Razvan Marin nakon pogotka

 ANGELOS TZORTZINIS Afp
POVIJESNA SITUACIJA

VIDEO: Nevjerojatan rasplet na Euru, Rumunji osvojili skupinu, ispala momčad s četiri boda

Prvi put u povijesti su sve reprezentacije u skupini osvojile četiri boda. "Izvisila" je Ukrajina
Piše: Goran Čičin-Mašansker, Vito Tomas, Andro PolićObjavljeno: 26. lipanj 2024. 20:09

Ukrajina - Belgija 0:0

Stuttgart, MHPArena

UKRAJINA: Trubin - Timčuk, Zabarnji, Svatok (od 81. Jarmolenko), Matvijenko, Mikolenko (od 57. Zinčenko) - Šaparenko (od 70. Vanat), Brazko (od 70. Stepanenko), Sudakov - Jaremčuk (od 70. Malinovskij), Dovbik🟨

BELGIJA: Casteels - Vertonghen, Faes🟨, Theate, Castagne - De Bruyne, Onana, Tielemans (od 62. Mangala) - Doku (od 77. Bakayoko), Lukaku (od 90. Openda), Trossard (Carrasco)


Slovačka - Rumunjska 1:1 (Duda 24./R. Marin 37. (11m))

Frankfurt, Deutsche Bank Park

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik (od 90. Gyomber), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda⚽(od 90. Bero) - Schranz (od 78. Duriš), Strelec (od 70. Boženik), Haraslin (od 70. Suslov)

RUMUNJSKA: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca🟨, Bancu🟨 - R. Marin⚽ (od 86. Rus), M. Marin, Stanciu - Hagi (od 66. Man), Dragus (od 67. Puscas🟨), Coman (od 58. Sorescu)

Pogotke s utakmice pogledajte OVDJE.

Tablica uživo:

Standings provided by Sofascore

Svi su, barem na papiru, imali podjednake izglede za prolaz u osminu finala. Znalo se da će dalje proći i trećeplasirana reprezentacija, da bi na kraju obje utakmice skupine E završile bez pobjednika. To je značilo da se Ukrajina s četiri osvojena boda oprostila od Europskog prvenstva, dok je Belgija osvojila drugo mjesto i u osmini finala ide na Francusku. Rumunjska je prošla kao pobjednik skupine, a Slovačka je prošla s treće pozicije.

Ukrajina i Belgija razočarali su svoje navijače, ali i neutralne gledatelje onime što su prikazali u prvom poluvremenu u Stuttgartu. Slab ritam, malo dobrih akcija i praktički niti jedna prava, stopostotna prilika. Nakon obostrano blijede partije na odmor se otišlo netaknutih mreža, a stvari su bile 'na početku' i u Frankfurtu gdje je Rumunjska iz sumnjivog kaznenog udarca izjednačila protiv Slovačke.

image

Kevin De Bruyne

THOMAS KIENZLE Afp

Prvi pokušaj Belgija je imala preko Lukakua kojeg je lijepo pronašao De Bruyne, no bio je to vrlo slab udarac kojeg je zaustavio ukrajinski vratar Trubin.

Izjednačenje s bijele točke

Za Ukrajinu je u 20. minuti iz daljine opalio Jaremčuk, nije to bio loš udarac, no belgijski golman Casteels bio je siguran. Minutu kasnije Jaremčuk je povukao kontru i uposlio Dovbika, ali završnica najboljeg strijelca La Lige bila je loša.

Slovačka je u 24. minuti stigla do prednosti protiv Rumunjske. Bio je to lijep pogodak, Kucka je ubacio s desne strane, a u kaznenom prostoru odlično je reagirao Ondrej Duda koji je glavom matirao rumunjskog vratara Nitu. U tim trenucima Rumunjska je na virtualnoj ljestvici pala na posljednju, četvrtu poziciju.

Ništa posebno nije se ni dalje događalo u Stuttgartu. De Bruyne je iz slobodnog udarca lukavo pokušao prevariti Trubina, no pogodio je vanjski dio mreže.

Zato su nova uzbuđenja uslijedila u Frankfurtu, gdje je Rumunjska izjednačila s bijele točke. Siguran realizator bio je Razvan Marin, i Ukrajina je tada opet pala na posljednju poziciju na kojoj je bila i uoči početka dvaju utakmica.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Slovaci su žestoko prigovarali zbog penala kojeg je njemački sudac Siebert dosudio uz pomoć VAR-a. Nakon pogledane snimke dojam je bio da je Hancko napravio prekršaj na Hagiju izvan kaznenog prostora i da to ne može biti kazneni udarac, no tko bi više shvatio kriterije koje primjenjuju današnji nogometni suci...

Rebrov bacio sve karte u napad

Ukrajina je mogla povesti u 42. minuti, Sudakov je fino uposlio Jaremčuka koji je trebao odabrati udarac umjesto dodavanja za Dovbika koji nije uspio zaprijetiti Casteelsu.

U nastavku susreta u Stuttgartu dominirala je Belgija, Ukrajina se uglavnom branila. Priliku za pogodak imao je u 65. minuti Lukaku nakon pogreške suparnika u sredini, no nije to bio težak posao za Trubina.

Malo živosti unio je svojim ulaskom Carrasco kojeg je Lukaku dubinskom loptom poslao u kontru, no udarac su mu blokirali ukrajinski braniči. Imao je Carrasco novu šansu u 73. minuti, tukao je snažno, ali se Trubin nije dao iznenaditi.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Ukrajina u završnici više nije imala što čekati, Rebrov je sve karte bacio u napad, izvadio je i braniča Svatoka kojeg je zamijenio napadač Jarmolenko.

Zaprijetili su Ukrajinci iz prekida, u 83. minuti Malinovski je odlično pokušao izravno iz kornera matirati Casteelsa. Pola lopte bilo je u golu, ali ne i cijela, malo je nedostajalo pa da se sve promijeni.

Do kraja susreta još jednu priliku imala je Belgija, De Bruyne je namjestio loptu na udarac za Bakayoka koji je tukao pokraj vratiju. Vrijedi spomenuti i bombu Malinovskog iz daljine, no to je blokirao Castagne i utakmica je završila bez pogodaka.

Promjene rezultata nije bilo ni u Frankfurtu, Rumunje i Slovake remi je odveo u eliminacijsku fazu...

Kraj utakmica u Frankfurtu i Stuttgartu!


Belgija i Ukrajina odigrali su bez pogodaka, a remijem je završen i dvoboj Slovačke i Rumunjske (1:1). Sve su reprezentacije okončale skupinu s četiri osvojena boda, a ovo je prvi slučaj u povijesti europskih smotri da sve reprezentacije u skupini imaju jednak broj bodova nakon tri odigrane utakmice.

Na prvom mjestu završili su Rumunji, Belgijci su drugi, a Slovačka prolazi dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi, dok su Ukrajinci završili svoj put na Euru.

image
JAVIER SORIANO Afp

90+1. Ovo je bila 'ta' prilika za Ukrajince... Sudakov je probio sredinu, Belgijci kao da ga nisu ozbiljno shvatili, ali na kraju njegov udarac završava u rukama Casteelsa.

90. 🕖

Na utakmici Slovačke i Rumunjske igrat će se tri minute sudačke nadoknade, a na susretu Belgije i Ukrajine dodane su četiri minute.

90.

Umjesto Lukakua u igru je ušao Openda.

87. Novu priliku da osiguraju prvo mjesto prokockali su Belgijci, imali su kontru 3 na 2, u konačnici je pucao Bakayoko, ali prohujalo je to pored gola.

86.

Razvan Marin izašao je iz igre, a na terenu je Adrian Rus.

86. Lijepa akcija Belgijaca, De Bruyne je prošao veći dio terena, predao za Lukakua čiji ubačaj u zadnji trenutak čisti Matvijenko.

84. S obzirom na to da je Rumunjska trenutačno prva, Slovaci sada hrabrije nadiru prema suparničkoj polovici, ali i dalje nema pravih uzbuđenja u drugom poluvremenu.

83.

Zatreperila su sada srca Belgijaca! Malinovskij je gađao izravno iz kornera, Casteels to vadi sa crte i izbija u novi korner.

81.

'All in' Ukrajine. Umjesto stopera Svatoka ušao je krilni napadač Jarmolenko.

79. Shvatili su očito Ukrajinci da ih trenutni rezultat ne vodi u nokaut fazu i krenuli ozbiljnije napadati. Sada je Dovbik ponovno prijetio, ali njegov udarac završio je na vanjskom dijelu mreže.

Otvorilo se nebo nad Frankfurtom, ali Slovačka i Rumunjska su prilično zatvorene u drugom poluvremenu...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

78.

Za razliku od prve dvije utakmice, Schranz danas nije zabio, a sada je svoje mjesto na terenu prepustio Durišu.

73. Opasno sada žive Ukrajinci, prvo je Carrasco potegao s ruba šesnaesterca, a Trubin obranio, da bi naknadno Doku predriblao gotovo cijelu protivničku momčad i na kraju opet pucao u blok. U nastavku se Dovbik s druge strane našao u obećavajućoj prilici, ali dobrom obrambenom reakcijom istaknuo se Faes.

Dok se na terenu ne događa puno toga, na tribinama se odvija prava modna revija po pitanju velebnih navijačkih izdanja...

image
DAMIEN MEYER Afp

image
MIGUEL MEDINA Afp

70.

Dvostruka promjena i kod Slovaka: Strelec i Haraslin završili su današnju utakmicu, a u igru su ušli Suslov i Boženik

69. 🟨

Prvi žuti karton za Ukrajince, požutio je Dovbik nakon što je srušio Dokua i spriječio ga do povede belgijsku kontru.

67. Fantastičnim potezom Lukaku je izbacio trojicu ukrajinskih igrača na sredini, proslijedio loptu do Carrasca, koji, pak, na kraju nije uspio uputiti ni udarac.

66.

Dvostruka promjena kod Rumunja: izašli su Hagi i Dragus, a na terenu su Man i Puscas. Ranije je u igru ušao i Sorescu umjesto Comana.

65.

Dvije opasne prijetnje Slovaka! Prvo je pucao Strelec, što je Nita refleksno obranio nogom, a zatim je Haraslin tukao iskosa, ali lopta je otišla pored vratnice. U Frankfurtu je počela padati jaka kiša, a obje momčadi ubrzavaju ritam.

65. Napokon je svoju priliku dočekao i Lukaku, pucao je s desne strane, ali prilično slabo, ravno u Trubina. Belgijski napadač još uvvijek čeka svoj prvi (regularan) pogodak na ovogodišnjem Euru...

Ianis Hagi, sin legendarnog Gheorghea Hagija, zasad je (po)najbolji pojedinac u rumunjskoj reprezentaciji, a "Maradona s Karpata" sigurno je ponosan na svog nasljednika.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

62.

Evo prvih izmjena i u belgijskim redovima. Umjesto Tielemansa i Trossarda u igru su ušli Mangala i Carrasco.

61.

Opasna sekvenca pred slovačkim vratima! Dubravka je prvo obranio udarac Razvana Marina, a zatim je Dragus pucao malo iznad grede.

58. Ponovno je u prvom planu Doku, probio je sada lijevu stranu i ubacio silovitu loptu u peterac, ali Lukaku je poprilično kasnio tako da od cijele situacije na kraju nije bilo - ništa.

Za razliku od prve dvije utakmice, Lukakuu danas VAR nije poništio niti jedan pogodak, a belgijski napadač zasad je prilično nevidljiv...

image
BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

57.

Doku se našao u sjajnoj situaciji i pucao, međutim Mikolenko to blokira u posljednji trenutak. Ukrajinski defenzivac pritom se i ozlijedio pa će umjesto njega u igru ući Zinchenko.

55. 🟨

Edward Iordanescu, rumunjski izbornik, "požutio je" zbog prigovora.

53. Ogled u Stuttgartu nastavio se u istom tonu - mirno i ustajalo, bez preuzimanja rizika s ijedne strane.

52. Haraslin se ušuljao u kazneni prostor s lijeve strane, a zatim i uputio udarac iz teške pozicije, ali ravno u Nitu.

Čudesna fotografija stiže nam iz srca zrakoplovnog prometa Europe. Putnici u ovom avionu Lufthanse iznad Frankfurta imali su prilično dobar pogled na stadion...

image
JAVIER SORIANO Afp

46. Počelo je drugo poluvrijeme u Stuttgartu i Frankfurtu!

Kraj prvog poluvremena u Stuttgartu i Frankfurtu!

Puno uzbudljivije bilo je na utakmici Slovačke i Rumunjske, gdje su momčadi na odmor otišle s 1:1. Duda je doveo Slovake u vodstvo, ali Razvan Marin poravnao je rezultat pogotkom s bijele točke.

Susret Belgije i Ukrajine, pak, nije ponudio puno, a obje momčadi igraju kao da im odgovara remi...

image
DAMIEN MEYER Afp

45. 🕖

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade u Stuttgartu.

45. Pokušaj De Bruynea s 'njegove' pozicije, pucao je Belgijac s ruba kaznenog prostora, završilo je u rukama Trubina.

Ondrej Duda pripremio je i specijalnu proslavu pogotka, ali njegov potez držao je Slovake u prednosti tek 13 minuta.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

44. Pokušao je Sudakov kopirati De Bruynea i također iz slobodnog udarca neočekivano gađati prvi kut, ali nije to bilo ni približno opasno kao kod belgijske zvijezde.

43. Dragus se sjurio prema vratima s lijeve strane, bila je to dobra situacija, ali rumunjski napadač neprecizno je pucao...

41. Prilika i s druge strane, Jaremčuk je dočekao fantastičnu loptu u prostor, išao je sam prema Casteelsu, ali se umjesto udarca odlučio na dodavanje Dovbiku, što se pokazala kao loša odluka.

39. Belgija je u zadnjih desetak minuta u potpunosti preuzela posjed, polako plete mrežu oko ukrajinskog gola, ali nedostaje im završno dodavanje ili udarac.

Rumunjski navijači s oduševljenem su dočekali četvrti pogodak njihove reprezentacije na Euru.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

37. ⚽ GOOOL!

Rumunjska izjednačuje na 1:1! Razvan Marin zakucaio je loptu u mrežu s bijele točke i vratio stvari na početak.

34. Kazneni udarac za Rumunjsku!

Hagi je sada promiješao Hancka, a Slovak ga je srušio na liniji kaznenog prostora. VAR je provjeravao situaciju, a sudac Daniel Siebert, koji je prvo sudio prekršaj izvan 16-erca, ipak je pokazao na bijelu točku!

33. Lukav pokušaj De Bruynea, izveo je slobodni udarac s visoke udaljenosti, svi su očekivali ubačaj, a on je u stilu Miralema Pjanića pokušao iznenaditi vratara i gađati prvi kut. Nažalost po Belgiju završilo je tek s vanjske strane mreže.

33. Opet prijeti Ratiu. Rumunjski desni bek pucao je snažno s 20-ak metara, ali ravno u vratara Dubravku.

30. Nakon prvih pola sata na srazu Belgije i Ukrajine može se konstatirati tek jedno - nijedna reprezentacija nije preuzela inicijativu i postavila se kao dominantna na terenu. Tek Belgijci drže malo više loptu u svojim nogama, ali za sada bez ozbiljnijeg učinka.

Francesco Calzona, slovački izbornik, može biti vrlo zadovoljan kako se zasad raspliće situacija u skupini...

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

29. Rumunji imaju puno glavobolja s ubačajima pred njihovim vratima, ponovno je sada bilo opasno, ali Slovaci nisu bili spretni.

27. Akcija u režiji dvije ukrajinske zvijezde - Artema Dovbika i Georgija Sudakova - puno je obećavala, ali konačni udarac Sudakova završio je toliko daleko od gola da će teško ući u konkurenciju za najbolje prilike na susretu...

Kucka je ubacio s desne strane, lopta je dugo letjela, a Duda je ostao zaboravljen na vrhu peterca i mirno glavom pogodio u suprotni kut za vodstvo Rumunja, koji u ovom trenutku drže vrh skupine E!

24. ⚽ GOOOL!

Slovačka vodi 1:0! Ondrej Duda je strijelac!

23. De Bruyne je probio desnu stranu i preciznim centaršutom tražio Lukakua, međutim Zabarnji je bio dobro postavljen i na vrijeme izbio loptu.

22.

Opasno je sada bilo pred rumunjskim vratima! Haraslin je ubacio iz slobodnog udarca, lopta je proletjela kroz "šumu" igrača, a zatim prohujala pored vratnice.

21. Iza nas je prvih 20 minuta u zadnjem činu skupine E. Sve četiri reprezentacije vrlo su oprezne, bez konkretnih prilika, kao da su zadovoljne postojećim stanjem na ljestvici...

20. Evo prve prilike Ukrajinaca, Jaremčuk je pokušao s distance iznenaditi Casteelsa, belgijski vratar to brani uz manje poteškoće.

Slovaci i Rumunji žestoko se bore, ali i dalje čekamo na prvo pravo uzbuđenje.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

14. Dosta monotono i 'umorno' otvaranje u Stuttgartu, dojam je kao da igrači obje reprezentacije igraju završnicu susreta, a ne prvih 15 minuta utakmice.

13. Razvan Marin okuražio se na pokušaj "bombe" iz slobodnog udarca s 30-ak metara, ali lopta je proletjela par metara od vratnice.

11.

Prva ozbiljnija prijetnja u Frankfurtu! Ratiu je ciljao suprotnu malu mrežu, ali Dubravka se raširio i paradom zaustavio njegov pokušaj.

Dimne bombe neizostavan su dodatak i na utakmici u Stuttgartu.

image
LLUIS GENE Afp

8. Rumunji su nakratko "zaspali" u obrani, a Slovaci su nakon toga zaprijetili iz kornera, ali Kucka je tukao slabo, ravno u vratara.

7. Prva prijetnja u Stuttgartu! De Bruyne je sjajno proigrao Lukakua, koji pak nstavlja s 'formom' iz prva dva kola i loše zahvaća loptu u obećavajućoj situaciji.

Rumunjski navijači u Frankfurtu fanatično guraju svoje ljubimce prema nokaut fazi.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

5. Traje uvodno ispitivanje snaga na oba susreta, svi zasad idu vrlo oprezno, a bodovno stanje na ljestvici je izjednačeno.

1. Počele su utakmice u Stuttgartu i Frankfurtu!

17.50 Belgijski, ukrajinski, rumunjski i slovački navijači dobro se zabavljaju uoči utakmica, a na tribinama su ponovno viđena i gastronomska navijačka podbadanja...

image
FABRICE COFFRINI Afp

image
THOMAS KIENZLE Afp

image
JAVIER SORIANO Afp

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

17.00 Sve je spremno za dramatičan rasplet u skupini E! Ukrajina i Belgija borit će se za prolaz u Stuttgartu, a Slovačka i Rumunjska u Frankfurtu. Sve četiri momčadi imaju po tri boda uoči zadnjeg kola, stoga je sve otvoreno uoči posljednjih 90 minuta.

Zanimljivo, u sastavu Ukrajine našlo se i jedno bivše HNL lice, a riječ je o stoperu Oleksandru Svatoku, nekadašnjem igraču Hajduka, koji je za splitski klub upisao ukupno 19 nastupa u sezonama 2018./19. i 2019./20.

image
Herbertz/nico Herbertz/imago Sportfotodienst/profimedia

Najavu piše: Goran Čičin-Mašansker

Za skupinu E govorilo se da će biti dosadna i nezanimljiva, no sve je ispalo potpuno suprotno. Odmah u 1. kolu Slovačka i Rumunjska srušili su favorizirane Belgiju i Ukrajinu, potom su se u 2. kolu svi izjednačili na tri boda, a danas nam slijede utakmice odluke.

Slovačka igra s Rumunjskom, a Ukrajina s Belgijom. Situacija je prilično komplicirana, svi imaju izglede proći, isto tako svi mogu i ispasti. Moglo bi biti neizvjesno sve do posljednje minute...

Kalkulacija je puno, krenimo redom. Rumunjska će proći u osminu finala kao jedna od dvije prvoplasirane u skupini ako izbjegne poraz od Slovačke. U slučaju da izgubi od Slovačke, a Ukrajina izbjegne poraz protiv Belgije, Rumunjska neće proći skupinu.

Belgija prolazi kao jedna od dvije prvoplasirane ako ne izgubi od Ukrajine. Crveni vragovi neće proći skupinu ako izgube, a Rumunjska izbjegne poraz.

Slovačka će proći među 16 preostalih reprezentacija, najmanje kao jedna od najboljih trećeplasiranih, ako ne izgubi od Rumunjske. No, ako upiše poraz, a Belgija ne izgubi od Ukrajine, tada Slovaci ispadaju.

Ukrajina će proći u osminu finala kao prva ili druga ako svlada Belgiju, ili kao najbolja trećeplasirana ekipa ako odigra neodlučeno, a druga utakmica ne završi remijem. Ukrajinci neće moći u osminu finala ako izgubi a Slovačka izbjegne poraz, ili ako obje utakmice završne neriješeno.

Dogodi li se da obje utakmice završe remijem, tada bi sve četiri reprezentacije imale po četiri boda i tu postoji više scenarija. Ako rezultati budu isti u obje utakmice, ili ako Belgija i Ukrajina remiziraju s manje pogodaka nego Slovačka i Rumunjska, poredak bi se određivao na temelju gol-razlike i broja postignutih pogodaka. U tom slučaju Rumunjska bi bila prva, Belgija druga, Slovačka treća, a Ukrajina četvrta.

Što se događa ako utakmice završe neodlučeno, ali s različitim rezultatima? Nekoliko je mogućnosti. Ako Belgija i Ukrajina odigraju 1:1, a Slovačka i Rumunjska 0:0, ili u bilo kojem drugom paru rezultata u kojem Belgija postigne točno pogodak više od Rumunjske, Belgija i Rumunjska će osvojiti prva dva mjesta u skupini, ali će biti jednaki po gol-razlici i broju postignutih pogodaka. U tom slučaju primijenilo bi se pravilo međusobnog ogleda isključivo za te dvije momčadi, što bi značilo da je Belgija ispred jer je pobijedila Rumunjsku. Slovačka bi tada po razlici pogodaka bila treća, a Ukrajina četvrta.

U svim drugim scenarijima, Rumunjska i Belgija bi zauzele prva dva mjesta u skupini po kriteriju postignutih pogodaka. Belgija će osvojiti skupinu ako zabije dva ili više golova više nego Rumunjska u svom remiju. Rumunjska bi osvojila skupinu ako zabije više golova od Belgije u svom remiju. Slovačka bi bila ispred Ukrajine te bi završila kao treća u grupi zbog gol-razlike.

Ni u jednom od ovih scenarija ne bi se morali izvoditi jedanaesterci, a isto tako se ne bi mogla primijeniti pravila disciplinskih bodova ni renkinga u europskim kvalifikacijama.

Doista je sve moguće u ovoj skupini, a najbolji recept je ući u posljednje kolo bez kalkulacija i nastojati upisati pobjedu koja je jamstvo prolaska u eliminacijsku fazu turnira.

- Trebat će nam nešto posebno da bismo osvojili bodove protiv momčadi takve razine. Nadam se da će to biti ukrajinski, a ne belgijski dan. Oni će biti visoko motivirani. Pritisak je na njima, i to ih može prisiliti da zaigraju agresivniji i otvoreniji nogomet – rekao je ukrajinski napadač Roman Jaremčuk uoči sraza u Stuttgartu.

Belgijci su pak svjesni da će Ukrajina zbog ratnih zbivanja u svojoj zemlji imati i dodatnu motivaciju.

- Bit će teško, znamo što to znači. Ukrajina ima situaciju u svojoj zemlji koja nije laka. Mislim da će im srca biti usmjerena prema tome da svoje navijače i svoju naciju učine jako sretnom. Dat će sve, baš kao i mi – najavio je belgijski branič Arthur Theate.

Linker
26. lipanj 2024 20:13