Navijači Srbije

 Bildbyran/ddp Usa/profimedia
ENGLEZI U STRAHU

‘Srbi bi mogli napraviti nešto jezivo. Bolesno vole okus krvi, odanost Rusiji možda će izaći na vidjelo‘

Britanski portal The Sun publicirao je ogroman tekst o opasnostima zbog srpskih ultrasa
Piše: SNObjavljeno: 16. lipanj 2024. 16:21

Reprezentacije Engleske i Srbije u nedjelju otvaraju svoje putovanje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Lavovi i Orlovi sastaju se na VELTINS-Areni u Gelsenkirchenu počevši od 21 sat, a sudeći po napisima engleskih medija, javlja se bojazan da bi srpski navijači mogli izazvati nerede.

Govoreći o temi mogućih incidenata, britanski portal The Sun posvetio je veliki tekst radikalnom dijelu srpskih navijača, u kontekstu kojih se neprestano ističu teški izrazi poput "krvožednosti" i "ljubavi prema nasilju". Portal je podsjetio čitatelje na najveće povijesne nerede u kojima su sudjelovali navijači Srbije, a već u prvim recima navode da bi "zastrašujući srpski huligani mogli iskoristiti politički pokolj koji hara Europom za jeziv napad na navijače Engleske". U kontaktu s doktoricom Marthom Newson, izvanrednom profesoricom psihologije na Sveučilištu Greenwich, The Sun iznosi da bi "krvoločni Srbi okrenuti Putinu mogli iskoristiti rat u Ukrajini i svoje krajnje desne stavove kao uvrnuti izgovor za pokretanje pokolja na ulicama Njemačke".

- Postoji potencijal za nasilje, posebno uz činjenicu rusko - ukrajinskog rada i ljudi koji imaju određena očekivanja od srpskih navijača, a povezanih uz koncept Istoka protiv Zapada. Srpski okorjeli navijači češće su na krajnjoj desnici, tako da postoji potencijal da njihova odanost izađe na vidjelo putem navijača na globalnoj sceni. Nogomet često nekim ljudima služi za iskazivanje nacionalnog identiteta, percipira se kao prilika za pokazivanje mišića - kazala je Newson.

Isto tako, u tekstu se navodi da su "krvoločni srpski ultrasi poznati po tome što stvaraju bezobzirni pokolj kad se obruše na nogometni svijet", te da se "ogroman broj okorjelih balkanskih huligana isprepleo sa srpskom i istočnoeuropskom kulturom", a budući da je Njemačka trenutno na nogometnom kalendaru, "mnogi se boje da bi najžešći europski navijači mogli izazvati erupciju".

Navode i da su srpski ultrasi sudjelovali u "krvavim invazijama na terene, masovnim tučnjavama i ubojstvima", te da su poznati po "bolesnoj ljubavi prema nasilju i okusu suparničke krvi, pritom koristeći niz oružja kao što su bejzbol palice, pirotehnika, noževi i pištolji". The Sun ističe i da se ultrasi Srbije razlikuju od drugih jer precizno planiraju nasilne akte", te da su "posljednjih godina uspostavili radni odnos s vladajućom strankom, što im je omogućilo relativno nesmetano poslovanje".

Linker
24. lipanj 2024 21:49