ANGELOS TZORTZINIS Afp
APSOLUTNA DOMINACIJA

VIDEO: Belgija zabila povijesni gol i slavila u ludoj skupini! Svi imaju po tri boda, pogledajte tablicu

Tielemans i De Bruyne odvukli su Belgiju do prva tri boda i zakomplicirali stanje u skupini E
Piše: Kazimir Guberina, SNObjavljeno: 22. lipanj 2024. 22:38

Belgija - Rumunjska 2:0 (Tielemans 2., De Bruyne 80.)

Köln, RheinEnergieStadion

BELGIJA: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen - Doku (od 72. Carrasco), Tielemans⚽ (od 72. Mangala), Onana, Theate (od 77. Debast) - De Bruyne⚽, Lukaku, Lukebakio🟨 (od 57. Trossard)

RUMUNJSKA: Nita - Ratiu (od 90. Sorescu), Dragusin, Burca, Bancu🟨 - M. Marin 🟨 (od 68. Olaru) - Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila (od 68. Hagi) - Dragus (od 81. Alibec)

Pogotke pogledajte OVDJE.

Tablice omogućuje Sofascore

U 2. kolu skupine E Belgija je u Kölnu svladala Rumunjsku 2:0. Nakon poraza od Slovačke Belgijci gotovo da nisu imali pravo na još jedan pogrešan korak, a četiri promjene u početnoj jedanaestorici papirnatog favorita pokazale su se kao dobar potez nakon samo minute i 13 sekundi igre.

Lukaku protiv Slovačke nije imao sreće s obzirom na to da mu je VAR poništio dva pogotka, no kada ga već golovi neće iako se u kvalifikacijama za Euro 14 puta upisao u listu strijelaca, Lukaku se istaknuo vrhunskom asistencijom nakon što je u stilu vaterpolskog sidraša ostavio loptu za Tielemansa koji je s vrha šesnaesterca nacijao desni donji kut za vodstvo Belgije i najbrži gol Crvenih vragova u povijesti na velikim natjecanjima.

image

Youri Tielemans

ALBERTO PIZZOLI Afp

Tielemans nije protiv Slovačke zaigrao u prvoj jedanaestorici iako se radi o vrhunskom španeru koji svoju nedvojbenu kvalitetu godinama dokazuje u elitnom razredu engleskog nogometa, no za belgijske ambicije Tielemans se pojavio u pravo vrijeme. Nakon pogotka Belgija je mogla postići minimalno dva pogotka, dok su Rumunji mogli biti sretni što su u završnicu prvog poluvremena stigli sa samo jednim pogotkom minusa na svom kontu nakon što su u dvoboju protiv Ukrajine stigli do prve pobjede na Europskom prvenstvu poslije 24 godine.

Belgijska "zlatna" generacija stigla je pred kraj svog puta uz osvojeno 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2018. Šest godina kasnije Lukaku i De Bruyne su još tu, što je u konačnici ipak ključno za prolazak Belgije u osmini finala. Baš kao Lukaku i De Bruyne je više vodio računa o asistencijama, no u konačnici Doku je barem u prvom dijelu odlučio poštedjeti rumunjsku obranu i vratara Nitu. Ipak Tielemans se pobrinuo da Belgija postane posljednja momčad na Euru koja je stigla barem do jednog pogotka s obzirom da su do pogotka Tielemansa sve sudionice Eura osim Belgije zatresle mrežu suparnika.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Rumunji su angažiranije krenuli u nastavak susreta uz propuštenu izglednu prigodu Mihalia da se vrate u rezulltatski egal De Bruyne je također bio blizu pogotka u belgijskom nastojanju da što prije riješe pitanje pobjednika. U 64. minuti VAR je Lukaku poništio zbog zaleđa i treći gol na Euru što je za rubriku vjerovali ili ne, ipak za Belgiju je najvažnije da je stigla do pobjede uz pogodak De Bruynea koji je smirenom reakcijom matirao vratar Nitu.

Prije posljednjeg kola sve četiri momčadi u skupini E imaju tri boda a u 3. kolu sastaju se Belgija - Ukrajina i Slovačka - Rumunjska.

image

Kevin De Bruyne

ALBERTO PIZZOLI Afp

Kraj utakmice!

Belgija je pobijedila Rumunjsku 2:0 i osvojila prva tri boda na Euru. Crvene vragove u vodstvo je doveo Tielemans nakon samo 73 sekunde, što je najbrži pogodak Belgije u povijesti velikih natjecanja, a pobjedu je potvrdio De Bruyne u 80. minuti.

90. 🕖

Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89. Ponovno je pokušao Lukaku i ponovno - ništa. Probio je desnu stranu, tukao oštro, ali Nita skreće njegov udarac.

Unatoč zaostatku, rumunjski navijači pobrinuli su se za dekor na tribinama.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

85.

Debast je očistio pokušaj Alibeca s gol-linije! Dugo je putovala ta lopta prema vratima, a belgijski branič skrenuo ju je u zadnji trenutak.

81.

Iordanescu ide "all in". U igru je ušao Alibec, a izašao je Dragus.

Casteels, belgijski vratar, poslao je dugu loptu preko cijelog terena, ona je preskočila rumunjsku obranu i došla do De Bruynea koji je izašao "oči u oči" s Nitom i zabio za 2:0.

80. ⚽ GOOOL!


Belgija vodi 2:0! Strijelac je Kevin De Bruyne!

77.

Debast je ušao umjesto Theatea. Rumunji imaju sve manje vremena za povratak u susret.

72.

Mijenjaju sada i Belgijci: Mangala i Carrasco nova su imena na terenu, a Tielemans i Doku završili su današnju utakmicu.

69.

Opasno je pred belgijskim vratima! Man je pucao, ali Casteels i dalje čuva čistu mrežu. Čini se da Rumunji ubacuju u višu brzinu...

Rumunji su napravili i dvije promjene: u igru su ušli Hagi i Olaru, a izašli su Marious Marin i Mihaila.

Romelu Lukaku i VAR postali su "smrtni neprijatelji". Belgijskom topniku poništena su tri pogotka na ovom turniru, gol kao da je začaran za njega...

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

66. Ponovno je pokušao Lukaku, tukao je iz okreta, ali Nita je to odbio bez problema.

64. ⛔ Poništeni pogodak!

Romelu Lukaku je zabio nakon sjajnog dodavanja De Bruynea, ali belgijski napadač bio je u zaleđu. Sudeći po ponovljenoj snimci, radilo se o, zaista, milimetarskom zaleđu...

60. 🟨

Prvi žuti karton za Rumunje, "požutio je" Bancu nakon prekršaja nad Trossardom.

58. De Bruyne sjajno upošljava svoje suigrače, sada je pronašao Lukakua nakon slobodnog udarca, ali udarac "desetke" odlazi u ruke Nite.

56.

Prva promjena na utakmici: na klupu seli Lukebakio, a na terenu je Trossard.

Pjesma rumunjskih navijača odražava vjeru u izjednačenje, ali na semaforu je i dalje 1:0.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

52.

Opasna prijetnja De Bruynea! Ciljao je belgijski kapetan s 20-ak metara u suprotnu malu mrežu, ali lopta odlazi pored vratnice.

51. Doku je ubacio s lijeve strane, ali na drugoj vratnici nije pronašao niti jednog suigrača.

48.

Velika prilika za Rumunje! Mihaila je pretrčao belgijske braniče, sjurio se prema vratima, ali onda loptu poslao na tribine.

46. 🕖

Počelo je drugo poluvrijeme! Treneri su odlučili nastaviti s istim snagama kao i u prvom dijelu. Već u prvoj minuti nastavka Man je dalekometnom "bombom" pokušao iznenaditi Casteelsa, ali belgijski vratar ukrotio je njegov udarac.

Kraj prvog poluvremena u Kölnu!

Belgija je nakon 73 sekunde stigla do prednosti pogotkom Tielemansa, a upravo s tim rezultatom odlaze i na odmor. De Bruyne, Lukaku i društvo češće su prijetili, imali su puno prostora, ali u prvih 45 minuta moraju se zadovoljiti s minimalnim vodstvom. Rumunji nisu "parkirali autobus", vrebaju i oni svoje prilike, ali žele li uhvatiti bodovni učinak, u nastavku će ipak morati ubaciti u višu brzinu.

image
JAVIER SORIANO Afp

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade. Burca je sada tukao glavom preko vrata nakon ubačaja iz kuta.

41. Belgijci pletu mrežu oko vrata, De Bruyne dijeli lopte, Lukebakio i Doku probijaju strane, ali u zadnjoj trećini nedostaje konkretnosti kako bi povećali vodstvo.

37. Man se okuražio na prizeman udarac s desne strane, a bio je to lak posao za Casteelsa.

35. 🟨

Prvi žuti karton na utakmici. Lukebakio je zakasnio, srušio Dragusa i zaradio opomenu, a s obzirom na to da mu je to drugi žuti karton na turniru, jasno je da neće moći igrati u zadnjoj utakmici grupne faze protiv Ukrajine.

33. Lukebakio je tukao iskosa s desne strane, a lopta od bloka odlazi u korner.

Domenico Tedeseco, izbornik Belgije, može biti vrlo zadovoljan s prezentacijom njegovih trupa u prvih pola sata.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

30. Belgija bez problema izlazi na suparničku polovicu, dok Rumunji ostavljaju puno "lufta". Najživlji među "crvenim vragovima" je Doku, koji stvara puno glavobolja suparničkim braničima.

Ovako su asistent i strijelac proslavili prvi pogodak Belgije, koja je bila posljednja reprezentacija čiji se pogodak čekao na ovogodišnjem Euru...

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

25. Na terenu je bespoštedna borba, igrači obje momčadi idu do krajnjih granica na svaku loptu, a sada su čak tri nogometaša ostala ležati na travnjaku nakon žustrih duela, najgore je prošao Mihaila, ali sve će biti u redu s njim.

23. Lukaku i Doku pokušavaju malonogometnim kombinacijama zbuniti Rumunje, ali bez značajnog učinka.

Tielemansu su 73 sekunde trebale da ispiše povijest belgijskog nogometa i zabije njihov najbrži pogodak u povijesti velikih natjecanja.

19.

Nova prijetnja Belgije! De Bruyne se sjurio prema kaznenom prostoru, dodao Lukebakiu, a njegov udarac natjerao je Nitu na paradu i sjajnu obranu.

18. Onana je pokušao zaprijetiti iz voleja s 20-ak metara, ali bilo je to - u najmanju ruku - traljavo.

Belgijski "crveni vragovi" oduševili su njihove pristaše na tribinama, a inspiracije za navijačke rekvizite, koliko vidimo, ne fali...

image
JAVIER SORIANO Afp

13.

Opasno je sada bilo ispred rumunjskih vrata! Doku je uposlio Lukakua, robusni belgijski napadač uspio se zagraditi i izboriti za udarac, ali lopta je otišla u obrambeni blok.

10. Nakon "eksplozije" na otvaranju utakmice, igra se polako smiruje, a šokirani Rumunji traže brzi povratak u egal.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

5.

Rumunji odmah prijete! Dragusin je tukao glavom nakon ubačaja Mariusa Marina, ali Casteels je iščupao taj pokušaj vršcima prstiju.

Lukaku je dobio loptu u srcu kaznenog prosotra, majstorski se zagradio i ostavio loptu na rubu kaznenog prostora, a Tielemans je opalio po podu i neobranjivo pogodio. Rumunji su kapitulirali nakon samo 73 sekunde utakmice...

2. ⚽ GOOOL!

Belgija vodi 1:0! Šok za Rumunje na otvaranju dvoboja, strijelac je Tielemans.

1. 🕖

Počela je utakmica u Kölnu!

20.53 Rumunji su "zažutili" veći dio tribina i čini se da su brojčano nadjačali belgijske navijačke snage.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

20.47 Iako je bio prvi strijelac čitavih kvalifikacija, Romelu Lukaku nije se proslavio na otvaranju Eura. Kao i cijela momčad, i belgijski topnik tražit će ispiranje gorčine nakon šoka iz prvog kola.

image
JAVIER SORIANO Afp

20.14 Köln su okupirali i rumunjski navijači, koji su se tijekom dana dobro zabavljali ispred poznate katedrale.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

20.05 Belgijski navijači zaboravili su na mršavu predstavu protiv Slovaka, a na tribinama u Kölnu već zagrijavaju atmosferu za večerašnji okršaj.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

19.58 Stigli su sastavi za dvoboj Belgije i Rumunjske! Izbornici Domenico Tedesco i Edward Iordănescu odabrali su udarne postave za drugi dvoboj u skupini, gdje Belgija lovi iskupljenje za poraz od Slovačke, dok Rumunji sanjaju još jednu briljantnu predstavu, nakon što su u prvom kolu nadigrali Ukrajince.

Najavu piše: Goran Čičin-Mašansker

Belgija je kiksala na otvaranju Europskog prvenstva u Njemačkoj i danas se mora iskupiti, no neće joj biti lako protiv razigrane Rumunjske koja je značajno podigla samopouzdanje na premijeri s Ukrajinom (3:0).

- Ne mogu reći momčadi previše toga što je trebalo biti bolje - komentirao je nakon poraza od Slovačke belgijski izbornik Domenico Tedesco. Mladi stručnjak smatra kako je glavni razlog poraza u uvodu europske smotre bila jako loša realizacija, te očekuje da će se to popraviti u utakmicama koje dolaze. - Brinuo bih se kad ne bismo imali kvalitetu, ali uvjeren sam da ćemo u subotu zabiti gol - poručio je belgijski veteran Jan Vertonghen.

Crveni vragovi u petak su ujutro odradili trening, te potom sjeli na vlak za Köln. Ulaznice za ogled Belgije i Rumunjske su tražena roba, na internetu se prodaju i po 1.500 eura. Nema sumnje da će ozračje na tribinama biti odlično, a tek treba vidjeti što će na travnjaku prikazati dvije reprezentacije. Belgija se na Svjetskom prvenstvu u Kataru oprostila već nakon utakmica u skupini i jasno je da je na njoj mnogo veći pritisak. Rumunjska s druge strane ne mora ništa, ali može dobiti puno i već u subotu navečer osigurati osminu finala. Drugi bi trebali učiti - Ne znam jesu li Rumunji posebno motivirani zato što igraju protiv nas, mi se fokusiramo na našu igru. U svakom slučaju, oni će biti spremni. Izgubiti jednom nije katastrofa, ali mi sada moramo pobijediti. Rumunjska će igrati vrlo kompaktno i nastojati iskoristiti naše pogreške, na to moramo pripaziti. Moramo pokazati karakter - poručio je belgijski veznjak Youri Tielemans. Arthur Theate tvrdi kako poraz nije uzdrmao Belgijce.

- Naravno da nismo tako željeli otvoriti turnir, ali ništa sad više ne možemo učiniti. Iskoristili smo slobodan dan i svi zajedno otišli na večeru izvan hotela. Atmosfera u momčadi i dalje je dobra. Toliko od Belgijaca, a kako dišu Rumunji? Navijače je, naravno, uhvatila euforija nakon sjajnog početka, pa tako bivši izbornik Anghel Iordanescu, otac aktualnog izbornika Edwarda, tvrdi kako je igra protiv Ukrajine bila jedna od najboljih u povijesti rumunjske reprezentacije. - Drugi treneri trebali bi učiti iz taktike koju je moj sin primijenio u tom susretu - kaže Iordanescu stariji.

No, ako je suditi po izjavama iz tabora reprezentacije, može Rumunjska još bolje nego kontra susjeda iz Ukrajine.

- Moramo podići razinu naše igre. Znamo da moramo biti još bolji i dati još više. To je ono što nam izbornik govori svakoga dana jer nas svaka pogreška može stajati protiv nekih od najvrjednijih igrača na svijetu. Stoga je naša ambicija biti bolji iz dana u dana - poručio je branič Rumunjske Andrei Burca. A izbornik Iordanescu je uoči Belgije svojim igračima poručio: - Ne zaboravite, već imamo tri boda, i plovimo na tom valu. Vi ste dobri igrači, možete vi to! Idemo ih srediti! Idemo to ponoviti, Rumunjska!

Linker
22. lipanj 2024 23:05