MACIEJ ROGOWSKI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
UKRAJINSKA UZDANICA

‘Igramo za obitelji, državu i vojnike. Sada imamo priliku podsjetiti da je u našoj državi i dalje rat‘

Ukrajincima će ovo biti četvrti nastup na europskim smotrama, a samo su jednom pronašli izlaz iz grupne faze
Piše: Andro PolićObjavljeno: 17. lipanj 2024. 12:30

U trenucima početka nove ruske invazije na Ukrajinu Georgij Sudakov bio je tinejdžer. Bježeći iz Kijeva pod eksplozijama, s trudnom suprugom, "desetka" Šahtara upoznala je strah, a danas kad njegova Ukrajina otvara Euro protiv Rumunjske (15 sati), svjestan je da će ovo natjecanje za njegovu državu biti i više od turnira.

- O ovome sanjam od djetinjstva, a budućnost moje obitelji i mene ovisi o ovom turniru - rekao je 21-godišnjak u intervjuu za Goal.com.

Dok ga Transfermarkt procjenjuje na 35 milijuna eura, ofenzivni veznjak plijeni sve veći interes iz najjačih liga, poglavito iz Njemačke, zbog čega bi mu dobar nastup na Euru mogao "kupiti" i izlazni transfer iz ukrajinske lige. No, prije svega on i suigrači žele svijet upozoriti na drugu stvar.

- Morali smo se kvalificirati na Euro jer igramo za naše obitelji, državu i vojnike. Sada imamo priliku podsjetiti svijet da je u našoj državi i dalje rat, da nas je Rusija napala i uzrokovala puno patnje. Iskreno, nemoguće je objasniti koliko nam ovaj turnir znači.

Ukrajincima će ovo biti četvrti nastup na europskim smotrama, a samo su jednom pronašli izlaz iz grupne faze. Bilo je to na prošlom Euru, kada su dogurali do četvrtfinala, a na novi turnir stigli su igrajući domaće utakmice u kvalifikacijama po Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Utakmica u ponedjeljak na Allianz Areni bit će im prvi natjecateljski susret u povijesti protiv Rumunja. Dosad su se susretali šest puta u prijateljskim dvobojima, a svaka reprezentacija odnijela je po tri pobjede. q

Linker
03. srpanj 2024 20:03