Didier Deschamps

 FRANCK FIFE Afp
IZNENAĐENJE U FRANCUSKOJ

Deschamps izveo neočekivani potez za Euro i izvukao ‘asa iz rukava‘ s kojim je pokorio svijet

U reprezentaciju je po prvi put nakon 2022. godine pozvan N‘Golo Kanté
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 11:32

Francuski izbornik Didier Deschamps u četvrtak je objavio širi popis kandidata za nadolazeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Dugogodišnji strateg "Les Bleusa" priredio je pravo iznenađenje koja domaća (a ni svjetska) javnost nije očekivala - u reprezentaciju je po prvi put nakon 2022. godine pozvan N‘Golo Kanté. Nitko u francuskim medijima nije predvidio kako će njihov legendarni veznjak ikada više nastupiti za reprezentativnu vrstu, a kamoli na skorašnjem Euru. Deschamps je iznenadio sve, i tako pokazao da ima "asa u rukavu", koji bi, po njegovom mišljenju, mogao imati veliki utjecaj.

Zadnji poziv u reprezentaciju zaradio je u lipnju 2022. godine, što znači da je bio odsutan oko dvije godine. Nije to prvi slučaj u kojem je Deschamps nakon dugogodišnje "apstinencije" odlučio vratiti jednu od zvijezda - ovaj slučaj je domaće medije vrlo brzo podsjetio na povratak Karima Benzeme u francuski tabor. Tadašnji napadač Reala vratio se među "Trikolore" nakon pet godina, tada se njegovim dolaskom znatno zaoštrila konkurencija u vrhu napada, a najveći "gubitnik" tog poziva bio je Olivier Giroud, koji je unatoč sjajnim igrama za reprezentaciju tada delegiran na klupu.

image

N‘Golo Kanté

Liewig Christian/Abaca Press/profimedia

Sličan rasplet situacije u Francuskoj se očekuje i za povratak Kantea. Unatoč činjenici da reprezentacija ima pregršt mladih perspektivnih veznjaka u vidu Camavinge, Tchouaménija i Zaire-Emeryja, teško se oteti dojmu da je zamisao iza njegovog povratka ta da će Kante predvoditi reprezentaciju na startnoj poziciji. Deschamps je izjavio za medije kako je pomno pratio igre svog miljenika u Saudijskoj Arabiji, rekavši da je Kante u sjajnoj fizičkoj spremi.

Prekretnica protiv Njemačke

- Situacija mi je bila jasna u glavi. Želio sam da povrati svoju sposobnost na terenu tako što će mladim igračima dati vrijeme za stjecanje iskustva. Donio sam ovu odluku jer smatram da će s njim reprezentacija Francuske biti jača. S Kanteom, bez obzira na situaciju, nikad nema problema. On je anđeo. Svima se sviđa. Nema garancija. Iskreno govoreći, svih sedam veznih igrača može startati. Kante će imati mjesto koje zaslužuje ili koje mu ja dajem. On ima status koji ima jačinu - rekao je.

image
Marcio Machado/spp/imago Sportfotodienst/profimedia

Još jedan trenutak koji se mogao pokazati kao prekretnica u Kanteovom povratku bila je nedavna prijateljska utakmica protiv Njemačke u ožujku, u kojoj su Francuzi poraženi s 0:2. Zaključio je tada Deschamps kako reprezentaciji nešto nedostaje, igra nije bila dobra, a prema navodima, nije mu se svidjela nonšalantnost i udobnost koju su neki igrači pokazali.

Također, u kontekst situacije treba uzeti i činjenicu da se u Francuskoj dogodila svojevrsna smjena generacije - reprezentaciju su već napustili neki dugogodišnji iskusni igrači poput Benzeme, Varanea i kapetana Llorisa. Stoga je Deschamps, nakon stečenog znanja da je Kante u odličnoj fizičkoj formi, zaključio da mu je njegov povratak izrazito opravdan i potreban.

POPIS FRANCUSKIH NOGOMETAŠA

VRATARI: Alphonse Areola (West Ham), Mike Maignan (AC Milan), Brice Samba (Lens)

BRANIČI: Jonathan Clauss (Marseille), Theo Hernandez (AC Milan), Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), Ferland Mendy (Real Madrid), Benjamin Pavard (Inter Milan), William Saliba (Arsenal), Dayot Upamecano (Bayern Munchen),

VEZNI: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), N‘Golo Kanté (Al-Ittihad), Adrien Rabiot (Juventus), Aurelien Tchouameni (Real Madrid), Warren Zaire-Emery (PSG)

NAPADAČI: Bradley Barcola (PSG), Kingsley Coman (Bayern Munchen), Ousmane Dembele (PSG), Olivier Giroud (AC Milan), Randal Kolo Muani (PSG), Kylian Mbappe (PSG), Marcus Thuram (Inter Milan)

Linker
10. lipanj 2024 18:09