U igri je Sosa umjesto Barišića, četvrta je to promjena s hrvatske klupe.

57. ⇔ Prva promjena kod Walesa, iz igre zbog ozljede izlazi Brooks, a u sastavu je sada Daniel James.

54. Ono što je Ismail Yuksek bio u sredini terena za Turke u Osijeku, to je danas Jordan James za Wales. Nevjerojatno je kako taj 19-godišnji veznjak danas igra u veznom redu, u svom šestom nastupu za reprezentaciju domaćina.

Velšani su priredili sektor od 1800 mjesta za hrvatske navijače koji su kupili nešto preko 700 ulaznica, a utakmicu prate s jugozapadne tribine.

Okupilo ih se toliko, s brojnim zastavama, neki bliže terenu, drugi pri vrhu tribine. Na zastavama su imena gradova i mjesta iz kojih dolaze: Vinkovci, Vukovar, Bjelovar, Drniš, Paklarevo, Kiseljak, Bijela, Dublin – Lašvanska dolina, Stuttgart... (da)

image
TOM DUBRAVEC Cropix

51. Imala je maločas Hrvatska i prvi svoj korner na dvoboju, no nismo to iskoristili, nismo bili opasni za vratara Warda.

Nakon pogotka Walesa, ovako izgleda aktualno stanje na ljestvici. Turska i Latvija zasad igraju bez pogodaka.

image
SCREENSHOT/UEFA

49. Ovome se definitivno nismo nadali... Baš loše, a da je moglo gore krenuti, teško. Sad je Wilson opet prijetio, srećom, izašli su Vatreni iz tog pritiska. Zakratko, jer Moore se našao u prilici koju ipak nije iskoristio.

47. GOOOL! Wales vodi 1:0.

Nevjerojatna pogreška naše obrane. Wilson je zabio, ostavili smo mu prostora, lob-udarcem prevario je Livakovića za erupciju na stadionu u Cardiffu. Duga lopta iz obrane, dvaput je prenesena pred Wilsona koji hladnokrvno zabija za 1:0.

image
LEWIS MITCHELL/HUW EVANS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Lewis Mitchell/huw Evans/shutterstock Editorial/profimedia

46. ⇔ Trostruku izmjenu radi Zlatko Dalić na poluvremenu! Stanišić će u igru umjesto Juranovića, Beljo umjesto Muse, a Pašalić će u igru umjesto Brekala.

U nekoliko je navrata Luka Modrić djelovao poprilično frustiran razvojem igre Hrvatske u prvom dijelu. Primijetio je to reporter službene UEFA-ine stranice... Hoće li se ta slika promijeniti u nastavku?

image
TOM DUBRAVEC Cropix

📣 Malo je reći da niste oduševljeni učinkom Hrvata u prvom dijelu...

"Ako Velšani sami sebi ne daju gol, mi ga nećemo dati. Brekalo, Majer i Kovačić nisu takli loptu." (Ante Katuša)

"Kad će Kovačić na klupu više, a Pašalić na svoju poziciju?" (Marko Bilandžić)

"Zasad himna i navijanje bolje nego u Osijeku. Igra nažalost očajna. Žali bože taj posjed od 70% kad ne stvaramo šanse. Vezna linija opet spava, Modrić jedini trči. Brozović ostao u Saudijskoj Arabiji. Vida van, Erlić unutra. Brekalo ni sam ne zna što radi na lijevom krilu. Baš fali Perišić. Užas. Ovo je valjda pretpremijera prije Noći vještica... Na konopcima smo. K'o Rocky Balboa sinoć na HRT 1." (Hrvoje Hrvoic)

"Musa ponovno nerješiva enigma za protivnicku obranu. Barišic opet najbolji." (Stjepan Trupeljak)

Osjećamo lagani sarkazam u zadnjem komentaru...

Prema Sofascoreu, Dominik Livaković najbolje je ocijenjeni hrvatski igrač nakon prvog poluvremena.

image

Prosječne ocjene

SCREENSHOT/SOFASCORE

📣 Dojam Dražena Antolića iz Cardiffa:

"Wales je opasniji jer je njegov napadački trio radio dobar posao, iako nije zabio. Hrvatska opet brine. Sporija je i manje agresivna. Igramo samo u drugoj trećini. Nemamo krila niti bočnu igru bekova, napad ne postoji.

Naša taktika kao da je "ševa", dodavaj se dok ne izgubiš loptu. Nastavimo li ovako, nula bi bila odlična. Ima li među Hrvatima netko tko će zabiti gol? Makar i stoper..."

Dalekometni ubačaji rukom Connora Robertsa stvaraju probleme Vatrenima u obrani.

🕖 POLUVRIJEME: Nije ni bilo sudačke nadoknade u Cardiffu, nema pogodaka između Walesa i Hrvatske. Priznati moramo, domaćini su bili bolji u prvom dijelu, Livaković je s fantastične dvije obrane sačuvao "nulu" za veliki odmor. Nadamo se, priželjkujemo dobru hrvatsku u četvrtom listopadskom poluvremenu.

43. Traje završni mini-pritisak Hrvatske pred odlazak na odmor u Cardiffu. Mogu li Vatreni složiti neku opasnost za Warda?

40. Pet minuta preostalo je do kraja prvog dijela. Brekalo je sada napravio prekršaj nad Mephamom u napadu. Rekli bismo, nakon ovog hrvačkog zahvata može biti sretan da nije dobio žuti karton.

Izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina ne izgleda baš zadovoljno igrom Hrvatske.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

38. Traju dodavanja naših stopera oko centra, nema pravih rješenja u dubinu, nema otvaranja igre... Nekako nam se čini da se ponavljamo iz unosa u unos...

35. Sve ono što Vatreni i pokušaju odigrati prema naprijed, ni ne završi kod Petra Muse. Nema okomitosti, pravih lopti na napadača Hrvatske večeras. Ono što prođe, velška obrana bez problema očisti i neutralizira.

32. Nemamo puno razloga za zadovoljstvo igrom do sada u Cardiffu. Očekivali smo, kao i na Pampasu prije tri dana, znatno bolju izvedbu naših reprezentativaca. No ima još vremena za igru...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

30. Još jedna obrana Livakovića! Fantastično danas brani jedinica Vatrenih, sada je ovo bio neugodan udarac Williamsa, išlo je to u malu mrežicu, ali Livi to odbija u korner.

📣 Glas naroda nakon prvih pola sata igre:

"Tanki smo. Barišić van što prije." (Damir Ferković)

"Navijanje glasnije nego u Osijeku!" (Matija Jendriš)

"Gvardiol puno kiksa, Vida kasni, Kovačić pogreška na pogrešku, Modrić, Brozović, Majer presporo i preslabo..." (Siniša Puhak)

"Loše počeli, bojim se da će loše i završiti." (Anita Petar)

Domaće navijače lako je prepoznati po upečatljivim šeširima na glavama.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

26. Pritisak Velšana! Vida je jednu loptu glavom odbio u aut, nešto teže sada živi hrvatska reprezentacija u obrambenoj fazi.

24. Obrana Livakovića! Wilson je to opalio, bilo je to jako blizu gola, išlo je to uz samu vratnicu, ali iščupao je to Livi, bit će dva uzastopna kornera za Velšane nakon što je prvog odbio Musa.

Turska je povela protiv Latvije golom Yunusa Akgüna u 21. minuti, ali je pogodak naknadno poništen, stoga rezultat ostaje 0:0.

22. 🟨 Žuti karton dobio je Vida nakon rušenja Wilsona. Srušio ga je s leđa, dobio je javnu opomenu. Bit će sada slobodni udarac za Wales iz dosta neugodne pozicije.

20. Polovica igre u prvom dijelu! Nema pogodaka u Cardiffu, nekako je opći dojam da ih neće ni biti još neko vrijeme... Možda se varamo? Mogu to Vatreni začas srediti.

Joško Gvardiol bori se sa 196 centimetara visokim velškim napadačem Kiefferom Mooreom.

image
ADRIAN DENNIS Afp

18. Prvi pokušaj Vatrenih večeras. Lijepo je to izgledalo, Juranović je uputio centaršut na vrh peterca, Musa je došao do te lopte između dvojice velških stopera, no nije bio odveć precizan.

15. Neugodni su domaćini danas već bili barem tri-četiri puta za našu obranu. Hrvatska reprezentacija pokušava iskontrolirati tijek događanja, pohvatati konce s nekoliko serija dodavanja... Sada je Majer ubacio s desne strane u kazneni prostor, Velšani to iznose.

Dalićeva jedanaestorica koja je krenula po krucijalne bodove u Cardiffu:

image

Dalićevih 11

TOM DUBRAVEC/Cropix

12. Bilo je sada vrlo neugodno pred hrvatskim golom. Brooks se lijepo oslobodio čuvara na centru pa poslao dugu loptu na lijevu stranu, ubačaj je ispred Wilsona blokirao Vida. Moglo je biti jako, jako opasno po Livakovića.

Prema statistici Uefe, Vatreni u prvih deset minuta dominiraju u posjedu lopte (74%).

image
SCREENSHOT/UEFA

10. S tribina u Cardiffu ori se pjesma hrvatskih navijača! Moja domovina se jasno može čuti i u televizijskom prijenosu.

8. Minute u kojima naša reprezentacija drži loptu u nogama, kreiramo polako od zadnje linije koja se penje gotovo do centra, no još uvijek čekamo na prvu veću opasnost za velškog vratara Warda.

5. Dobru je loptu u prostor Modrić sada poslao Musi, no Ward je istrčao sa svoga gola i prvi stigao do nje. I dalje traje početno ispitivanje snaga u Cardiffu.

3. U dva su navrata već velški nogometaši probali zaprijetiti, jedna je lopta ubačena u peterac koju je uhvatio Livaković, a Brooksa je nešto kasnije na desnoj strani blokirao Gvardiol.

1. 🕖 Dvoboj u Cardiffu upravo je počeo! Sretno, Vatreni.

Uoči dvoboja održana je i minuta šutnje za Izrael i Palestinu.

image
KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Kieran Mcmanus/shutterstock Editorial/profimedia

20.39 Naš reporter Dražen Antolić šalje nam pogled na tribinu s hrvatskim navijačima.

image

Tribina s hrvatskim navijačima u Cardiffu

DRAžEN ANTOLIć

20.30 Još je 15 minuta ostalo do početka dvoboja. Taman da pročitate našu analizu uoči susreta u Cardiffu.

>>> ANALIZU SN PROČITAJTE OVDJE <<<

20.26 Hrvatska i Wales dosad su kroz povijest međusobno igrali sedam puta. Statistika ide na ruku Vatrenih, koji su četiri puta slavili, a triput je utakmica završila bez pobjednika (sva tri puta 1:1). S druge strane, Velšani nikada nisu pronašli način za pobjedu protiv Hrvatske. U tih sedam susreta, nikada nije palo više od tri pogotka.

Vatreni su upravo odradili zagrijavanje.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

20.22 U Cardiffu je večeras malo toplije nego u Zagrebu. Trenutačno je 13 stupnjeva, kiše tijekom utakmice ne bi smjelo biti.

20.15 Hrvatski navijači su zauzeli mjesta, do početka utakmice ostalo je još točno pola sata.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

20.05 Prema informacijama velških medija, Gradski stadion u Cardiffu bit će ispunjen do zadnjeg mjesta. Očekuje se nešto više od 33.000 ljudi.

image
ADRIAN DENNIS Afp

20.02 Udarna postava Hrvatske prosječno je starija malo više od dvije i pol godine od velškog sastava. Prosječna dob igrača u prvoj postavi Vatrenih iznosi 29 godina, dok je kod Walesa prosjek 26,4.

20.00 Kadrovi dolaska Vatrenih na stadion u Cardiffu.

19.56 U nedjeljnom programu kvalifikacija za Euro 2024., odigrana su već tri susreta. U prvom dvoboju dana, Gruzija je svladala Cipar 4:0. Češka je tek potkraj susreta na domaćem terenu slomila otpor Farskih Otoka i slavila 1:0, dok je daleko najzanimljiviji susret bio onaj između Švicarske i Bjelorusije, koji je završen 3:3. Bjelorusi su u 84. minuti zabili za 1:3, ali su Švicarci u 89. i 90. minuti osigurali bod.

📣 Upitali smo vas što kažete na Dalićev sastav...

"Ajde da je i Majer jednom u prvih 11." (Lukas Abramovič)

"Što je sa Sosom i Beljom???" (Josip Matoš)

"Musa, Barišić? Bit će opet teška utakmica." (Mateo Lukić)

"Zašto ne Sosa, nego Barišić? Pa bio je najlošiji u četvrtak." (Antun Nuna)

Trenuci s dolaska na stadion Vatrenih. Uskoro kreće skidanje jakni i zagrijavanje za utakmicu.

image
JAMES WHITEHEAD/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA James Whitehead/zuma Press/profimedia

image
NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia

19.50 Evo kako danas u Cardiffu izgleda svlačionica Vatrenih.

19.45 Velška bi postava trebala biti u formaciji 3-4-2-1 s Brooksom i Wilsonom iza Kiefera Moorea.

19.41 Utakmicu Walesa i Hrvatske sudit će 42-godišnji Davide Massa. Talijan je dvaput u prošlosti sudio Vatrenima, oba puta u Ligi nacija. U rujnu 2020. u Portugalu (pobjeda domaćina 4:1) i drugi puta protiv Danske na Maksimiru u rujnu prošle godine (pobjeda Hrvatske 2:1).

19.30 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj! Zlatko Dalić napravio je promjenu o kojoj se šuškalo, Domagoj Vida igra na stoperskoj poziciji umjesto Josipa Šutala. U odnosu na dvoboj s Turskom u Osijeku novo je ime i Lovro Majer koji igra umjesto Marija Pašalića. Dalić je napravio i promjenu na bekovskoj poziciji, umjesto Josipa Stanišića igrat će danas njegov imenjak Juranović.

19.17 Njemačka će sljedećeg ljeta ponovno odjenuti ruho "obećane zemlje" za najbolje europske nogometaše.

Kvalifikacije, termini, gradovi-domaćini, format, ulaznice... Sve što trebate znati o Euru 2024. donosimo ovdje.

Još nekoliko prizora iz Cardiffa iz objektiva našeg Toma Dubravca...

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC/Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

18.50 Par fotografija sa stadiona, bliži se početak dvoboja.

18.35 Sreli smo u Cardiffu još nekoliko grupica hrvatskih navijača, a jedna je priča posebno inspirativna.

>>> VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE <<<

image
TOM DUBRAVEC Cropix

18.12 Među navijačima koji su krenuli prema stadionu nema skupine o kojoj smo izvještavali tijekom dana.

Otprilike 30 ili 40 muškaraca u crnom, za koje nam neki tvrde da su Boysi, a drugi da su Torcida, grupiralo se u jednom pubu, bez ikakvih vidljivih obilježja. Drže se za sebe, ne druže se s ostalim navijačima i uskoro ćemo vidjeti imaju li kakvu konkretnu namjeru ili će na stadionu proći neopaženo.

18.09 Kako javlja naš reporter Dražen Antolić, većina hrvatskih navijača upravo je iz centra Cardiffa pješice krenula prema stadionu, koji je udaljen manje od dva kilometra.

"Nismo vidjeli puno hrvatskih navijača, njih svega 150 ili 200, iako je HNS objavio da je prodao preko 700 ulaznica. Vidjet ćemo hoće li se ostali pojaviti na stadionu."

U šetnji Cardiffom sreli smo podosta hrvatskih navijača, među kojima je i - dvojnik Marka Livaje. Porazgovarali smo i s bivšim Vatrenim.

>>> VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE <<<

image
SN

Štimac jedini s dva poraza u nizu u kvalifikacijama

Hrvatska je poražena od Turske i sada joj slijedi presudni obračun s Walesom, a dobra je vijest što Vatreni u povijesti nisu često gubili dvije uzastopne kvalifikacijske utakmice. Dogodilo im se to samo jednom, u izborničkoj eri Igora Štimca. Bilo je to prije točno deset godina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, kad su ti porazi bili kobni za sadašnjeg kormilara reprezentacije Indije.

Vatreni su prvo 11. listopada 2013. godine u Zagrebu dočekali Belgiju i od nje izgubili rezultatom 1:2, oba gola za goste postigao je Romelu Lukaku, dok je poraz ublažio Niko Kranjčar. Četiri dana kasnije Hrvatska je gostovala u Glasgowu kod Škotske i doživjela novi, 0:2 poraz. Zanimljivo, dvoboj Wales - Hrvatska u Cardiffu igra se istog datuma, 15. listopada, desetljeće nakon Glasgowa. (dd)

UEFA utakmicu dala u ruke talijanskim sucima

Hrvatska danas s početkom u 20.45 sati po našem vremenu (u 19.45 po lokalnom) gostuje u Cardiffu kod Walesa. UEFA je utakmicu dala u ruke talijanskim sucima, koje će predvoditi glavni Davide Massa. Radi se o 42-godišnjaku rođenom u Imperiji, koji se nalazi među 31 sucem iz UEFA-ine elitne, najviše kategorije. Dinamovci ga pamte po dobrom, jer je u ožujku 2021. sudio u njihovoj 3:0 pobjedi nad Tottenhamom, dok je Hrvatska pod njegovim ravnanjem upisala pobjedu i poraz u Ligi nacija; izgubila je u rujnu 2020. kod Portugala (1:4), a svladala je 2:1 Dansku dvije godine kasnije. Massini pomoćnici bit će Filippo Meli i Stefano Alassio, četvrti sudac je Matteo Marcenaro, dok će se imena VAR-a i AVAR-a objaviti naknadno.

Linker
29. travanj 2024 06:26