AFP
PROBLEMI ZA NORVEŠKU

U klubu stroj, u reprezentaciji - samo čovjek: Haaland je sam tražio izmjenu, nakon koje se dogodio potop

Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 19. lipanj 2023. 13:21

Norveški napadač Erling Haaland je briljantnu premijernu sezonu u dresu Manchester Cityja zaključio osvajanjem trostruke krune. Građani su, nakon što su nastavili dominaciju na engleskim travnjacima, napokon osvojili i Ligu prvaka pobjedom u istanbulskom finalu protiv Intera nakon silnih financijskih ulaganja u proteklih gotovo 15 godina. Moć Manchester Cityja i njegovih arapskih milijuna konačno su se isplatili u potpunosti, dok se dolazak Halanda na stadion Etihad pokazao kao pobjednički potez za obje strane.

I dok je na klupskom planu Haaland imao sezonu na pamćenje, u reprezentativnom okruženju trenutačna situacija za norveškog majstora i njegove suigrače je daleko od idealne. Naime, Norvežani su u Oslu poraženi od Škotske 1:2 u sklopu trećeg kola skupine A kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine nakon što su do 87. minute preko Haalanda s 11 metara imali pogodak prednosti na svom kontu i činilo se tri boda u džepu.

No, nakon Haalandova izlaska iz igre u 84. minuti Škoti su s dva pogotka (Dykes u 87. i McLean u 89. minuti) stigli do možda ključne pobjede u borbi za odlazak na Europsko prvenstvo sljedeće godine. Koliko god Erling Haaland bio ključan za igru norveške izabrane vrste, njegov izlazak ipak realno nije odlučio pobjednika, uostalom, zvijezda Manchester Cityja sama je tražila izmjenu zbog iscrpljenosti nakon naporne klupske sezone, ali isto tako i očekivano razuzdanog slavlja nekoliko dana poslije osvajanja naslova prvaka s Manchester Cityjem. Uostalom, i Haaland je samo čovjek i bez obzira na sjajnu fizičku pripremljenost napori su na njega ipak ostavili traga, ali u konačnici zbog reprezentativnih obveza sezona za njega još nije gotova. A kako to obično biva, iz svega navedenog je najviše profitirala ‘uskrsnula’ škotska reprezentacija.

image
AFP

Veliki zaostatak

Haaland je propustio Svjetsko prvenstvo u Kataru, budući da je Norveška osvojila tek treće mjesto u kvalifikacijskoj skupini G (ispred njih su završili Nizozemci i Turci), a kako je njegova reprezentacija krenula u ove kvalifikacije za EP, sljedećeg ljeta bi mogao uživati u podužem odmoru umjesto da s Norveškom nastupi na prvom Europskom prvenstvu u posljednje 24 godine. Naime, u skupini A Norveška je u prve tri utakmice osvojila tek jedan bod nakon poraza od Španjolske (0:3) i Škotske (1:2), te remija na gostovanju u Gruziji (1:1), pa za vodećim Škotima trenutačno zaostaje čak osam bodova, a s obzirom na to da se u spomenutoj skupini nalazi i Španjolska jasno je koliko težak posao čeka Skandinavce u preostalih pet utakmica da osvoje jedno od prva dva mjesta u skupini koje izravno vode na turnir u Njemačkoj, ili barem treće mjesto, koje ih može odvesti u dodatne kvalifikacije.

Početak kvalifikacijskoj ciklusa nije nimalo obećavajući za Norvežana, iako vremena na popravak još uvijek ima...

- Haaland je sam tražio izmjenu u završnici dvoboja, jer je bio potpuno iscrpljen i prazan. Posljednjih nekoliko minuta koje je proveo na terenu igrali smo zapravo s čovjekom manje, a na njega je očito utjecala i visoka temperatura. Nakon toga su Škoti postigli dva pogotka, ali to je nogomet i takve se stvari jednostavno događaju. Uostalom. Haalanda sam na travnjaku držao čak i desetak minuta duže nego što je trebalo s obzirom na njegovo fizičko stanje - istaknuo je norveški izbornik Stale Solbakken nakon dvoboja sa Škotima.

Haaland je u nedavno završenoj sezoni postigao nestvarna 52 pogotka u 53 nastupa za Manchester City, uz 4.131 minutu provedenu na travnjaku u svim natjecanjima, ali mu je pogodak Škotima bio prvi u pet posljednjih utakmica za nacionalnu momčad, no za Norvežane je to bilo premalo da izbjegnu poraz koji bi ih mogao skupo koštati.

Pod imperativom

Cipar je sljedeći suparnik Norveške, ta je utakmica na rasporedu 20. lipnja također u Oslu, a u sljedeća tri susreta Skandinavci će dva puta igrati s Cipranima i na svom travnjaku dočekati Gruziju. Samo maksimalnih devet bodova na kontu iz tih dvoboja sada su opcija za Haalanda i društvo prije okršaja protiv Španjolske i Škotske.

Inače, nakon utakmice protiv Škotske norveški navijači izviždali su Haalanda, koji nije bio raspoložen za slikanje s navijačima i davanje autograma, no to je realno najmanje problem za Norvežane, koji bi bez obzira na činjenicu da u svojim redovima imaju jednu od najvećih zvijezdi svjetskog nogometa, mogli propustiti još jedno veliko natjecanje.

Linker
04. svibanj 2024 15:28