Austrijska nogometna reprezentacija

 JOHN MACDOUGALL Afp
ZASLUŽILI VELIKI NAKLON

Oni su glavna priča Eura! Nijemac je uveo red, rad i disciplinu da momčad igra kao violina

Trkački savršeni, s okomitom igrom kao velikom vrlinom, oduševili su sve
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. lipanj 2024. 17:26

Austrija je glavna priča Eura. Sjajan nogomet igra tim Nijemca Ralfa Rangnicka. E to je trener. Kada od tima koji je dobar napraviš odličan, to je pravi posao, a pritom se ne polakomiš za boljom ponudom recimo Bayerna, nego radiš ono zbog čega si došao. Nitko ne kaže da će biti prvaci Europe, niti je to realno, niti oni sami to misle, ali to što su pokazali dosad zaslužuju veliki pljesak.

Trkački savršeni, s okomitom igrom kao velikom vrlinom, oduševili su sve. Možda je do Nizozemske skepsa postojala, ali nakon nje više je definitivno nema. Austrija je osvojila skupinu u kojoj joj mnogi nisu predviđali ni prolaz. Uvjerljivo su bili bolji od Poljske, a da će biti ispred Francuske i Nizozemke malo se tko nadao, posebno nakon činjenice da su na Euro došli jako oslabljeni bez dva iznimno dragocjena igrača Davida Alabe i Xaviera Schlagera, bez prvog vratara Alexa Schlagera, da drugi vratar Linder ostane na klupi cijelo vrijeme, da priliku dobije treći – Pentz. Da u utakmici s Nizozemskom sve savršeno funkcionira, a da je na klupi Rangnick ostavio po mnogima nezamjenjive Bayernovog Konrada Laimera, te Christopha Baumgartnera koji je došao u Njemačku kao njihova prva zvijezda koja lovi rekorde Hansa Krankla. Da u prošloj utakmici s Poljskom potpuno promijeni stoperski par, a da se to ni ne osjeti, da mu Trauner vrati golom, a onda mirno sjedne na klupu, kao da uopće prethodni meč nije ni igrao. E to se zove red, to se očito zove plan.

image
SOREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp

Rangnick je napravio tim u kojem svatko ima svoju ulogu, u kojem nema nezamjenjivih, u kojem se poštuje disciplina, u kojem se zna tko donosi odluke. I treba reći da izgledaju sjajno na ovom Euru.

Apsolutna otkrića su 23-godišnji Nicolas Seiwald iz Leipziga, Alex Prass iz Sturma i Patrick Wimmer iz Wolfsburga, 24-godišnji Romano Schmid iz Werdera i Christoph Baumgartner iz Leipziga. Ta mladost daje silnu energiju Austriji i to je na terenu vrlo očito.

- Nema važnih i manje važnih, svaki koji je na terenu mora nastaviti raditi ono što smo mi radili kao momčad. Utakmica s Nizozemskom nam je pokazala kakve alternative imamo kada igrači, koji se smatraju nezamjenjivima, ne igraju u početnoj postavi. Kada pogledate način na koji su igrali igrači u početnoj postavi, morate im skinuti kapu.

Malo je tko očekivao Austriju na broju 1 u skupini.

- Nevjerojatno je završiti na vrhu skupine koja je bila najteža moguća na temelju UEFA-inih koeficijenata. Počeli smo s nesretnim autogolom protiv Francuske, nosili smo se sa svim pritiskom koji je bio na nama da pobijedimo protiv Poljske, a onda završiti kao pobjednik skupine s pobjedom protiv Nizozemske je nešto vrlo posebno. Mislim da smo na kraju zasluženo pobijedili, tri puta smo vodili. Sve u svemu, imali smo veću volju za pobjedu i ekstremnu energiju na terenu, što se osjetilo u svakoj fazi utakmice. Način na koji smo reagirali na primljene golove, da nismo pokleknuli, da smo ostali vjerni našem stilu igre i stalno tražili svoje šanse za naprijed – ponosno je ustvrdio austrijski izbornik Ralf Rangnick.

image

Austrijski izbornik, Nijemac Ralf Rangnick

FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

Za kvalitete Marcela Sabitzera iz Dortmunda svi znaju, ali pobjeda protiv Nizozemske bila je savršena promocija za Romana Schmida iz Werdera kojem je to bio tek deseti nastup za Austriju. Defenzivno savršen, trkački perfektan, napadači pakleno opasan, pun pogodak Ralfa Rangnicka koji je ovog igrača pretpostavio po mnogima prvoj austrijskoj zvijezdi ovdje Christophu Baumgartneru. To treba moći.

- Toliko smo toga večeras pokazali. Ne možete zamisliti koliko je ova momčad dobra. Napravili su nam 1:1, pa 2:2, a mi smo se opet digli, postigli još jedan gol i pobijedili. Osjećaj je nevjerojatan. Moji suigrači iz Werder Bremena uvijek su mi se smijali kad sam im rekao da možemo završiti na prvom mjestu naše skupine. Sada se to dogodilo. Rangnick je rekao da je ovo vrijeme kada Euro stvarno počinje. Svi smo sanjali doći u priliku da postoji jedna utakmica nakon koje možemo napredovati.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Vratio se na utakmicu s Nizozemskom.

- Bila je to nevjerojatna utakmica. Mislim da je nevjerojatan intenzitet koji smo stvorili sa svježim nogama koje smo imali u početnoj postavi. Nevjerojatno sam ponosan na to nastup – ushićeno je govorio Schmid.

I sada Austrija kao 1D ide na drugoplasiranog iz skupine F, a to će biti jedna od trojke Turska, Gruzija i Češka. Tko god da bude, Austrija ima jake argumente za četvrtfinale. Je li netko to očekivao?

Nizozemci ludi na izbornika Koemana

Morao sam nešto probati nakon 30 minuta

Nizozemci su najviše ljuti na izbornika Ronalda Koema. Pitaju se ‘što radiš čovječe‘. Simons i Frimpong igraju sjajno s Francuskom, on ih izbaci, stavi Veermana i Malena. Kasno uvede Weghorsta, preskoči Dumfriesa za Gerrtruidu koji ide iz lošeg u gore... Nevjerojatni propusti, ali činjenica zbog koje je Oranje treće u skupini i slijedi mu pakleno razigravanje. Evo nekih Koemanovih objašnjenja.

- Izmjena Veermana u 30. minuti? Nikad nije dobar trenutak, nakon pola sata, ali morao sam učiniti nešto da promijenim stvari, prodrmati momčad. Nažalost, to znači žrtvovati igrača, ali to je jednostavno tako. (ostalo je pitanje zašto ga je uopće uveo). Naravno, očekivao sam da će Austrijanci igrati intenzivno, ali sam također očekivao da ćemo početi bolje nego što jesmo. Bilo je jako loše. Nismo kontrolirali utakmicu na početku, kasnije smo igrali nešto bolje i imali smo nekoliko prilika, ali su nas kaznili. Nismo bili dovoljno agresivni, obrana nam nije bila dobro postavljena i prečesto smo nepotrebno gubili loptu. Znali smo prije utakmice da ćemo ako završimo treći dobiti veliku naciju u sljedećem kolu. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Moramo preuzeti odgovornost na terenu inače nemamo pravo na bolji rezultat – zaključio je Koeman. (drp)

Francuzi bez prave pobjede u osmini finala

Dechamps: Nisam ni zabrinut, ni razočaran

Nakon što nisu dobili Nizozemsku, Francuzi nisu dobili ni Poljsku koja je otišla doma. Da nije bilo autogola Wöbera teško bi dobili i Austriju i razočaranost se pomalo pretvara u zabrinutost, jer ta momčad vrijedi puno više.

- Uopće nisam razočaran okrenuo je Dechamps priču pred novinarima. Naravno da smo željeli prvo mjesto, ali Skorupski je bio izvrstan i on je glavni razlog da nismo uspjeli. Moramo igrati brzo, ali moramo zabijati. Bio bih zabrinutiji da nije bilo šansi. Kvalificirali smo se, iako bismo voljeli biti prvi u skupini, napravili smo što smo trebali. Nema žaljenja, upali smo u tešku skupinu. Ako se kvalificirate, to znači da ste bili bolji od ostalih timova. Iskoristit ćemo to maksimalno i dobro ćemo se pripremiti za onoga s kim se sretnemo u osmini finala. Mbappé je mislim bio dobar, makar se na masku treba malo naviknuti, jer znojite se... Neću šibati mrtvog konja. Momčad je zajedno, stvara šanse. Činjenica da nismo zabili ograničava našu izvedbu, ali u konačnici posao smo napravili, Nadam se da ćete i vi novinari dobiti malo slobodnog vremena. Griezmann? Znam što može učiniti, ali odlučio sam da bi danas mogao imati malo slobodnog vremena. Primio je vijest s osmijehom. Za drugu utakmicu ćemo vidjeti – zaključio je Dechamps. (drp)

Linker
26. lipanj 2024 17:26