Benjamin Šeško slavi pogodak

 IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Igor Kupljenik/mi-press/shutterstock Editorial/profimedia
INFARKTNA ZAVRŠNICA

Slovenija slavodobitno izborila plasman na Euro, Italija drhtala do samoga kraja, slavi još jedna reprezentacija

Momčad Matjaža Keka prošla je na kontinentalnu smotru po prvi puta nakon 2000. godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. studeni 2023. 22:39

Derbi kvalifikacijske večeri na početku novog tjedna odigran je u Leverkusenu, gdje je Ukrajina na neutralnom terenu BayArene u susretu odluke ugostila Italiju. U povoljnijoj poziciji bili su aktualni europski prvaci kojima je zbog boljeg međusobnog omjera i remi bio dovoljan za plasman na Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine, što su na kraju i ostvarili.

Mreže se nisu tresle, ostalo je 0:0 u utakmici u kojoj je momčad Luciana Spallettija imala veći posjed, no prilika je bilo na obje strane. Ukrajinci su u sudačkoj nadoknadi tražili kazneni udarac nakon duela Mihajla Mudryka i Bryana Cristantea, ali španjolski sudac Manzano nije vidio materijala za bijelu točku, a nije ni VAR.

Sigurno je ovakvim raspletom zadovoljan i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, koji je prije neki dan izjavio da bi bila ‘katastrofa‘ ako Italija ne prođe na Euro... Ukrajincima ostaje nada jer će zbog rezultata ostvarenih u Ligi nacija sudjelovati u play-offu na proljeće.

Utakmicu bez rezultatskog imperativa odigrale su u Skoplju reprezentacije Sjeverne Makedonije i Engleske. Enis Bardhi doveo je Makedonce u vodstvo u 41. minuti. Nakon što mu je Jordan Pickford obranio kazneni udarac, veznjak Trabzonspora pospremio je odbijanac i izazvao oduševljenje na Areni ‘Toše Proeski‘.

Englezima je u 47. minuti VAR zbog zaleđa poništio gol Jacka Grealisha, a u 58. je izjednačio Harry Kane samo minutu nakon što je zamijenio Ollieja Watkinsa. Ostalo je miroljubivih 1:1, a na domaćoj je klupi ostao Dinamov Arijan Ademi. Veznjak Varaždina Agon Elezi ušao je u 90. minuti umjesto Janija Atanasova.

Standings provided by Sofascore

Slovenija je u Ljubljani dočekala Kazahstan kojem je u borbi za njemačku vizu u obzir dolazila samo pobjeda, dok je domaćinu odgovarao i remi. Povela je momčad Matjaža Keka pogotkom Benjamina Šeška iz kaznenog udarca u 41. minuti, no gosti su se vratili početkom nastavka, u 48. minuti strijelac je bio Ramazan Orazov.

Stožice su eksplodirale u 86. minuti, Benjamin Verbič otklonio je sve dvojbe i na asistenciju bivšeg igrača Dinama Petra Stojanovića osigurao Slovencima novo veliko natjecanje, i to s prvog mjesta u skupini dok je Kazahstance usmjerio u dodatne kvalifikacije.

>>> POBJEDONOSNI POGODAK SLOVENIJE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Danska je ranije osigurala europsku smotru te je upisala bezbolan poraz u gostima kod Sjeverne Irske. Navijače u Belfastu razveselio je Isaac Price koji je zabio za vodstvo u 60. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Dion Charles u 81. minuti.

Finska je u posljednjoj utakmici skupine na gostovanju nadvisila San Marino 1:2. Oba pogotka za goste je postigao Pyry Soiri, u 50. i 58. minuti. San Marino je u 7. minuti nadoknade iz kaznenog udarca stigao do počasnog gola preko Filippa Berardija. Finci nisu među izravnim putnicima u Njemačku, ostaje im mogućnost prolaza kroz play-off.

Standings provided by Sofascore

U skupini E ranije je prolaz na Euro osigurala Albanija, a u ponedjeljak joj se priključila i Češka koja je na u utakmici odluke na domaćem terenu u Olomoucu svladala Moldaviju, te se tako plasirala na sva europska prvenstva od samostalnosti.

Domaće je u vodstvo doveo David Doudera već u 14. minuti, a u 55. je drugi žuti zaradio moldavski branič Vladyslav Baboglo. Češki navijači mogli su otvoriti šampanjac u 72. minuti kad je Tomas Chory, Dinamov ‘krvnik‘ iz Viktorije Plzen, pogodio za 2:0.

Tomaš Souček zaključio je češku dominaciju trećim golom u posljednjoj minuti susreta. Veznjak Slavena Belupa Mihail Caimacov započeo je susret za Moldaviju te je zamijenjen u 59. minuti.

Standings provided by Sofascore
Linker
13. travanj 2024 15:54